1.kolo RŽL Sedlčany

24.04.2011 19:33

Vítězem 1. kola Žákovské ligy Vojta Filip

Marie Filipová

V každém novém školním roce se již tradičně sjíždí mladí šachisté do Kulturního domu v Sedlčanech, aby zde pod perfektním manažerským vedením Petra Havelky zahájili novou sezonu a rozehráli první partie Regionální žákovské ligy 2010/2011.  Nejinak tomu bylo i v sobotu 18. září 2010. Zahajovalo 63 milovníků královské hry. Šestnáct bylo rozlosováno do skupiny „A“ a zbytek pak urputně bojoval o každý bod ve skupině „B“. Průměrné elo turnaje „A“ bylo 1449, mohlo by se zdát, že byla tato letošní skupina slaběji obsazena, když už nehrají Robin Hrdina, Martin Pospíšil, Standa Stárek či Lukáš Jelínek, ale oproti roku 2009 není zas takový rozdíl, v loňském roce bylo průměrné elo v Sedlčanech 1493. Turnaj „B“ byl letos slabší v průměru o 60 elo bodů. Organizátory jistě potěšilo, že se sjela spousta nových, začínajících šachistů. Než se pokusím čtenářům přiblížit výkony jednotlivých hráčů z našeho oddílu, tak musím podotknout, že organizace byla perfektní, pan Petr Havelka řídil vše rukou pevnou a vše klapalo, jak má. Pomáhali mu Radoslav Doležal, Luděk Laubacher, Pavel Kutil a Mirek Vyterna. Kiosek obstarávala paní Jarka Zvárová s přehledem, sortiment nabízených laskomin zaznamenal podstatné rozšíření (k velké radosti rodičů). Vítězové obdrželi diplomy, nejmladším účastníkem stále Šimon Jiroušek a všichni dostali ceny. V áčku se hrálo tempem 2×35 minut + 30s/tah, na 4 kola a švýcarským systémem. V turnaji „B“ švýcarským systémem na 7 kol. 1. – 2. kolo 2×20 minut a 3. – 7. kolo 2×25 minut.

TURNAJ „A“:

K naší veliké radosti vyhrál pravonínský Vojta Filip, který si udržel formu z MČR v Klatovech a v Sedlčanech (k bronzu z Klatov ) přidal zlato! Jeho soupeři: 1. kolo Sadil Jan (1326), 2. kolo Chwistek Karel (1541), 3. kolo Pýcha Patrik (1720) a ve 4. kole Rathouský Jakub (1584). Vojta byl druhým nasazeným. Své soupeře přehrál, jen s Patrikem remizoval. Jeho výkon 1880, úspěšnost na 87,8 % a získaných 3,5 bodu ho vyneslo na 1. místo. Vojta si za své výkony zajisté zaslouží pochvalu a my budeme doufat, že forma vydrží co nejdéle!

Druhý Patrik Pýcha, také s 3,5 bodem, výkonem 1843 a jen o půl bodu s horším pomocným hodnocením obsadil 2. místo (byl nasazen jako 3.). Patrik na své cestě 1. kolem RŽL potkal v 1. kole Radka Bumbálka (1322), Jana Havelku (1337), Vojtu Filipa (1858) a Filipa Zváru (1511). Jak je jasné z výše uvedeného hodnocení, remizoval jen s Vojtou a ostatním soupeřům nedal šanci!

Filip Zvára, se startovní šestkou, obsadil přesvědčivě 4. místo, výkon 1698. Fanda Helebrand (1284) a ani Karel Chwistek (1541) na Filipa nestačili, pěkná remíza jistě překvapila Tomáše Skalického (1860) z Říčan, který jako nasazená jednička musel být spokojen, či nespokojen, s 5. místem! No a na Patrika Pýchu Filip nestačil. Ale i tak, na fotbalistu, pěkné umístění!

Se startovním číslem 13., ale v konečném pořadí 12. skončil David Pikal s 1,5 bodem, hrál výkonem 1263. David má určitě na lepší umístění, ale rychlá remíza s Honzou Sadilem a výhra jen nad Jiřím Havelkou na vyšší příčku nestačily. Přehráli ho Karel Chwistek a Fanda Helebrand.

Posledně jmenovaného Františka Helebranda turnaj nezastihl v nejlepší formě. Uhrál jeden bod právě s Davidem Pikalem, hrál výkonem 1230 a jeho soupeři Filip Zvára (1511), Kateřina Müllerová (1333) i Karel Chwistek byli nad jeho síly!

Takže 1. místo Vojtěch Filip, 2. místo Patrik Pýcha, 3. místo Jakub Rathouský a dívka hrála jen jedna, tak 1. místo Kateřina Müllerová.

TURNAJ „B“:

Pravonínští:

Daniel Ždych, startovní číslo 4 a jeho výsledné pořadí: 12. příčka, 4,5 bodu, plnění na 64% … no, Dane, čekali jsme víc! Určitě máš na lepší umístění! A mé postřehy? Ve druhém kole s Martinem Janákem ze ZŠ Neveklov Dan 2x přehlédl možnost soupeři uštědřit mat, nedobral volného pěšce. V šestém kole odmítl nabídku remízy od Pavla Hrušky ze ZŠ Neveklov, a pak udělal tak kardinální hrubku ve střední hře a dostal mat! Petr Laňka ho přehrál a v koncovce měl Dan z pekla štěstí, protože Petr s dámou, věží a pikem (Dan měl jen krále) dokázal partii „zpatit“!

Marek Filip, splnil na 57%, nasazen byl 21. a obsadil 22. místo a uhrál 4 body. Zahrál svůj standardní výkon. Ve druhém kole prohrál s vítězem turnaje „B“ Šimonem Remešem, hned nato s Adamem Houdkem a pak v posledním kole se Štěpánem Popelou.

Svůj první šachový turnaj si odehrál Jan Vašíček. Nasazen byl 46. a skončil na 34. místě se 3 body. Honza se rozkoukával, měl i trému. Nemohl se „utrhnout“! K jednomu bodu za odstoupení pak přidal dva body v posledních dvou kolech, kdyby se hrálo dál, třeba by ještě nějaký bod přidal. Určitě to bude příště lepší, ale musí zpomalit, sledovat, co se na šachovnici děje, a ubrat na zbrklosti. Ovšem to je problém všech začátečníků.

Dolnokralovičtí:

Doslova „převálcovala“ své soupeře Anežka Vlková, která celkově skončila na třetím místě, ovšem 1. místo a zlato získala mezi děvčaty. Získání 5,5 bodu je pěkné. Prohrála jen s druhým v pořadí Markem Otrubou z Říčan a remizovala s Josefem Kučerou ze Sedlčan.

Petr Laňka uhrál také 5,5 bodu, obsadil velice pěkné 3. místo v chlapcích, ze kterého se upřímně radoval, a zapomněl i na nešťastný pat s Danem Ždychem, po němž ukáplo i pár slziček, a nešťastná prohra s Annou Zlámanou ve druhém kole, kdyby nebyla, mohl se umístit ještě lépe.

Stále znát je roční přestávka Matěje Davida, ale jeho 4 uhrané body jsou pěkné. Matěj měl smůlu, že do posledního kola „chytil“ Anežku Vlkovou, ta byla  ve formě, tak před ní musel kapitulovat. Jeho umístění na 17. příčce není špatné! Pevně věřím, že s každým dalším turnajem půjdou jeho výkony nahoru!

Luboš Zelenka, také 4 body a 20. místo. Než se „rozjel“, zaznamenal dvě porážky, a to od Hrušky a Houdka, pak výhry a v posledním kole ho ještě porazil Popela.

Vlašimští:

Vlašim vyslala na 1. kolo RŽL dva zástupce, a to Adama Houdka, který uhrál 3 body a obsadil 26. místo, jeho startovní pozice byla 40., takže si polepšil. Janák, Laňka Petr, Šimek a Růžička však byli nad jeho síly.

Pohodový Jirka Stareček se ovšem z 13. startovního místa propadl na výslednou 30. příčku. Uhrál také 3 body, ale dnes to nebyl on! Možná ta „nešťastná“ třináctka sehrála svoji roli. Jirka dokáže zahrát určitě lépe, tak snad příště!

První příčku v chlapcích v turnaji “B“ obsadil Šimon Remeš, 2. místo Marek Otruba a 3. Petr Laňka. Pro úplnost ještě další umístění děvčat v béčku. Daleko za Anežkou na celkovém 23. místě, ale v dívkách druhá skončila Sofie Přibylová z Prahy a na celkovém 25. místě a v dívkách třetí se umístila Veronika Zemenová z Říčan.

Děkuji všem rodičům a prarodičům, kteří dopravili šachisty na turnaj.

Druhé kolo RŽL se bude konat 9. října 2010 ve Stříbrné Skalici.

Výsledky turnaje“A“

Výsledky turnaje“B“

Fotky od Marie Filipové

Fotky od Petra Havelky