4. KOLO REGIONÁLNÍ PŘEBOR "D" 8.12.2013 V TÝNCI n.S. - TJ JAWA BRODCE x ŠK PRAVONÍN 6,5 : 1,5,

09.12.2013 09:54

         DOSTALI JSME PĚKNĚ "NA BUDKU"


 

 
 

                        Krátké pojednání o prvním kroku Pravonína na cestě do 1. ligy

             Před dvěma týdny slíbil jsem naší kapitánce, paní Marii Filipové, pod vlivem dojmů z bouřlivé šachovo-chlebíčkové oslavy jejích narozenin postup do první ligy. Jak říká klasik - „sliby se maj plnit o vánocích“ a vzhledem k tomu, že jsme v neděli zajížděli do Týnce nad Sázavou k poslednímu předvánočnímu kolu regionálního přeboru, nezbylo, než se do plnění daného slibu rovnou pustit.

                Úkol, který jsme si jako tým vytyčili, není malý a k jeho splnění budeme potřebovat víc než jen prosté nadšení a lásku k šachu. Bylo potřeba vytvořit plán, podle kterého postupně budeme zlepšovat všechny stránky naší hry a jako první přišla v neděli řada na....

                                                               Bez proher není výher.“ - Jevgenij Karpov

                Každý začínající šachista učí se o dvojitých úderech, vazbách, vidličkách, později přicházejí otevřené sloupce, dvojpěšci, slabá pole. Na jeden důležitý aspekt šachové hry se ale, zdá se, zapomíná - umění prohry. Pro nácvik této šachové disciplíny nemohli jsme si přát lepšího soupeře, než jsou JAWA Brodce B. Průměr ELA na prvních čtyřech šachovnicích blížící se hodnotě 2000 hovoří za vše, třešinkou na dortu je pak účinkování prapravnuka Emila von Feyerfeil, který na otevřeném mistrovství Rakouska-Uherska v Břeclavi v roce 1889 porazil samotného Emanuela Laskera, na třetí šachovnici!

                Naši hráči se až na výjimky svého úkolu zhostili zodpovědně. Anežka sice hned zkraje získala figuru, ale v dalším průběhu partie se jí podařilo vrátit ji soupeři i s úroky. Míra Lalouček, Jarda Pazdera, Lukáš Filip, Ondra Vykouk i já jsme ukázali, že nám nedělá problém dodržovat týmovou taktiku, což je dobrým příslibem do budoucna, kdy nás čeká zápolení ve vyšších soutěžích. Jistým zklamáním je hra a výsledek Vojty Filipa, omluvou mu budiž, že jako nejlepší hráč týmu má na trochu toho rebelství právo, navíc se v umění prohry dostatečně procvičil na jaře při tréninkových partiích s autorem tohoto článku. Jedinou skvrnou na našem vystoupení v Týnci tak zůstává výkon Standy Vávry, kterého příští týden čeká disciplinární řízení v budově pravonínského obecního úřadu. Zde si můžete prohlédnout jeho partii, ve které se jako jediné podařilo ukořistit prohru brodeckému hráči.

                Celkem vzato mohou být s průběhem i výsledkem nedělního utkání spokojeny oba týmy. Brodce, které nemají ambicí vyšších, než je nasbírání co největšího počtu bodů v regionálním přeboru, i Pravonín, který si prohrou 6.5:1.5 zajistil přezimování v klidném středu tabulky, což je pozice pro šachový růst prostý tlaků na okamžitý výkon a výsledek zcela ideální. Šachu tedy zdar a na jaře u reportáží ze zápasů našeho týmu nashledanou.

Zaznamenal: Krel Pitra


 

 

Diskusní téma: 4. KOLO REGIONÁLNÍ PŘEBOR "D" 8.12.2013 V TÝNCI n.S. - TJ JAWA BRODCE x ŠK PRAVONÍN 6,5 : 1,5,

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek