5. KOLO REGIONÁLNÍHO PŘEBORU D ŠK PRAVONÍN - ŠK KDJS SEDLČANY A 12.1.2014 5,5 : 2,5

12.01.2014 14:39

    

Piknik v Pravoníně

 

            Cestování sluncem ozářenou krajinou bývá většinou příjemné. Jinak je tomu chvilku po ránu cestou ze západu na východ, když si ta „protivná žlutá koule“ sedne na cestu přímo proti vám. Tolik asi k naší cestě do Pravonína, kde jsme měli v neděli 12. 1. 2014  tu čest být prvními hosty v zápase soutěží družstev v nové klubovně místních šachistů. V příjemném prostředí jsme na nástrahy cesty rychle zapomněli. Pohostinnost domácích je známá široko daleko, ale teprve osobní zkušenost je to pravé. A poprvé tu bylo celých sedm osmin sedlčanského družstva.

 

        V 9:00 tedy začal zápas Pravonín – Sedlčany a proti sobě zasedly dvojice:

 

 

ŠK Pravonín A

-

ŠK KDJS Sedlčany A

Vojta Tomáš

:

Kamlach Miroslav

Filip Vojtěch

:

Havelka Petr

Houdek Daniel

:

Mandovec Antonín

Hašek Tomáš

:

Sadil Jan

Lalouček Miroslav

:

Maroušek Jiří

Filip Lukáš

:

Vyterna Miroslav

Mejzlík Jiří

:

Vopat Jan

Vlková Anežka

:

Mandovec Jiří

 

 

         Zajímavostí jistě je, že dvojice na druhé a čtvrté šachovnici vytvořili spoluhráči z družstva Vlašimi B. Po dvou více méně společenských remízách (Havelka-Filip, Vyterna-Filip) se na ostatních šachovnicích odehrávaly zajímavé boje.

 

       Pěkný útok předvedl na 5. šachovnici Mirek Lalouček proti Jirkovi Marouškovi. Po oběti figury následovala ještě oběť věže a těžká volba pro soupeře – mat nebo ztráta dámy. Jirka partii neprodlužoval a nechal si dát mat. Další a dnes poslední remízu zapsali pánové na 4. šachovnici. Tomáš Hašek v lepší pozici obětoval figuru za dva pěšce a v následující zápletce ještě získal kvalitu. Ale Honza Sadil začal natolik nepříjemně ohrožovat soupeřova krále, že se Tomáš rozhodl odvrátit hrozící komplikace opakováním tahů.

 

        Partie na první šachovnici měla zajímavou předehru. Oba soupeři totiž již před vánočními svátky prostřednictvím mé osoby sondovali, zda ten druhý k zápasu nastoupí. A měli radost, že k vzájemnému souboji pravděpodobně dojde. Na jedné straně za Pravonín hostující hráč Zikudy Turnov Tomáš Vojta (jinak samozřejmě vlašimák), na druhé straně za Sedlčany hostující hráč Lokomotivy Praha Miroslav Kamlach. V zajímavé partii nakonec Tomáš Mirka přetlačil a získal pro domácí další bod.

 

          Chvilku po sobě skončily partie na dvou zadních deskách. Jirka Mejzlík s Janem Vopatem rozehráli komplikovanou pozici, ve které rozhodlo nakonec to, že Honza v časové tísni nechal stát napadenou figuru. K partii na poslední šachovnici se také váže jedna historka. Sedlčanský Jirka Mandovec totiž občas vzpomíná na to, jak kdysi dostal nakládačku od „takové malé holčičky“. No „holčička“ Anežka pěkně povyrostla a osud je dnes opět posadil proti sobě. Dlouho byla partie vyrovnaná, ale chvilku po poledni mi Anežka povídá: „Už jsem to vymyslela“. A skutečně s troškou Jirkovi pomoci byl v partii za chvilku konec.

 

          V poslední hrané partii to také dlouho vypadalo na bod pro domácí. Těsně před časovou kontrolou dosáhl alespoň podle mého názoru Dan Houdek vyhranou pozici. Nakonec ale chyboval a sedlčanský kapitán Antonín Mandovec získal dva pěšce a po chvilce i celý bod. V zápase tedy zvítězili domácí:

 

 

5.2

4

ŠK Pravonín A

5,5 - 2,5

2

ŠK KDJS Sedlčany A

1

FM

Vojta Tomáš

2331

1 : 0

 

Kamlach Miroslav

2090

2

 

Filip Vojtěch

1914

½:½

 

Havelka Petr

1838

3

 

Houdek Daniel

1868

0 : 1

 

Mandovec Antonín

1672

4

 

Hašek Tomáš

1839

½:½

 

Sadil Jan

1716

5

 

Lalouček Miroslav

1806

1 : 0

 

Maroušek Jiří

1767

6

 

Filip Lukáš

1603

½:½

 

Vyterna Miroslav

1579

7

 

Mejzlík Jiří

1606

1 : 0

 

Vopat Jan

1518

8

 

Vlková Anežka

1508

1 : 0

 

Mandovec Jiří

1329

 

 

         Musím říct, že dnes asi pro mnohé společenská stránka zápasu převýšila tu sportovní, ale to při utkáních v Pravoníně ani jinak nejde. Já se klidně přiznám, že jsem se za každou nulu na kontě Sedlčan potrestal jedním řízečkem. Dokonce jsem se zálohově potrestal i za očekávanou prohru Tondy Mandovce. Po obratu v partii jsem operativně zálohu označil za nevratnou.

 

          V průběžné tabulce si Pravonín trochu polepší J, Sedlčany své postavení udrží. Jménem hostujícího družstva děkuji pravonínským za příjemně strávenou neděli a rádi k vám zase někdy přijedeme!

 

Zaznamenal: Petr Havelka

 

FOTEČKY: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/5.kolo_RP_Pravnonin_x_Sedlcny_12.1.2014/

Diskusní téma: 5. KOLO REGIONÁLNÍHO PŘEBORU D ŠK PRAVONÍN - ŠK KDJS SEDLČANY A 12.1.2014 5,5 : 2,5

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek