5.kolo RŽL Střítež

24.04.2011 19:39

Pravoňáci byli ve Stříteži vidět!

Marie Filipová

Příval sněhu z pátku na sobotu věštil, že účast na 5. kole RŽL ve Stříteži bude slabší. A tak tomu také bylo. Do vytopeného sálu místních hasičů se sjelo 58 šachistů.Vhledem k tomu, po jak špatných a neošetřených komunikacích se museli dopravit hráči až ze Sedlčan, Stříbrné Skalice, Říčan, ale i ti, kdož to měli docela blízko, zápasili se sněhovými jazyky a zledovatělou vozovkou, tak byl turnaj zahájen jen s malým zpožděním.

Děti byly rozděleny do třech skupin A, B a C. Do áčka bylo nalosováno 16 top šachistů. Dnes si zde zahráli i ti, kteří s tím jednak nepočítali a za druhé si nikdy ani nepomysleli, že by si v áčku v letošním školním roce mohli zahrát! Okolností bylo hned několik, již zmíněné špatné počasí, chřipkové období a i dny otevřených dveří pro deváťáky. Takže tato skupina byla „slabší“ než jindy, a tak se předpokládalo, že přední příčky obsadíVojta Filip a Nela Pýchová. Tak se také stalo.

Vojta jako jediný uhrál 3,5/4 a obsadil 1. místo a toto kolo RŽL vyhrál! Druhý z kluků byl Martin Vystrčil z Říčan se 3 body a stejně bodů a třetí příčku obsadil Kája Chwistek (Říčany). Vojta dnešním turnajem proplouval celkem bez problémů (1. kolo Michal Pastrnek, 2. kolo Katka Müllerová, 3. kolo Nela Pýchová – všechny partie vyhrál, až v poslední s Martinem Vystrčilem remizoval). Z děvčat první Nela Pýchová 3 body (prohrála jen s vítězem) – celkově 4. místo, druhá Katka Mülerová z Říčan 2 body, celkově 10. místo, a třetí, ale celkově poslední Anežka Vlková s půl bodem. Vojta hrál výkonem 1737, Nela 1648. Další z Vlašimi: Fanda Helebrand 8. místo a 2 body,David Pikal 9. místo a 2 body, 11. místo Petr Laňka – také 2 body, Václav Voldán14. místo a 1 bod.

Ve skupině „B“ hrálo 20 šachistů. Zde vyhrála skupinu Eliška Řeřábková z Říčan, druhý byl Jakub Matys také z Říčan a třetí Magdaléna Kořenová (Bohemians Praha). Následovala Julinka Vilímová ze Stříbrné Skalice, Jan Kučera ze Sedlčan a Daniel Ždych z Pravonína – z kluků 3. místo, celkově šestý. Dan zcela zbytečně, vinou hrubých chyb pokazil tři partie, kde měl značnou poziční převahu, a nedokázal je dotáhnou do vítězného konce. Při partii s Honzou Kučerou si nevzpomněl, že může požádat o přidání času při soupeřově nemožném tahu (a těch bylo několik) a Dan nakonec „spadl“. Ale co, třetí místo je také pěkné. Další z našich: Pavel Roháč 8. místo,Matěj David 9. místo a Petr Lebeda skončil na 19. místě.

Skupina „C“ měla 22 hráčů. Zde se nejlépe z našich umístil náš Marek Filip s 5 body a obsadil „bramborovou“, tedy 4. příčku. Marek prohrál jen s Adamem Houdkem z Vlašimi a Miroslavem Šimkem ze Sázavy, ten byl nakonec druhý. Honza Vašíček skončil (po nevydařeném turnaji) až na 8. místě se 4 body a prohrál s vítězem skupiny Pavlem Kurkem a druhým ve skupině Miroslavem Šimkem a s naším Markem Filipem. Adam Houdek obsadil 9. místo, se 4 body, desátý skončil Pavel Laňka a 20. Jan Bohuňovský (jeho první start za Dolní Kralovice).

V provozu byl tradiční kiosek, kde vládla Iveta Pýchová a pomáhala jí paní Roháčová. Pro pány bylo i pivečko, tak kdo nemusel řídit a mohl využít místní pohostinnosti, tak tomu nechybělo skutečně nic. Líbilo se však i všem ostatním.

Neomylně a s přehledem losoval a výsledky zaznamenával Petr Havelka ze Sedlčan, který s jemu vlastní akceschopností „vyrobil“ na místě samém pro vítěze diplomy, na které hlavní organizátor Jirka Mejzlík pozapomněl. Také jsme zaznamenali přítomnost a rozhodování skupiny „A“ našeho předsedy Ondry Matějovského, který při sledování svých svěřenců bude mít  jistě spoustu  studijních témat na schůzky šachových kroužků.

Nejvíce spokojeny byly však děti, na ty čekala po ukončení turnaje spousta cen. Turnaj ve Stříteži je možné zařadit mezi ty vydařené. Děkujeme za jeho zorganizování. A 22. ledna se sjedeme na 6. kolo RŽL do Sázavy.

Výsledky všech turnajů

Fotky od Marie Filipové

Fotky od Petra Havelky

Průběžné pořadí Žákovské ligy po 5 kolech