6.kolo RŽL Sázava

24.04.2011 19:43

Ze Sázavy jsme dovezli  šest medailí….

…. do Pravonína dvě zlaté!!!

 Marie Filipová

     Další várka sněhové nadílky nás nemohla odradit od účasti na již 6. kole Regionální žákovské ligy, která se tentokrát konala v Sázavě.

     Vlašimská líheň zde měla 19 zástupců, z toho v „A“ 7, v „B“ 10 a v „C“ 2 (zde poprvé na pomyslnou startovní čáru nastoupil Jakub Vojta).

      V kulturním domě pořadatelé přivítali 85 aktivních šachistů, jejich rodiče, trenéry a kamarády. Z domácí líhně bylo zástupců méně, protože zrovna probíhal v Sázavě i jakýsi fotbalový turnaj a právě jejich „želízka do ohně“ se rozhodla pro kopanou. Lví podíl na organizaci 6. kola RŽL nesou manželé Kocourkovi a pan Brhlík. Vše probíhalo dle časového harmonogramu, cenový fond byl hodnotný, nechyběl bufet, který s přehledem „šéfovali“ Iveta Pýchová a Jarka Zvárová. Soutěž koordinoval tradičně Petr Havelka, čímž je vždy polovina úspěchu jistá.

      Výsledky skupiny „A“:

Chlapci:

1.      místo: F i l i p    Vojtěch (Pravonín)

2.      místo: P ý c h a   Patrik (Dolní Kralovice)

3.      místo: V y s t r č i l    Martin (Říčany)

 

Dívky:

  1. místo: P ý c h o v á    Nela (Dolní Kralovice) – celkově 2.
  2. místo: Ř e ř á b k o v á    Eliška (Říčany) – celkově 11.
  3. místo: M u l l e r o v á    Kateřina (Říčany) – celkově 12.

 

     Vojta Filip uhrál 3,5 bodu, výkon 1788 a náskokem půl bodu získal první místo a toto kolo RŽL vyhrál! Jeho soupeři: Pastrnek Michal (1335), Vystrčil Martin (1389), Patrik Pýcha (1743) a Mirek Šťastný (1339). Za nesložitější považoval partii s Martinem Vystrčilem, který mu zamezil udělat rošádu, pozice se Vojtovi nelíbila, a tak když dostal nabídku remízy, tak se rozhodl ji přijmout. Velice dlouhá byla partie s Patrikem Pýchou, Vojta  měl výhodu bílých kamenů a  hru zahájil dámským pěšcem. Kluci se dostali do věžové koncovky, Vojta s podstatně lepším časem, nakonec vyhrál. Z Vojtova 1. místa se těšíme a děkujeme za pěkné výkony.

     Nela Pýchová uhrála 3 body, výkon 1539, celkově druhá, ale mezi děvčaty nemá konkurenci, a tak si ze Sázavy odvážela „zlato“! Na své cestě 6. kolem RŽL potkala Fandu Helebranda (1319), Mirka Šťastného (1339), Michala Patrneka (1335) a Martina Vystrčila (1389). S Fandou a Mirkem remizovala.

     Patrik Pýcha si připsal na své konto 3 body, výkon 1682 a obsadil 2. místo. Všechny své soupeře úspěšně přehrál (Ondřej Máslo 1321, Katka Mullerová 1350, Filip Zvára 1480), jen ve třetím kole byl poražen Vojtou Filipem (1806).

     František Helebrand 2,5 bodu, výkon 1484, obsadil 5. místo. Z jeho partií je určitě úspěchem další remíza s Nelou Pýchovou, porazil Radka Bumbálka z Brodců a pak následovaly další dvě „plichtičky“ s Katkou Millerovou a Davidem Pikalem.

     Filip Zvára jen 2 body, výkon 1477, obsadil 8. příčku ve výsledkové listině. Půka s Davidem Pikalem, úspěch spíše pro Davida, výhra nad Karlem Chwistkem (1522), pak remíza s Mirkem Šťastným z Říčan a připsal si prohru s Patrikem Pýchou.

     David Pikal také dva body, výkon 1377, 10. místo. David odvedl průměrný výkon. Zdolal Ondřeje Másla ze Zvole (1321), nestačil na Martina Vystrčila a pak dvě remízy s Filipem Zvárou a Fandou Helebrandem.

     Petr Laňka si v áčku zahrál díky tomu, že minule vyhrál skupinu „B“. Na své soupeře Martina Vystrčila, Karla Chwistka a Daniela Schilla nestačil, ale může mít velkou radost z toho, že porazil Ondru Másla ze Zvole. Petr uhrál 1 bod, obsadil 15. místo a hrál výkonem 1160.

 

     Výsledky skupiny „B“:

Chlapci:

  1. místo: Ž d y c h   Daniel (Pravonín)
  2. místo: R e m e š   Šimon (Říčany)
  3. místo: D a v i d   Matěj (Dolní Kralovice)

Dívky:

  1. místo: V l k o v á   Anežka (Dolní Kralovice), celkově 9. místo
  2. místo: Z l á m a n á Anna  ( Stříbrná skalice), celkově 14. místo
  3. místo: K o c o u r k o v á    Klára ( Sázava), celkově 17. místo

 

     Daniel Ždych 6 bodů, výkon 1338 a zlatá medaile, je velkým úspěchem. Dan s přehledem „kosil“ své soupeře a jeho poslední tři partie s kolegy z Říčan, Šimonem Remešem (1/2), Markem Otrubou (1) a Michalem Brůhou (1/2) byly opravdu pěkné, koncovky jsou i ve fotodokumentaci. I partie s Anežkou Vlkovou ve čtvrtém kole trvala velice dlouho a Anežka Dana vskutku potrápila. Dan startoval ze 4. místa, takže si polepšil a udělal nám velkou radost. Ocenila jsem, že bezhlavě nepřijímal remízy, například Marek Otruba ji nabízel nejméně třikrát, ale Dan dobře vyhodnotil pozici na šachovnici a hrál dál!

     Matěj David, výkon 1115 a třetí místo! Svůj návrat ke královské hře pečetil 3. místem a ziskem 5 bodů. Ztratil jen s Danem Ždychem a půlil s Josefem Kučerou a Štěpánem Feldstainem (oba ze Sedlčan). David hrál s chutí, stále na předních deskách a ze svého umístění měl velikou radost.

     Anežka Vlková hrála výkonem 1012. Dneska chyběla Anežce „jiskra“. Byla nějaká smutná, možná se přihlásí chřipka nebo se jen špatně vyspala. Začala slibně, přehrála Katku Žádníkovou, Martina Vocla i Pavla Laňku, ale na další své soupeře (D.Ždycha, Mirka Šimka ani Štěpána Feldsteina) nestačila! Poslední bod uhrála s Klárkou Kocourkovou z domácího oddílu. U Anežky jsme si zvykli na více jak 4 body, které si připsala dneska.

     Václav Voldán, 4 body, výkon 1060. Vašek dneska převedl jeden ze svých slabých výkonů. Remizoval s Markem Otrubou či Vojtou Růžičkou a nechal se porazit třeba od Petra Lebedy!. Byl prvním nasazeným a myslím si, že na toto kolo RŽL bude chtít rychle zapomenout.

     Pavel Laňka, ze startovního 17. místa se vyhoupl na 11. příčku, uhrál 4 body, hrál výkonem 1063. Za cenné skalpy může považovat získaný bod nad Julii Vilímovou a Martinem Hruškou, naopak Anička Zlámaná ze Stříbrné Skalice si s ním poradila!

     Adam Houdek poskočil, oproti nasazení o 10 míst, skončil na 20. příčce, uhrál 3,5 bodu a hrál výkonem 970. Adam dokáže zahrát podstatně lépe! Pochvalu si zaslouží za remízu s Josefem Kučerou ze Sedlčan, který ovšem dnes nebyl „ve formě“. Podařilo se mu porazit i Katku Žádníkovou a Pavla Kůrka (oba z Říčan).

A nyní už následují „borci“ se třemi vykřičníky!!!

     Jan Vašíček 26., 3 body, výkon 912! Jiří Stareček 29. místo (startovní 11.!!!), 2 body a výkon 790 a poslední 34. příčku obsadil Marek Filip s 1 bodem a výkonem 603. Hoši, opravdu nic moc, příště, ať je to lepší!!!

 

     Výsledky skupiny „C“:

Chlapci:

  1. místo: Břečka Jakub (Sázava)
  2. místo: Dvořák Karel (Stříbrná Skalice)
  3. místo: Přichystal Šimon (Říčany)

Dívky:

  1. místo: Zemenová Veronika (Říčany), celkově druhá
  2. místo: Hánělová Marie (Zvole), celkově čtvrtá
  3. místo: Pastrnková Kateřina (Říčany), celkově pátá

 

     V této skupině jsme měli dva zástupce, a to

Jakuba Vojtu, který byl i nejmladším účastníkem turnaje, nasazen 32. a obsadil překrásnou 10. příčku, uhrál při svém prvním startu v RŽL 4 body, hrál výkonem 870! Nechal za sebou tradiční účastníky žákovských turnajů, někteří hrají už od loňského roku! Jeho rozjezd je „raketový“ 3/3! Pak si musel okusit hořkost porážek, ale v 6. kole přidal ještě jeden bodík!. Přála bych vám vidět tu jeho chuť ke hře, no zkrátka „geny hovoří“!!!  Tak Kubíku, hodně, hodně štěstí a jen samé perfektní tahy a nechť tě bohyně Caissa provází a ať máš ze hry radost a jen ty nejkrásnější zážitky.

     Jiří Helebrand, je také jeden ze začínajících šachistů, začal také pěkně ¾, ale pak už samé prohry, hrál výkonem 777. Jirka špatně snáší prohry, ale ono se to srovná!

 

     Vlašim domů dovezla 4 zlaté medaile, jednu stříbrnou a jednu bronzovou. Myslím, že úspěšné kolo, ne?

     Na závěr turnaje následovalo vyhodnocení, dětem byly připraveny pěkné ceny, každý dostal keramickou pamětní medaili (mimochodem byl mi vyfouknut nápad na RŽL v Pravoníně, ale už je mám ve výrobě, nejde to zastavit, tak doufám, že budou alespoň jiné, i pro mě to bude překvapení). Na úplný závěr pořadatelé připravili něco, co ještě nikdo nepořádal, a to simultánku s IM Pavlem Vávrou, ale protože jsme museli domů, tak ji nikdo z Pravonína nehrál, použiji tedy do článku, s dovolením, zhodnocení pana Kocourka:

„Simultánku vyhrál Pavel Vávra celkem jednoznačně 12:0. Velice pěknou a nadějnou partii proti němu sehrál Fanda Helebrand. Jako poslední vzdorující zbyl poněkud překvapivě Dan Žák, který Pavla pořádně potrápil a rozhodlo se až v koncovce, kterou si s dětmi potom zanalyzoval. Je škoda, že někteří hráči, kteří si právo hrát simultánku vybojovali (všichni medailisté) raději zvolili úprk domů, Pavel se těšil na silnější a početnější zastoupení skupiny A, proto operativně přizval do simultánky i všechny přítomné dospělé (z nichž tři tuto možnost využili). „

     Já jen za nás na závěr dodávám, že v Pravoníně se konala od odpoledne „babská“ výroční schůze, tak jsme odjeli, aby i doprovázející doprovod stihl druhou akci. Snad příště!

 

     Děkuji všem, kdož děti na turnaj dopravili a strávili s nimi celý den.