7. KOLO REGIONÁLNÍ PŘEBOR "D" ŠK PRAVONÍN A x TcJ SOKOL BENEŠOV "A" 9.2.2014

09.02.2014 14:50

FOTEČKY: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/RP_7._2014/

Vyhráli jsme 7 : 1

1. Vojta Tomáš x Skácel Jan 1:0

2. Filip Vojtěch x Macků Emil 1:0

3. Pitra Karel x Kubaljak Jaromír 1/2

4. Laloušek Miroslav x Blažek Ladislav 1:0

5. Pazdera Jaroslav x Voříšek Martin 1:0

6. Vávra Stanislav x Havlíček Pavel 1:0

7. Helebrand František x Sysel Jan 1:0

8. Vykouk Ondřej x Vacek Josef 1/2

 

Všem děkuji za velice pěkný výsledek!!!

 

Emil Macků po výprasku:

 Ukázalo se, že vlašimský šach je úplně někde jinde než šach benešovský

 

            Neschovával se za fráze a otevřeně přiznal, že jeho mužstvo na lepší výsledek prostě nemělo. "Naplno se ukázalo, že Vlašim je úplně někde jinde než Benešov," řekl kapitán benešovských šachistů Emil Macků po výprasku 1:7 od Pravonína.

            Kdepak, zázraky nikdo nečekal. Ale takovou porážku také ne, zvlášť po zahájení, v němž benešovští drželi s favoritem krok. Na několika deskách dokonce dosáhli výhody, ale euforie dlouho nevydržela. Místo toho přišlo drsné vystřízlivění.

            "Že je zle, jsem začal tušit po třetí prohře," přiznal po zápase Macků, podle kterého týmu hodně chyběla trojice zraněných borců Srba, Jiřík a Chomický, která byla v původní nominaci.

            "Tři hráči, to je skoro polovina sestavy. Jejich náhradníci nezahráli tak, jak jsme od nich očekávali," prohlásil zkušený stratég, jenž se Skácela, Blažka a Voříška vzápětí zastal: "Byl to těžký zápas a ti kluci určitě chtěli. Věříme, že to příště bude lepší."

            Kapitánka pravonínskěho týmu naopak nešetřila úsměvy: "Dnes jsme se sešli v téměř nejsilnější možné sestavě a průběh utkání tomu odpovídal. Chlapci na třetí a osmé šachovnici sice nezahráli úplně podle mých představ, ale zbytek týmu nepřipustil žádné komplikace a utkání tak skončilo hladkým vítězstvím našeho mužstva."

            "Ukazuje se, že cesta, kterou jsme nastoupili před prosincovým utkáním v Týnci, je správná, " uvedla dále Marie Filipová. A skutečně, zdá se, že tréningový plán doplněný na domácích řízcích postaveným plánem výživovým začíná přinášet ovoce.

            Snad jediná výtka tak směřovala na úroveň zápisu partií: "Někteří hráči píší jak tataři - rozluštit klikyháky, které po sobě zanechají v partiáři, je nad lidské síly. Mnozí další pak sice píší čitelně, ovšem roztržitě, takže rekonstruovat jejich partii je buď složité, nebo rovnou nemožné, což velice stěžuje pro další šachový rozvoj tak důležitou pozápasovou analýzu."

            Několik partiářů se naštěstí zachovalo v použitelné podobě a my si tak na závěr článku můžeme vychutnat ukázku originálního myšlení benešovského Ladislava Blažka  a chladnokrevnosti našeho Míry Laloučka:

Blažek - Lalouček (pozice po 21. tahu černého)

(tady má být diagram, neumím ho stáhnout, tak počkejte na to, až se článek objeví na www.sachyvlasim.cz a tam si vše prostudujete)

          V pozici na diagramu projevil pan Blažek neobyčejnou dávku kreativity a překvapil černého tahem 22. Se6!?. Já sám se s podobně neotřelými nápady občas setkávám v tréningových partiích s Anežkou Vlkovou, takže dobře vím, jak snadno mohou člověka vývést z míry, ale zkušený harcovník Lalouček se s problémem, který před něj bílý postavil, popasoval na jedničku. Tahem 22...Jf5!! bílého prakticky zbavil protihry a v dalších třiadvaceti tazích vyhrál, čímž upravil průběžný stav utkání na 7:0. Hosté pak již jen dvěma remízami korigovali výsledek na konečných 7:1 a my mohli začít slavit. Šachovými kuloáry se proslýchá, že někteří slaví dodnes.

Sepsal: Karel Pitra

Diskusní téma: 7. KOLO REGIONÁLNÍ PŘEBOD "D" ŠK PRAVONÍN A x TcJ SOKOL BENEŠOV "A" 9.2.2014

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek