7.kolo RŽL Stříbrná Skalice II

24.04.2011 19:44

Regionální žákovská liga ve Stříbrné Skalici

Patrik Pýcha

V sobotu se ve Stříbrné Skalici uskutečnilo 7. kolo Regionální žákovské ligy. Náš oddíl měl na turnaji méně početné zastoupení, jelikož z Dolních Kralovic vyjelo pouhé jedno auto kvůli náhlým onemocněním většiny malých šachistů. Turnaj se hrál v prostorách základní školy. Na místě byl v provozu bufet, leč tentokrát ne ten „Mejzlíkův“, protože pořadatelé si zajistili svůj bufet sami. Z toho jsem byl trochu zklamaný, protože kromě vody a kávy došli ostatní nápoje už v půl desáté a já si potom nemohl koupit Coca-Colu. V jiném směru (alespoň tedy podle mě) tomuto bufetu ale nelze nic vytknout. Prozkoumávání školy bylo nanejvýš zajímavou záležitostí. Mám na mysli například zajímavou trubku, jež vedla z jednoho z umyvadel zrovna ve třídě, kde šéfoval mistr Havelka u svého počítače. Při napuštění vodou totiž vydávala opravdu legrační zvuky. Nyní se už ale vraťme k samotnému turnaji, který zrovna pro mě znamenal katastrofu.

Turnaj „A“ už se po několikáté hrál ve třídě s pěknými malbami na stěnách. To, co ale zajímalo většinu hráčů (i mě), byly velké míče a ještě větší tvary, z nichž byl postaven ještě větší hrad. My, jako hraví šachisti, jsme samozřejmě nemeškali a hrad do základů rozebrali a vyplenili. Nebudu vypisovat, co se dělo s kusy hradu, protože by nás někdo mohl zažalovat, ale můžu všechny uklidnit, že jsme se chovali přiměřeně a hrad se nakonec vrátil do původního stavu. Ve třídě zaujalo mnoho dalších věcí, ale to zase odbíhám od našeho tématu.

 Turnaj „A“ vyhrál poprvé a s velkou radostí Martin Vystrčil (1385) z Říčan. Prví tři kola vyhrál a poté remizoval s Vojtou Filipem, když Vojta nesprávně spočítal kombinaci a poté ztrácel pěšce. Martin se neodvažoval hrát dál stejně jako v minulých kolech, ale výsledných 3,5 bodu mu s lepším pomocným hodnocením na první místo stačilo. Za ním skončil Vojta Filip (1833) se stejným bodovým ziskem, který kromě posledního kola neměl se soupeři vůbec žádný problém. Třetí příčku obsadila Nela Pýchová(1619) se 3 body, a tak také zvítězila v kategorii dívek před 7. Kateřinou Müllerovou (1383) s 2 body. Premiéru v turnaji „A“ si zkusil Daniel Ždych, který i přesto dosáhl velkého úspěchu, získal 3 body a skončil celkově 4., 3. mezi chlapci a získal také cenný skalp Karla Chwistka (1496) z Říčan, kterého porazil po jeho hrubce.  (1702) jsem skončil až na 5. místě s pouhými 2,5 body. Po pěkné poziční výhře z prvního kola nad Fandou Helebrandem následovala partie s Martinem Vystrčilem, kdy se po mé hrubce sice soupeř ještě zamotal, ale výhru nakonec nepustil. Poté nastalo sourozenecké derby s Nelou. Nela očividně vyhrát nechtěla, a proto jsem hrál na výhru já. Po mém snažení jsem nakonec udělal hrubku, kterou Nela nevyužila. Kdo by si pomyslil, že o pár tahů později, kdy už se mi pozice začala zamlouvat, udělám stejnou hrubici a Nela ji tentokrát vytrestá. Naštěstí poté Nela nehrála přesně a partie ještě skončila remízou. V posledním kole kolem mě sálala vlna vzteku, a tak soupeřovy figurky samy popadaly a já se musel spokojit s 2,5 body. Na 10. místě se umístil s 2 body Fanda Helebrand (1303). Turnaj se tentokrát nevydařil Davidu Pikalovi, který okusil hořkost posledního místa s půl bodem.

V turnaji „B“ Vlašimáků tentokrát moc nebylo. Vyhrál ho Marek Otruba z Říčan s 6 body, následován Martinem Homolou z Českého Brodu s 5,5 body a Vojtěchem Růžičkou s 5 body. Na 5. místě celkově, 1. mezi dívkami se umístila Anežka Vlková s 5 body. Tomáš Mysliveček obsadil 20. místo se 3 body, Jan Vašíček 23. místo se 3 body, Adam Houdek 29. místo s 2,5 body a Marek Filip 30. místo s 2,5 body. V „béčkové“ třídě sedával na své super židli Petr Havelka a odtud také všechno skvěle řídil.

Turnaj „C“ vyhrál domácí Zbyněk Nenutil s 6 body. Za ním se umístil se stejným bodovým ziskem náš Karel Bechyně a třetí také s 6 body skončil Tomáš Pelák z Říčan.Tomáš Rittig obsadil 9. místo se 4,5 body, Jiří Helebrand skončil 20. s 3,5 body, náš malý mistr Jakub Vojta 22. s 3 body a 24. Aleš Kakos se 3 body.

Turnaje „B“ se zúčastnilo 36 dětí, stejně tak i turnaje „C“.

Na vyhlášení bylo přichystáno mnoho cen, každý si bral časopis a jednu další cenu. Turnaj se z celkového pohledu vydařil, pořadatel Bolek Studzinski vše dobře připravil a Petra Havelku nebudu už chválit, protože pochvaly čte a slyší pořád.

Pro 8. kolo RŽL není pořadatel, a proto se nejspíš jako další uskuteční už závěrečné kolo v Pravoníně. Znamená to, že Vojta Filip už je celkovým vítězem žákovské ligy a své kategorie, protože ho už nikdo nemůže předehnat. 

Výsledky všech turnajů

Výsledky RŽL podle kategorií

Fotky od Marie Filipové

 

Fotky od Petra Havelky