8.kolo RŽL Pravonín

24.04.2011 19:45

REGIONÁLNÍ ŽÁKOVSKÁ LIGA 2010/2011 ZNÁ JMÉNO VÍTĚZE     

.... je jím Vojtěch Filip ze Šachového klubu Pravonín, a to nás těší o to více. Velice mu k tomuto úspěchu gratulujeme a upřímně se radujeme s ním.

     Na pořádání osmého, finálového kola RŽL jsme se přihlásili už před rokem. Žákovské turnaje probíhají většinou v zimě, a to je u nás stále hodně sněhu, sídlíme na jižním okraji Středočeského kraje (mají to k nám všichni dost daleko), vyhovuje nám tedy pro pořádání březen, kdy už jsou komunikace sjízdné. Datum 26. březen byl frekventovaným termínem v našich rozhovorech a přípravách, protože si potrpíme nejen na kvalitní přípravu prostor, ale i na hodnotný cenový fond. Po celý rok se z nás stávaly  po večerech internetové makléřky a my sháněly atraktivní, vhodné a zajímavé, ale i levné zboží pro naše dětské šachisty.

     Turnaj se konal, jako obvykle, v pěkném Kulturním domě, jehož sál jsme vyzdobili voály s šachovou tématikou, které nám vyrobila Hana Ondráková, bannery, které jsou jakousi kronikou z uskutečněných turnajů, ale i logy našich sponzorů, tentokrát i fotografiemi čerstvých MistrŮ ČR (Nela Pýchová a Jiří Rýdl). Ještě nezbytné balónky s logy našeho klubu. Sněhobílé ubrusy dodaly sváteční atmosféru a mohlo vše začít...

     Rázem osmé hodiny v sobotu ráno se sešli všichni pořadatelé. Ženy v kiosku "rozbalily své nádobíčko" a těšily se na první strávníky. K žákovským ligám patří neodmyslitelně párky v rohlíku, ale u nás v Pravoníně i výborné čerstvé vafle (pečené na místě) se šlehačkou (po těch se jen zaprášilo). Pravidelně zde plní službu Hanka Vlasáková a Zdeňka Studničková a pomáhá jim i Ríša Studnička. Službu u šatny a pak u cenového fondu a velkou pomocnicí byla Mirka Ondráková, pak i Lenka Toulová. Sál nám pomáhali připravovat nejen šachisté , ale i jejich rodiče. Vydatnou pomoc při každém turnaji poskytuje rodina Ždychova a Hejných (příprava sálu, obstarávání cen, úklidy všeho druhu, focení atd.). Co se dopravy všeho druhu a převozu cen, to zajišťoval Miloš Filip se syny.  Na každý turnaj se snažíme přijít s něčím novým, pro letošek nám Integrované centrum sociálních služeb v Odlochovicích, tedy jejich chovanci, vyrobili velice pěkné keramické medaile.

    Na vlastní turnaj se zaregistrovalo 82 šachistů. Rozhodčím v Turnaji A byl Ondřej Matějovský, v Turnaji B a C Petr Havelka a Vladimír Horák. Šachisty přišla v úvodu pozdravit starostka obce Jana Lapáčková, pak v průběhu majitel firmy Makrofakt s.r.o. a Kulturního domu, kde turnaj pobíhal Vratislav Ondrák a pak také ředitelka Městského domu dětí a mládeže ve Vlašimi Pavla Homolková. Vše po celý den probíhalo bez problémů. V Turnaji A se hrála 4 kola a Turnajích B a C kol sedm, a to v obvyklých časových limitech.

     Dříve než jsme přistoupili k vyhodnocení 8. kola a pak celého finále a v době, kdy Petr Havelka horečně propočítával pořadí, Irena Hejná dopisovala diplomy, dostaly děti zmrzlinky, aby jsme jim zkrátili čekací dobu. Poté jsme ocenili malým dárkem "čerstvou" Mistryni ČR v šachu Nelu Pýchovou. Pak obdrželi keramické medaile s věnováním a oceněním jejich práce všichni trenéři, obětaví rodiče a nejbližší spolupracovníci a přátelé šachu. I já jsem dostala od pana Řeřábka hodnotný dárek, moc děkuji. Děkuji i za kytičku, kterou mi dovezla paní ředitelka MěDDM jako poděkování za práci s mládeží. Ocenění práce potěší každého, ani já nejsem vyjímkou.

     Následovalo vyhodnocení 8. kola RŽL, kdy turnaj "A" v chlapcích vyhrál Patrik Pýcha (3,5 bodu, výkon 1854), 2. místo Robin Hrdina (3,5 bodu, výkon 1888) a 3. místo Vojtěch Filip (3 body, výkon 1843). O Patrikově prvním místě, s velkým napětím, rozhodovala poslední partie, kterou odehrál se svoji sestrou Nelou. V dívkách byla nejlepší Kateřina Mullerová (celkově 4., 3 body a výkon 1571), 2. místo Nela Pýchová (celkově 8., 2 body a výkon 1569). Další naši: 6. místo Filip Zvára, 10. místo František Helebrand, 13. místo David Pikal a 14. místo Daniel Ždych.

     V Turnaji B se stal vítězem Karel Vacek (5,5 bodu, výkon 1328), 2. místo Petr Laňka (5,5 bodu, výkon 1307) a 3. místo Michal Brůha rovněž 5,5 bodu a výkon 1209. Soutěž děvčat vyhrála Anežka Vlková (celkově 2. místo, 5,5 bodu a výkon 1282), 2. místo (celkově 6., 5 bodů a výkon 1207) Julie Vilímová a 3. místo Anna Zlámaná (celkově 12., 4 body a výkon 1049). Další naši: 7. Václav Voldán, 14. Jan Vašíček, 15. Pavel Roháč, 18. David Matěj, 19. Pavel Laňka, 23. Jiří Stareček, 27. Petr Lebeda a 34. Ondřej Nácovský.

     V Turnaji C 1. místo Adam Houdek 7 bodů, 2. Adam Sklenář 6 bodů a 3. místo Ondřej Hlaváček 5 bodů. U děvčat 1. místo Kristýna Otrubová 4,5 bodu (celkově 8.), 2. místo Lucie Kučerová 2,5 bodu (celkově 28.) a 3. místo Laura Hejtmánová 2 body (celkově 30.). Další naši: 4. místo Marek Filip 5 bodů, 13. místo Vít Toupal 4 body, 14. místo Jakub Vojta 4 body, 21. místo Dominik Vlasák 3 body a 27. místo Lukáš Lempochner 2,5 bodu.

     Všichni vítězové obdrželi poháry, diplomy, medaile a psací soupravy.

     Poté následovalo vyhlášení Finále RŽL, kterého se ujal koordinátor RŽL Petr Havelka.  Absolutním vítězem se stal  VOJTĚCH  FILIP  z Pravonína. Obdržel nejen putovní pohár, ale i pohár za celkové vítězství, dort a věcný dárek. 

Výsledky podle kategorií:

H 16: 1. místo: Patrik Pýcha

           2. místo: Filip Zvára

           3. místo: Miroslav Šťastný

D 16: 1. místo: Kateřina Mullerová

           2. místo: Kateřina Žádníková

H 14: 1. místo: Vojtěch Filip

          2. místo: František Helebrand

          3. místo: Ondřej Máslo

D 14: 1. místo: Nela Pýchová

          2. místo: Kristýna Matoušková

H 12: 1. místo: Martin Vystrčil

          2. místo: Karel Chwistek

          3. místo: Michal Pastrnek

D 12: 1. místo: Anežka Vlková

           2. místo: Anna Zlámaná

           3. místo: Eliška Řeřábková

H 10: 1. místo: Daniel Žák

           2. místo: Pavel Roháč

           3. místo: Pavel Kurek

D 10: 1. místo: Julie Vilímová

           2. místo: Klára Kocourková

          3. místo: Kristýna Otrubová

H 8 : 1. místo: Marek Chwistek

         2. místo: Šimon Jiroušek

         3. místo: Pavel Zemen

D 8: 1. místo: Karolína Kořenová

        2. místo: Kateřina Pastrnková

        3. místo: Ela Hlavatá

     Tito vítězové obdrželi poháry, medaile, diplomy, náramkové hodinky. V chlapeckých kategoriích bylo vyhodnocováno do šestého místa, zde dostávali šachisté plakety a kalkulačky.

     Na závěr byli zváni k pódiu všichni podle celkového umístění, dostávali keramické medaile, propisky, naučné listy, cukrovinky, plyšové výrobky, potřeby do domácnosti, papírnické zboží, kreslící pomůcky, bublifuky, "holčičí cetky", přívěsky, DVD, knihy, karty, pexesa atd.. Bylo z čeho vybírat a aby měli kam ceny uložit dostali reklamní tašky s logem MěDDM Vlašim. To už se sál postupně vylidňoval, s odchodem posledního účastníka jsme se pustili do úklidu a už krátce po 17 hodině dorazili do svých domovů s velice hezkým pocitem dobře uskutečněné akce.  Dík všem, kdož přiložili ruku ke zdárnému průběhu. Jmenovitě děkuji manželům Horákovým z Pavlovic, kteří nejen že pomáhali při psaní diplomů, ale i při úklidu sálu a i paní Kůrové děkuji za závěrečné focení a pomoc při  úklidu a praní ubrusů.

     Nyní ještě pár statistických čísel k celkovému pořadí u našich šachistů.

Vojtěch Filip: 1. místo, 59 bodů, reg.elo 1817 byl 3x na prvním místě, 1x byl druhý a 1x třetí, nasbíral tedy jen 8 bodu, co se týká pořadí v pěti zápasech.

Patrik Pýcha: 2. místo, 57 bodů, reg.elo 1734 byl 1x první, 2x druhý a 2x třetí.

Martin Vystrčil: 3. místo, 53 bodů, reg. elo 1467 byl 1x první, 1x druhý, 1x čtvrtý, 1x pátý a 1x šestý.

Nela Pýchová: 4. místo, 53 bodů, reg.elo 1590 byla 2x druhá, 1x třetí, 1x čtvrtá a 1x osmá.

Další naši: Filip Zvára 7. místo, 47 bodů. František Helebrand 10. místo, 46 bodů. David Pikal 13.místo, 43 bodů, Petr Laňka 14. místo, 41 bodů, 18. Anežka Vlková s 36 body. O ostatních  v připojených odkazech pod článkem. Letos se v RŽL prostřídalo 157 hráčů. Deset šachistů odehrálo jen jeden turnaj

     Jistě pochopíte, že jsem nemohla sledovat jednotlivé partie, a tak spoléhám na trenéry a jejich rodiče, že v diskuzi pohovoří o všem zajímavém.