DRUHÉ PRAVONÍNSKO-LUKAVECKÉ ŠACHOVÁNÍ A PŘÁTELSKÝ TURNAJ NEJMLADŠÍCH ŠACHISTŮ 9.12.2017

08.12.2017 18:15

PROPOZICE: Druhé-Pravonínsko-Lukavecké-šachování-9.12.2017.docx

FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/Pravoninsko-Lukavecke_sachovani_c._2_9.12.2017/

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÁ LISTINA TURNAJ "A": www.chess-results.com/tnr319674.aspx?lan=5&art=1&wi=821

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÁ LISTINA TURNAJ "B": www.chess-results.com/tnr319592.aspx?lan=5&art=1&wi=821


DRUHÉ PRAVONÍNSKO - LUKAVECKÉ ŠACHOVÁNÍ

     Slíbili jsme si s dětmi z Lukavce, že jim oplatíme jejich pozvání, které jsme realizovali v červnu letošního roku na šachovém turnaji v Lukavci. Protože jsme mezitím navázali ještě spolupráci se Základní školou U svatého Štěpána z Prahy 2, tak se nabízelo uspořádat turnaje dva. Spolu s panem Hrbkem z Prahy bylo naším cílem uvést do soutěžního rytmu ty nejmenší děti.

      V turnaj "A" hrály děti ročníků 2003-2008 + mladší s jakýmkoliv rapidovým elem. Soutěžilo 25 šachistů. Spanilou jízdu předvedl  Filip Vopálka (1391), který nedaroval soupeřům ani půl bodíku! Bral plný počet bodů - 7 (výkon 2056)! Dnes se v sále nanašel žádný přemožitel a Filip se z vítězství upřímně radoval.

      Až 1,5 bodu za ním se na 2. místě umístíl Štěpán Filip (1493). Štěpán (výkon 1489) se snažil, ale dnes nebyl nejlepší. Prohrál s vítězem a remizoval se třetím v pořadí.

      Stejný počet bodů bral na 3. místě, rovněž s 5,5 body (ztráta 3 bodů pomocného hodnocení) Lukáš Zeman (1490). Lukáš (výkon 1436) prohrál též s vítězem a pak s prvním nasazeným remizoval. Myslím, že Lukáš měl vyšší ambice, že?

      Stejné startovní a výsledkové místo obsadila Barbora Slavíková (1283), ovšem z dívek byla nejlepší a brala 1. místo, uhrála 5 bodů, hrála výkonem 1303 a prohrála jen s Filipem a Štěpánem. Barča odvedla pěkný výkon.

      Mě osobně mile překvapil Vojtěch Vopálka (1224), který si připsal 5 bodů, hrál výkonem 1325 a prohrál jen s bráchou Filipem a se Štěpánem v posledním kole.

      Na své hrál Jan Veselý (1255), uhrál 4 body, obsadil 6. místo a hrál výkonem 1257. Honzík byl poražen jen medailisty, všechny ostatní partie se mu povedly.

      Sedmý v pořadí se umístil a také mě mile překvapil Michal Škaryd (1089), který hrál zodpovědně, čemuž odpovídá i jeho výkon 1193 a 4 body.

      Určitě více jsme očekávali od Filipa Kůry (1161), kterému zůstala se 4 body až 8. příčka. I když hrál solidním výkonem 1226, tak to na lepší umístění nebylo.

      Natálie Štanderová (1006) skončila devátá, hrála výkonem 1174, ale z dívek byla stříbrná a medailového umístění se velice radovala.

      Jakub Janda (1000) uhrál rovněž 4 body, končil na 13. příčce a hrál výkonem 1099. Jakub musí více trénovat a ony se lepší výsledky dostaví.

       Daniel Zeman (1050) se dostal do této silnější skupiny díky velice pěkným výsledkům v poslední době, ale věřte, že se svých starších kamarádů vůbec nebál! Odehrál výkonem 1112, obsadil 14. místo, všem je jasné, že v bé turnaji by si moc nezahrál. Dan hraje velice pěkné šachy a neustále se zlepšuje.

       Jen tři body se podařilo uhrát Zdeňku Šťastnému (1028), na posledních RŽL nám dokázal, že umí zahrát lépe. No, vždy se nedaří, dnes hrál výkonem 1015.

       Adéla Janoušová (1100) se dostala do této skupiny jen díky tomu, že se jí na poslední RŽL dařilo tak, že si uhrála IV. výkonnostní třídu, a to při prvním soutěžním startu! Ona nemá ještě tolik zkušeností a také nemá dost nahráno na takovouto soutěž, ale i její 3 dnešní body jsou velice pěkné.

        Turnaj "B" hrály děti ročníku 2009 a mladší a bez ela. První místo získal Matěj Fiala z Vlašimi, který uhrál plný počet bodů, tedy 7 a hrál výkonem 1800. Na turnaje zatím nejezdí, nemá elo, ale u nás se mu moc líbilo.

        První z dívek a druhá v turnaji se, k naší radosti, umístila Eliška Škarydová. Uhrála 5 bodů a prohrála jen s vítězem a třetím v pořadí. Eliška hrála výkonem 1158. Moc pěkné!

        Stejně pěkný výkon, myslím, že historicky nejlepší (stejně jako u Elišky) zaznamenala Tereza Slavíková. Terka uhrála také 5 bodů, z dívek byla druhá, celkově 4. místo a výkon 1158. Terezka je bezprostřední, tak na ni radost byla vidět i na dálku. A co více, milí potencionální soupeři, Terezka byla i nejmladší účastnicí turnaje (chodí ještě do MŠ)!

         Vít Duda si uhrál svoji první bronzovou medaili, z chlapců byl třetí, celkově pátý. Hrál výkonem 1102 a uhrál 4,5 bodu. Škoda, že ho po celou dobu trunaje provázela tréma, která sebou nesla i chyby, které normálně nedělá. Pokud bude jezdit více po soutěžích, tak ho tento neduh brzy opustí.

         Dobře vím, že Tomáš Zeman umí hrát lépe, skončil na 6. místě, výkon 1000, ale smůla na los. Do posledních dvou kol dostal "rozjetá" děvčeta z domácí líhně Elišku a Terezku! Zdálo se mi, že hrál dost rychle, pevně věřím, že na dalším turnaji Tomášek zazáří!

         O dvě místa, oproti nasazení, si polepšil Dan Vopálka. Uhrál 3,5 bodu a hrál výkonem 1000. Také chodí teprve do mateřské školy (2012), měl také smůlu na los. V posledních dvou kolech potkal vítěze turnaje a pak Vítka.

         Lenka Šťastná hrála také výkonem 1000, uhrála 3,5 bodu. Myslela jsem si, že to bude o trochu lepší. Ovšem z dívek byla třetí, tak se radovala z bronzové příčky a na nepovedené partie bylo ihned zapomenuto.

         Školková Tereza Žížalová byla dnes na prvním veřejném šachovém turnaji a přesto dokázala zaznamenat 3 body. Terezka se nestyděla, na turnaji se jí líbilo a já pevně věřím, že když bude s námi jezdit po turnajích, tak se bude rychle zlepšovat.

         Nejmladším hochem turnaje (2012) byl Jakub Čáp, který si na své konto připsal také 3 body a končil na 13. místě. Kuba hraje s velkou radostí a zlepšuje se. Stejně jako u Terezky by bylo dobré, kdyby jezdil na turnaje a hrál s cizími dětmi.

         Nele Hejné (také ještě školková) se dnes moc nedařilo, zaznamenala 2,5 bodu. Zdálo se mi, že byla dnes nepozorná, nechávala stát figury a dost pozdě začala tvořit plán hry. Skončila na 15. místě.

         Dnes hrál velice špatně Patrik Heřmánek, hrál hůře než jeho mladší kolegové. Jak jsem ho spoustila z očí, tak se honil s kamarády a pak se těžko soustředil u partie. Uhrál 1 bod a jeden měl za volno.

         Další šachista byl rovněž ze školky. I pro Lukáše Brixího to byl první veřejný turnaj a i když si připsal jen jeden bod, tak se moc snažil a turnaj zvládl bez stresu a slžiček. Příště to bude určitě lepší. Viděla jsem na něm, že se mu na soutěži moc líbí.

         Děti z Lukavce si doma na kroužku jistě zhodnotí paní vychovatelka Marcela Mrázová, která k nám děti dovezla školním autobusem. Hrálo jich 9. Všichni v turnaji "A", protože v Lukavci mají kroužek až od 4. třídy. Velice pěkně se vedlo Václavu Adamovskému, který si připsal 4 body, ale i výkony Lucky Kozojedové a Michala Kubece, Katky Mrázové, Natálie Češkové nebo Petry Dudové nebyly špatné, kteří uhráli 3 body. Budou-li častěji hrát na soutěžích, tak přijde zlepšení velice rychle.

          Naši kamarádi z Prahy, které trénuje pan Přemysl Hrbek si jistě své hodnocení provedou doma také.  Při loučení s námi, pan Hrbek říkal, že si hezky zahráli, děkovali za hezký turnaj a v březnu pojedeme hrát zase my do Prahy. Díky Johance Hrbkové a Richardu Čejkovi si odvezli do Prahy poháry a medaile.

          Děkuji všem, kdož se na uspořádání turnaje podíleli, jak organizací, přípravou,  tak i prací v kiosku a na úklidu, ještě jednou veliký dík. Děkuji rozhodčím Vladimíru Horákovi, Lukáši a Vojtovi Filipovým. Rovněž děkuji za materiální pomoc Městskému domu dětí a mládeže ve Vlašimi a Středočeskému kraji, děkuji i dalším sponzorům, bez jejichž pomoci bychom turnaje pořádat nemohli.

          Závěrem si dovoluji pozvat na další prosincový turnaj, který se uskuteční 29.12.2017 pod názvem Silvestrovský turnaj, letos to bude 9. ročník a zároveň si připomeneme 10. výročí šachu v Pravoníně, které se datuje na 11.1.2018.

DODATEČNÁ ZPRÁVA A OMLUVA:

          Pokud bych nebyla na skutečnost upozorněna, přísahám, že bych na to v dobré víře, vůbec nepřišla a ani nikdo z nás z pořadatelů, ale stalo se. Na KP škol v Neratovicích jsem si všimla malých kluků ze ZŠ Vorlina (Matěj Fiala a Petr Jiša) a prostřednictvím Tomáše Vojty jsem je oslovila, aby si k nám přijeli zahrát na výše uvedený přátelský turnaj. Ozval se jen Matěj a protože vím, že na RŽL a ani jiné turnaje nejezdí a není ani registrován, tak jsem ho zařadila automaticky do Turnaje "B". Ovšem na věkovou hranici jsem jaksi nevzpomněla a on starší je a měl hrát v Turnaji "A". Každý ví, kdo turnaje pořádá, jak to chodí těsně před turnajem (a toto se odehrávalo v pátek večer). Aby bylo dost šachových souprav, aby fungovaly hodiny, aparatura, příprava prostor, diplomy, občerstvení, výzdoba atd.. Vím, že jsem chybu udělala a velikou, ale nyní už s tím nic nenadělám. Stalo se to, že Matěj Turnaj "B" vyhrál! A zde je to jádro pudla? Potencionálně třetí šachista, zkrátka o medailové místo, atmosféru z vyhlašování atd., přišel. Lituji toho a moc, navíc se jedná o našeho svěřence Tomáše Zemana! Nikomu poháry, medaile a diplomy nyní brát nebudu. První by tedy byla Eliška Škarydová (ta byla první v dívkách, tak bych to brala za částečně omluvené a vyřízené). Druhý z chlapců byl Ríša Čajka z ŠK Štěpán Praha, přiznám se, kdyby byl tento stav na turnaji, tak bych ho vyhlásila jako prvního z hochů (byl ale celkově druhý, tak snad to pan Hrbek pochopí a Čejkovi také). Celkově pátý, ale z kluků druhý byl Vítek Duda (bral druhé místo a vzhledem k tomu, že před ním byla ještě Terezka Slavíková, tak si myslím, že s obdrženým pohárem a medailí byl spokojený). Celkově na 6. místě, ale z kluků by byl Tomášek Zeman výše a náleželo by mu 3. místo. Tady se moc omlouvám a rozhodli jsme se s rozhodčími, že mu předám pohár, diplom i medaili na Silvestrovském turnaji 29.12.2017. Stalo se, nedá se to už změnit. Ceny byly hodnotné, každý si vybral, co se mu líbilo, stěžovat si nemohl snad nikdo. Mým životním krédem je: "Vše zlé, je k něčemu dobré!" Ve svém věku mohu s klidným svědomím konstatovat, že jsem se tisíckrát, možná vícekrát za svůj život přesvědčila, že je to pravda. Možná tato skutečnost Matěje nakopne a bude z něho výborný šachista, který začne jezdit po soutěžích a bude vzorně reprezentovat domovský šachový oddíl, zcela určitě si já osobně budu dávat daleko větší pozor při organizování dalších turnajů. Jednalo se o přátelské turnaje, nejsou na elo, cílem bylo utužení přátelství se ZŠ Lukavec a navázat další spolupráci s ŠK Štěpán, kde se věnují začínajícím šachistům ve stejné míře jako to děláme u nás. Vždycky chci co nejvíce skupin, aby bylo oceněno co nejvíce šachistů, především u těch malých se snažím vybudit soutěživost, vím, že si tím přidělávám práci (nedělají to tak všade), pevně věřím, že i Tomášek mi odpustí a bude to takto stačit.


Zaznamenala: Marie Filipová

         

        

Diskusní téma: DRUHÉ PRAVONÍNSKO-LUKAVECKÉ ŠACHOVÁNÍ

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek