KP družstev do 12ti let Říčany 02.05.2009

02.05.2009 00:00

Převzato ze stránek Vlašimi - lépe bych to nenapsala a do poslední tečky se vším souhlasím, skutečně postup do finále s odřenýma ušima.....

Na rozhraní dubna a května se již tradičně rozhoduje o tom, který ze středočeských oddílů má nejlepší družstvo mladších žáků. Letos o první májové sobotě přijelo do Říčan rekordních 16 žákovských týmů s dětmi  ročníku 1997 a mladších. Hrálo se poprvé v sále kulturního domu U Labutě a vzhledem k počtů zúčastněných to bylo dobře - kapacita obvyklé hrací místnosti (školní jídelny) by zřejmě nestačila.

My jsme si letos vzhledem k početné členské základně mohli dovolit postavení dokonce tří týmů. Vzhledem k termínu turnaje jsme bohužel dopředu museli oželet jednu z největších opor Patrika Pýchu, ze zamýšlené základní sestavy áčka chyběl i Fanda Helebrand - oba kluci byli na zájezdu v zahraničí. Z loňské úspěšné sestavy tak zbyli Míša Hatašová, Nela Pýchová a Venca Voldán, nováčky jsou Vojta Filip, David Pikal a Matěj David. Před touto šesticí stál nelehký úkol - vybojovat medailové umístění a tím i postup na MČR. Náš každoroční útok na zlato byl letos dost nereálný, a to i vzhledem k účasti minimálně dalších 8 vyrovnaných týmů s aspirací na postup.

Hned v úvodním kole dostali první dva nasazení (Říčany a Vlašim) vlastní B-týmy a oba s nimi měli velké problémy. V našem derby to jednu chvíli vypadalo pro áčko dost nahnutě, naštěstí Matěj i Venda nepříznivý vývoj svých partií otočili.  Míša jen remizovala s Honzou Sadilem, to naštěstí nevadilo, nakonec výhra áčka 4,5-1,5. Hned na začátku se tak ukázalo, že zápasy našeho elitního výběru budou jen pro otrlé povahy, a to ještě po spolykání silné dávky uklidňujících léků :-( !! Poslední tři šachovnice hrály neuvěřitelně zbrkle se spoustou hrubých chyb a nic nepomáhaly ani opakované domluvy - nejvíce to mrzelo u Vaška, který má již zkušeností na rozdávání. A tak to od 4. desky dolů byla v podstatě loterie a ani drtivá materiální převaha nebyla jistotou. A aby si nervy realizačního týmu přišly na své, tak vepředu holky dohrávaly většinu svých partií v časovkách, mnohdy s povinností vyhrát. Naštěstí se přední stoly hrály na digitálech, a tak nehrozil pád praporku o půlminutu dřív.

První zaškobrtnutí přišlo hned ve druhém kole proti Zvoli A. Zatímco Matěj byl proti Saskovi jen mírným favoritem, tak Venca Tyllerovou rozhodně porazit měl. Oba bohužel prohráli. Stav srovnali Vojta a David, konečný výsledek měly v rukou holky (ostatně jako téměř vždy) . Míša si poradila s Lukášem Bočkem a dohrávala Nela proti Ondrovi Máslovi, na šachovnici stála pěšcovka 5 proti 5, na hodinách bohužel rovnováha nebyla. Ze dvou možností vybírá Nela tu horší a dostává se do pozice, kde remízu zajišťuje jen absolutně přesná obrana, kterou Nela s minimem času samozřejmě nenachází … 3-3 a první citelná ztráta. Ve třetím kole porážíme Řevnice 4:2. Na všech šachovnicích jsme papírovými favority, bohužel David chybuje proti stříbrnému z KP8 Hanzlíkovi a Pepíno Starýchfojtů hraje technicky bezchybně proti Míše, která v časovce dost zmatkuje. Naštěstí nikdo další z našich minelu nepřidal a povinné vítězství máme v kapse.

Ve čtvrtém kole potkáváme nejtradičnějšího rivala Říčany A. Jedinou jistotou je tradičně Vojta na třetí, stejně tradičně jsou poslední tři desky loterií, ve které má z našich šťasnou ruku jen David proti Hanušovi. Vašek s Martinem Vystrčilem prohrává (to se dalo i očekávat), výrazné zlepšení z poslední doby prokazuje i Eliška Řeřábková proti zběsile zbrklému Matějovi. Rozhodovat budou opět holky: Míša si tentokrát proti Čápovi drží během celé partie lepší pozici a o pět minut lepší čas :-) . Bohužel je šachovnice stále plná figur. Míša se několikrát hodně dlouze zamyslí, nic podstatného nevymyslí a rázem má 2 minuty proti 4 a přijdou zákonitě chyby, které soupeř nekompromisně využije. Nela proti Vilémovi Vlčkovi má opticky lepší pozici s postupujícími centrálními pěšci. S tradičním nedostatkem času ale nenachází správné pokračování a prohrává a tím i celý tým 2-4. V tuto chvíli je již jasné, že zlatý sen je v nedohlednu a budeme do poslední chvíle bojovat o jedno z dalších dvou postupových míst.

V pátém kole  jsme se propadli na zadnější stoly a dostali soupeře ze spodní poloviny startovní listiny - Jince. Otázkou bylo jen skóre, jedinou půlku ztratila Míša proti Tomáši Zadinovi: 5,5-0,5. Zato v šestém kole nás čekalo utkání pravdy - vyzvali jsme nasazenou trojku Kralupy a věděli jsme, že nesmíme prohrát. Naštěstí se pochlapily zadní desky a získaly 2,5 bodu, půlku nechal Venca silnému Vondrovi a to jistě ztráta nebyla :-) . Vyhrál i absolutně spolehlivý Vojta a partie se povedla i Nele proti L.Simonovi. Míša tentokrát nestačila na Jirku Rýdla, ale to v zápase nehrálo roli a zapsali jsme si klíčovou výhru 4,5-1,5.

Bylo jasné, že do posledního kola dostaneme hratelného soupeře a postup máme plně ve svých rukách. Očekávání se vyplnilo a hrajeme proti až 11. nasazené Příbrami s jedinou III.VT na soupisce. Jsme favority na všech šachovnicích a podle papírových předpokladů bychom měli turnaj zakončit kanárem. Ale to bychom nesměli mít vzadu tři neřízené střely. V úděsném tempu všichni tři prohrávají, přitom i jasně vyhrané partie … jsou prostě nepoučitelní a kazí to těm, kteří na předních šachovnicích bojují vždy do posledních sekund. Teď už víme, že pro postup musí vyhrát Vojta (ten také s přehledem bod připisuje po efektním matu pěšcem uprostřed šachovnice :-D ) i obě holky. A Míša s Nelou mají tradičně horší čas. Míša má naštěstí partii již v koncovce a převahu 3 spojených pěšců v pohodě realizuje. Zato Nela hraje V+J proti V+J se dvěma pěšci navíc (těch je na šachovnici ale plno). Při dvou minutách nevyužívá prakticky vynucenou výměnu věží a přechod do jasně vyhrané koncovky, výhodu realizuje dost složitě. Jarda Pýcha již danou situaci psychicky není schopen unést a opouští hrací místnost. Všechny další partie jsou dohrané a stovka nudících se mrňousů dělá neskutečný brajgl daleko za hranicí regulérnosti. S minutou na hodinách se konečně pozice trochu zjednoduší a soupeř si ještě naleze do jezdcových vidliček. Nela to vidí, s 58 sekundami získává věž a soupeř věří, že je to dostatek času k matu a pokládá krále do horizontální polohy :-D . Doslova se štěstím vydřená remíza 3-3 nám zajišťuje bronzové medaile a postup na MČR, moc ale nechybělo, a postupovala právě Příbram. Trenéři tak mají nad čím hloubat: kým obsadit 5. šachovnici (Voldán i Pikal totálně propadli, Fanda ale není o  moc lepší) i 6. šachovnici (Matěj David rovněž moc nepřesvědčil).

V posledním kole překvapivě porazili Medvědi největšího favorita Říčany A 3,5-2,5 a zaslouženě získali stříbro i právo startu na MČR. Říčany již měly zlato v kapse po 6 kolech, svou kůži ale jistě nedaly zadarmo. Takže nakonec všechny medaile i postupy pro týmy z našeho regionu, jak spokojeně konstatoval jeho šéf Petr Havelka (který mj. turnaj od počítače jako vždy perfektně odřídil).

Výsledky a hodnocení jednotlivců:

1. Míša Hatašová ( 3 body) - Míša už sehrála lepší turnaje, na druhé straně se utkala s krajskou elitou a v klíčových zápasech si své uhrála. Rapid není její parádní disciplína, čas je mnohdy větším problémem než pozice na šachovnici.

2. Nela Pýchová (5 bodů) - Nela byla oporou, i v obou prohraných partiích (Máslo, Vlček) měla velké šance na výhru a věřím, že s dostatkem času by ani jednu neprohrála. Tempo na MČR s přidáváním času by jí mohlo trochu pomoci.

3. Vojta Filip (7/7) - bezkonkurenční výkon, Vojta možná patřil na vyšší šachovnici. Hrál absolutně soustředěně, takticky všechny své soupeře nejméně o jednu třídu převyšoval a všechny partie rozhodl už ve střední hře. Rapid je jeho parádní tempo, jsem zvědavý na Vojtovy výkony na dalších turnajích :-) .

4. Vašek Voldán (3,5 bodu) - Vašek hrál doslova tragicky, se soupeři o třídu slabšími udělal 50%, se dvěma trojkami vydoloval půlku. To, že prohrál, se stát může, ale když prohraje se spotřebovanými třemi minutami po několika hrubkách na úrovni dítěte z mateřské školy je neodpustitelné. Měl být oporou a udělat 6 bodů, bohužel totálně selhal.

5. David Pikal (4 body) - další zklamání, 3 prohry s hráčem o třídu slabším týmu podrazily nohy. David hrál taky rychle, hrubkami dokázal prohrát vyhrané partie. Na Davidovi byl vidět nedostatek zkušeností, do sestavy áčka se dostal jako nouzové řešení.

6. Matěj David (4 body) - Matěj splašeně zahraje první tah, který ho napadne. Mnohdy šáhne na figurku dřív, než soupeř dokončí svůj tah - hraje to doslova jak střílečky na počítači. Na poslední šachovnici s takovou hrou ještě slaví střídavé úspěchy, výsledky partií jsou ale loterie. Pokud během dalšího roku nezpomalí, stane se jedním z dlouhé řady promarněných talentů.

A jak si vedly další naše týmy? 

Béčko nastoupilo jako 10. nasazené a skončilo o příčku níž se 3 výhrami a 4 prohrami. Nadělili kanára našemu céčku a béčku Medvědů, 5:1 porazili Český Brod. Tím ale výčet výher končí, proti “týmům středu” neuspěli: prohráli s Buštěhradem i říčanskou rezervou, v posledním kole pak měli smůlu na los a se souteží se rozloučili s obdrženým kanárem proti Kralupům. K hodnocení jednotlivců: 1. Honza Sadil ( 3 body) si své uhrál, 2. Jirka Stareček ( 3 body) dělá na to, že hraje soutěžně již 4 roky, stále začátečnické chyby a prokázal i trvalou neznalost základní terorie, 3. Dan Ždych ( 4 body) hrál spolehlivě a podržel přední desku, proti soupeřům srovnatelné síly udělal 80% :-) , takže velká pochvala, 4. Anežka Vlková ( 3 body) podala standardní výkon, ani nezklamala, ani nepřekvapila, 5. Petr Laňka ( 5 bodů) absolvoval vydařený turnaj, k úplné spokojenosti chyběla jen výhra v posledním kole proti soupeři bez VT, 6. Marek Filip (4 body) hrál na poslední šachovnici se slabými soupeři, jako čtyřka měl proti čtyřem stejně silným soupeřům udělat víc než jeden bod (další dva měl proti hráčům bez VT + jeden kontumační).

Céčko bylo z našich tří týmů nejpříjemnějším překvapením. Jako nasazená 15 (z celkového počtu 16) skončilo na celkovém 12 .místě se třemi (!!!) zápasovými výhrami. Své možnosti ukázal nejmladší tým v soutěži hned v prvním kole, když podlehl vysoce favorizovaným Řevnicím 2-4 a moc nechybělo k obrovskému překvapení. Ve třetím kole porazili naši nejmladší 3,5-2,5 céčko Říčan a hned v dalším kole prohráli nejtěsnějším rozdílem s říčanským béčkem, když všechny naše body udělaly první 3 desky a opět moc nechybělo k velkému překvapení :-) . V pátém kole pak doslova přejeli Mraveniště Říčany (domácí déčko) 5,5-0,5 a úspěšné tažení završili v posledním kole výhrou nad Českým Brodem v poměru 4-2. A jak se vedlo jednotlivým hráčům: 1. Jára Spilka ( 3 body) si na první šachovnici své “odpracoval” a hlavně naše malé posunul dozadu, takže celkem spokojenost. Roli kapitána bral se vší vážností, až mě tím příjemně překvapil. 2. Pavel Laňka ( 2 body) neměl lehkou pozici a nebýt zbrklosti, kdy kazil dobré pozice jednou rychle zahranou hrubkou, mohl uhrát i o dva body víc. 3. Pavlík Roháč ( 3 body) byl poprvé na turnaji bez rodičů a popasoval se s tím statečně. Udělal jednu zbytečnou hrubku ve vyhrané partii a hrál trochu rychleji než obvykle, ale je teprve na startu své kariéry a úspěchy se jistě dostaví. 4. Péťa Lebeda ( 3 body) byl z hlediska předvedené hry nejpříjemnějším překvapením, přemýšlel nad každým tahem, hrál logické správné tahy, měl plán hry. 5. Míra Mareš ( 3 body) dosáhl stejného bodového zisku proti stejně silným soupeřům jako jeho dva parťáci na předchozích šachovnicích. Míra ale z nich hrál nejrychleji, takže jsem neměl moc šancí průběh jeho partií sledovat. S výsledky ale určitě spokojenost. 6. Martina Marešová (4,5 bodu) se stala nečekanou oporou týmu. Za poslední půlrok udělala ohromný pokrok a kromě kontumačního bodu a jedné remízy jsou další tři výhry naprosto zasloužené. Remízu získala Martinka tak, že s králem a jedním pěšcem ji nabídla proti 4 figurám a asi 5 pěšcům, absolutně nezkušený soupeř ji bez váhání přijal :-D .

Závěrečné zhodnocení:

 U áčka se ukázalo, že absence kteréhokoli hráče ze základní čtyřky (Hatašová, Pýcha, Pýchová, V.Filip) ovlivní výkon týmu ještě daleko víc, než jsme čekali. Navíc máme dilema s obsazením 5. a 6. šachovnice, o pátou si zatím řekl Fanda Helebdand  (kuriózně tím, že v Říčanech nestartoval :-(  ), u šesté desky těžko říct, všichni 4 adepti mají značně rozkolísanou formu. O obou postech se rozhodne podle následujících turnajů ve Vyškově a na Seči. Doufejme, že na MČR si vybraní reprezentanti dovezou lepší formu než do Říčan a v celorepublikovém finále necháme našeho největšího krajského konkurenta ze sebou stejně jako loni.

Výkony většiny hráčů béčka a céčka dokazovaly, že i další roky budeme mít v této kategorii na čem stavět, totéž ovšem platí pro další “velké” oddíly v kraji. Své kvality budou mít šanci předvést ve Vyškově i na Seči - tam bychom možná letos výrazně uspěli v turnaji čtveřic do 10 let, ale tato kategorie je již minulostí.