KRAJSKÝ PŘEBOR DRUŽSTEV MLADŠÍCH ŽÁKŮ 29.4.2017 ŘÍČANY

27.04.2017 11:18

PROPOZICE: Propozice_KPDMZ_2017 29.4. Říčany.doc

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÁ LISTINA: www.chess-results.com/tnr277847.aspx?lan=5

FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/Krajsky_prebor_v_sachu_druzstev_deti_do_12ti_let_29.4.2017_Ricany/


O POSTUPY DRUŽSTEV MLADŠÍCH ŽÁKŮ SE BOJOVALO V ŘÍČANECH


     Do Říčan se dne 29.4.2017 sjelo 22 družstev mladších žáků a hrálo v nich 144 šachistů. Do utkání nastupovala šestičlenná družstva, složená z dětí registrovaných v jednom oddíle SŠS narozených 2005 nebo mladších s aspoň jedním žákem narozeným 2008 a mladším a alespoň jednou dívkou. Nastoupit mohl jeden host nebo jeden neregistrovaný hráč a dívka nemohla být nahrazena mladším žákem. Hrací tempo 2x20 minut + 10 sekund na tah, švýcarským systémem.

     Říčanští pořádali šachový turnaj v MěKS "U Labutě" ve velkém sále. Hrálo se tedy v příjemném prostředí. Pro všechny účastníky byly připraveny ceny a pro ty nejlepší poháry a medaile.
     Naše družstvo startovalo ve složení: Jelínek František, Filip Štěpán, Kůra Filip, Slavík Adam, Veselý Jan, Slavíková Barbora a Zeman Daniel, s tím, že se Adam s Honzou střídali. Družstvo nastoupilo s velkou chutí a faktem že Fanda, Štěpán a Filip si tuto soutěž zahráli naposledy ve své kariéře. Za rok už budou "staří"! Vychováváme si však jejich následníky a za rok si soutěž zopakujeme v jiné sestavě.

      A jak hodnotím jednotlivé borce?

FRANTIŠEK JELÍNEK: Fanda byl pověřen funkcí kapitána družstva a plnil ji skvěle. Bylo vidět, že si tohoto postu váží. Uhrál 5 bodů ze 7 možných, v silné konkurenci obstál, musím ho za výkon pochválit. Tým podržel, škoda jedné partie, kde nadělal řadu amatérských chyb! Sám byl z této nepodařené partie otrávený.

ŠTĚPÁN FILIP: Štěpán uhrál 5,5 bodu a dá se říci, že udělal pro tým maximum. Ovšem i on měl rezervy! Například proti Řevnicím s Tiborem Čuvalou odevzdal bod zbytečně rychle. V 5. kole (proti Brodcům) usedl proti Filipu Vopálkovi. Tato partie byla pro oba nepříjemná. Nejprve Štěpán ztratil kvalitu, ale partii nevzdal. Soupeř mu nabízel remízu, kterou Štěpán nemohl přijmout (stále existovala šance na vítězství). Po pár tazích se Filip dostal do časové tísně, které Štěpán využil a dostal se do vyhrané koncovky. Ovšem špatně počítal a partie skončila stejně remízou.

FILIP KŮRA: Filipa musím pochválit z 5 partií 5 bodů, navíc partie byly pěkně odehrané s minimem chyb. V 6. kole proti němu zasedl Jáchym Němec z Říčan A, který měl svůj den, hrál bez chyb a uhrál 7 ze 7, z toho plyne, že Filipa přehrál. Poslední partii totálně pokazil a byl na sebe naštvaný.

ADAM SLAVÍK: Adam odehrál jen tři partie, uhrál 2,5 bodu. V jednom kole měl ohromné štěstí, kde přešel do prohrané koncovky, kterou zvrátil ve svůj prospěch a připsal si bod.

JAN VESELÝ: Honza vstoupil do boje až ve 3. kole, uhrál 3 body ze 4 možných. Tentokrát ho v rozhodující partii s Brodci porazila Josefína Dudková, která byla ve vynikající formě. Jejich partii sledovala početná skupina diváků, byla zajímavá, ale Honza při realizaci svého plánu přehlédl, že si Pepi připravila ukázkový mat.

BARBORA SLAVÍKOVÁ: Při sledování partií, které odehrávala Barča, jsem viděl velké zlepšení hry (pěkně hospodařila s časem, v partiích si dokázala pružně vytvářet plány). V jedné z partií obětovala střelce na rozboření královské rošády a útok ukončila pěkným matem. Ovšem nepodařila se jí partie s Kubou Mlýnkem, to byla partie hrůzy, to nehrála naše Barča!

DANIEL ZEMAN: Malého Daníka musím zvláště pochválit. Jeho premiéra za družstva se mu opravdu vydařila. Dan uhrál 3 body. V partiích hrál logické tahy. Partie měly hlavu a patu. Rychlou hrou však zbytečně ztrácel figurky a vyhrané pozice nakonec prohrál. Ovšem tento problém má spousta malých dětí. Pevně věřím, že pokud zpomalí bude lepší a lepší. Jeho hry si všimli i mí kolegové trenéři a chvalili ho též.

         Celkově pro nás tedy "bramborová" medaile. První skončilo družstvo KŠ Říčany 1925 A, s 21 body, druzí pak šachisté z JAWA Brodce s 18 body a třetí ŠK Řevnice A se 13 body. Stejně bodů jsme měli i my, jen s horším pomocným hodnocením.  Možná jsem pomýšlel na medailovou příčku, ale i s tímto výsledkem jsem byl spokojen. Navíc vědomí, že každý z našich hráčů měl na šachovnici půl bodu, některý i celý bod, který se nepodařilo zrealizovat, dává příslib do budoucna.


Zaznamenal: Lukáš Filip         


Diskusní téma: KRAJSKÝ PŘEBOR DRUŽSTEV MLADŠÍCH ŽÁKŮ 29.4.2017 ŘÍČANY

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek