MISTROVSTVÍ ČECH 15. - 17. 11 2013 HRDOŇOV U FRYMBURKA

17.11.2013 13:22

PROPOZICE: propozice_c_2013_hd8_10.pdf

FOTEČKY: tjjawabrodce.rajce.idnes.cz/Mistrovstvi_Cech_do_10_let_2013/

FOTEČKY Z PRAVONÍNA: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Mistrovstvi_Cech_do_10_let_Hrdonov_15.-17.11.2013

VÝSLEDKY: www.chess-results.com/tnr115563.aspx?lan=5&art=1&rd=9&wi=821

        Petruško a Filípku, udělali jste mi oba velikou radost. Možná jsme trochu podlehli tomu, že by Petruška mohla přivézt medaili. Ono se to pěkně plánuje, ale ten kdo si zažil takovouto soutěž dobře ví, jaká panuje v člověku tréma a obava,aby něco nepokazil, udělal ten správný tah a tak dále. Navíc oba zažili první turnaj, kde zapisovali své partie. Toto vše hraje velikou roli. Ze zákulisí a od doprovodů víme, že hráli své partie zodpovědně a ze zapsaných partií se jistě brzy dozvíte, že tam měli pěkné pozice, jen musí na sobě ještě „zamakat“! Oba hráli dlouho, přemýšleli, nic „neodflákli“, a to mě velice těší. Oběma děkuji za vzornou reprezentaci a vašim rodičům děkuji za váš doprovod.

 

ČLÁNEK OD ZUZKY PÍŠOVÉ A DAVIDA KŮRY:

 

MISTROVSTVÍ ČECH MLÁDEŽE V ŠACHU

15.11. - 17.11.2013 HOTEL FONTÁNA HRDOŇOV

 

                Mistrovství Čech v šachu pro děti do 10 let se pořádalo v areálu Hotelu Fontána přímo na Lipenské přehradě. Turnaj byl rozložen na 3 dny a tak si hráči rozložili i síly.

                První hrací den byl zahájen hned po obědě. Péťa Píšová napoprvé zvítězila a vykročila tak do turnaje pravou nohou. Filípek Kůra byl po dlouhém boji poražen, když skončili se soupeřkou jako předposlední šachovnice. Ve druhém kole Filip narazil opět na dívku a silnější soupeřce podlehl. Péťa měla za spoluhráče chlapce z Kadaně a vybojovala remiz. Třetí podvečerní kolo přineslo nádherné, dlouhé, snad až překvapující partie našich hráčů. Filip po hodině a  20 minutách získal první zasloužený bod. Péťa hrála ještě déle, teprve po půl hodině si se soupeřem vyměnila první figuru, po 10 minutách další. V závěru hry se ani odborné šachové kruhy nemohly shodnout, jak partie dopadne! Nakonec po jedné a 3/4 hodině zasloužená remíza! Oba naši hráči skončili na svých šachovnicích jako poslední hrající tento den. Výborně!

                Druhý den jsme zahájili vydatnou a chutnou snídaní. Filip tentokrát zahájil vítězně, připsal si druhý bodík a při podobných příležitostech asi bude snídat jen buchty. Péťě také snídaně prospěla, dala si páreček a na soupeřku se vrhla jak masožravá kytka. Vidlemi, dvakrát po sobě, ohrožená protihráčka ustoupila. Je patrné, že snad i tvar jídla může mít vliv na hru, viz tvar párků a vidle. V pátém kole se oba naši hráči střetli s protihráči stejného jména - Jiroušek. Filip bohužel podlehl Šimonovi a Petruška Janu Jirouškovi. I když jako vždy bojovali až do konce. Filipovi dokonce nestačil ani partiář, založil další a prohrál až v koncovce. Šesté kolo přineslo Péťě Šimona Jirouška, tentokrát však slavila naše slečna. Filip opět narazil na dívku, proti nimž se mu zde právě nedaří, a po dlouhém vzájemném oťukávání se rozhodl zaútočit. K naší lítosti se Filipovi při souběžné hrozbě matu vloudila chybička a dostal mat o tah dřív, než ho mohl sám dát. V 7. kole se naši hráči snažili vylepšit své skóre, ale snídaňový efekt zřejmě vyprchal a přes výbornou hru se ani jednomu nepodařilo založit bodík do své sbírky.

                Neděle, která nám měla přinést konečné rozuzlení veškerého snažení, začala 8. kolem. Filip zvítězil, to když soupeř ztratil v 7. tahu dámu a dostal se pod tlak. Péťě tentokrát nestačil čas, takže souboj s Karolínou Kořenovou dopadl ve prospěch říčanské školy Figurky. Ve finále 9. kolo Filípek zakončil zaslouženou výhrou, Péťa uhrála remízu.

                Když se za celým šachovým víkendem ohlédneme, domnívám se, že zcela určitě můžeme naše malé hráče pochválit. Petruška si svůj výsledek rozdělila pěkně na třetiny, tři výhry, tři prohry, tři remízy - celkem 4 1/2 bodu, Filípek uhrál krásné 4 body. Medaili bohužel tentokrát nepřivezli, ale všichni si dobře zahráli, nasbírali pár nových zkušeností a strávili příjemný víkend. Nezbývá nám, než doufat, že za rok budou zase o kus dál.

 

 

Diskusní téma: MISTROVSTVÍ ČECH 15. - 17. 11 2013 HRDOŇOV U FRYMBURKA

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek