MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ŠKOLNÍCH TÝMŮ 19. - 25.6.2017 ZLÍN

18.06.2017 11:57

PROPOZICE: Propozice_MCR_skol_2017 20.-21.6..pdf.bhqr27t.partial

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÉ LISTINY: www.chess-results.com/tnr287837.aspx?lan=5

FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/MCR_skol_Zlin_2017_19.-21.6.2017/


MISTROVSTVÍ ČR ŠKOLNÍCH TÝMŮ HOSTIL OPĚT ZLÍN

     V nádherném prostředí Kongresového centra Zlín se konalo ve dnech 20.-21.6.2017  Mistrovství České republiky školních týmů v šachu 2017. Vlašimskou šachovou školu reprezentovala hned tři školní družstva, což považuji za vynikající prezentaci Vlašimi a okolí.  První stupeň (1.-5. třída), tedy MLADŠÍ ŽÁCI, zastupovaly děti ze Základní školy Vlašim Vorlina. Startovat z první pozice není nijak záviděníhodné, ale když se klikalo v anketě, tak jsem s jejich medailí počítala a myslela si, že se bude otřásat v základech 3. místo, kterého u nás dosáhla kdysi  ZŠ Dolní Kralovice a pak i ZŠ Načeradec. Vedoucí Ing. Ivo Hradecký postavil družstvo takto: Jakub Vojta, Adam Slavík, Barbora Slavíková, Vojtěch Vopálka a Matěj Fiala. Protože mělo družstvo náhradníka, tak se děti různě střídaly. Nakonec ZŠ Vorlina skončila na 10. místě s 19 body. Kubík uhrál 8/8, Adam 1,5/8, Barča 2/7, Vojta 2,5/7 a Matěj 5/6. Nepřísluší mi hodnotit výkony, to zajisté provede jejich vedoucí. V této kategorii soutěžilo celkem 32 školních týmů a na 1. místě skončila 1.ZŠ Frýdek-Místek, P. Bezruče s 26 body, 2. ZŠ Kuřim Tyršova 22 bodů a 3. ZŠ Zlín - Malenovice, tř. Svobody, též 22 bodů.

Zleva: kapitán Jakub Vojta, Adam Slavík, Barbora Slavíková, Matěj Fiala, za nimi Vojtěch Vopálka


           Letos poprvé startovaly  děti ze Základní školy Načeradec ve vyšší kategorii, a to ve STARŠÍCH ŽÁCÍCH. Přihlášeno bylo a soutěžilo z celé České republiky 30 školních družstev a naši nesly startovní číslo 17. Hráli jsme na divokou kartu, za jejíž vyřízení děkujeme Ondrovi Matějovskému. Přáli jsme naší čtveřici  hodně štěstí a co nejlepší umístění. Přáli jsme si udržet při tomto startu alespoň startovní pozici.  Nakonec jsme obsadili 25. příčku a uhráli dohromady 16 bodů z 36 možných. Tedy o 8 příček horší pozice než byla ta startovní. Turnaj byl opravdu těžký a všichni si dali předsevzetí a slíbili si, že budou na sobě "makat". 

          Do Zlína jsme odjeli hned v pátek, ubytování jsme měli opravdu pěkné v Hotelu Moskva ve dvoulůžkových pokojích. Před večerkou jsme stihli krátkou procházku, děti se vyřádily v parku a bez reptání šly rychle spát. Dopoledne byla vynechána exkurze, kterou nabízel pořadatel a zajeli jsme si prohlédnout  hrad Lukov a jeho okolí. Vládla vynikající nálada. Rázem 13. hodiny bylo MČR zahájeno Ing. Rostislavem Svobodou z Šachového klubu Zlín, následovaly projevy pořadatelů a sponzorů a asi za hodinku už zasedlo 90 školních týmů za šachovnice a začal boj o nejlepší umístění. Večer měli naši slíbeno KFC, tak se také stalo, pak malá procházka a zase na kutě! Do nového dne byli naši soutěžící plni elánu a chtěli svoji pozici vylepšit. Byli jsme asi nejmladším týmem, zcela určitě z přítomných i z nejmenší ZŠ v ČR, ale v šachu přece jen věk nerozhoduje. Vedoucím družstva byl Lukáš Filip a desky byly obsazeny takto: kapitánkou Petra Píšová, pak František Jelínek, Štěpán Filip a Filip Kůra. Péťa uhrála 3/9, Fanda 5/9, Štěpán 3,5/9 a Filip 4,5/9. Rezervy ve hře byly, každý ví, kde na sobě zapracovat. Lukáš s dětmi probíral skoro každou partii a upozorňoval je na hrubky. Stravovali jsme se v menze vysoké školy a byli jsme spokojeni. Cestu domů děti prospaly. Děkuji Lukášovi a manželům Kůrovým za doprovod. V této kategorii bylo nejlepší Gymnázium Jírovcova České Budějovice (hrála za ně naše kamarádka Martina Šťastná, a tak jsme jim první místo moc přáli) s 24,5 bodem, 2. 6. ZŠ Frýdek - Místek 24 bodů a 3. ZŠ E. Krásnohorské Frýdek - Místek 23,5 bodu.


Zprava: kapitánka Petra Píšová, František Jelínek, Štěpán Filip a Filip Kůra, za nimi stojící trenér Lukáš Filip
       

       Nejstarší a nejzkušenější šachisty STŘEDNÍCH ŠKOL reprezentovalo Gymnázium Vlašim na 16. startovní příčce. Vedoucím tohoto kolektivu byl Ondřej Matějovský. Zde si vůbec nedovolím ohodnotit výkony, ponechám to na nejpovolanějších. Jen pro úplnost článku uvedu, že hráli také ve čtyřech. Kapitánka Nela Pýchová složila zbytek družstva takto: 2. deska Richard Mládek, 3. deska Anežka Vlková a 4. deska Filip Vopálka. Gymnazisté získali pěkné 9. místo. Nela uhrála 4,5/9, Ríša 7/9, Anežka 6/9 a Filip 1/9.

  

Zleva: Nela Pýchová, Richard Mládek, Anežka Vlková, Filip Vopálka


       Členové tří nejlepších týmů v každé kategorii dostali medaile, diplomy a deskové hry od firmy Mindok. Vítězná družstva navíc i pohár. A vítězné středoškolské družstvo navíc i speciální cenu od spolupořádající Univerzity Tomáše Bati - obálku s nárokem na roční stipendium v případě vysokoškolského studia na této škole.


        Já jsem v sobotu využila nabídky účasti na školení "Šachy do škol". Od pořadatelů a Miroslava Veselého to byl dobrý nápad. Vynikající přednáška paní učitelky ze Slovenska, jejíž jméno jsem nepostřehla (a stydím se za to), neboť jak efektivně a kvalifikovaně vyprávěla o tom jak ona ve výuce spojuje matematiku a šachy, jakých metod používá. Něco děláme podobně, dospěli jsme k tomu během naší desetileté práce také, především s těmi nejmenšími dětmi. Ovšem těch návodů, které jsem získala zde! Nepřeberné množství! Začneme je využívat ihned v novém školním roce a dětem tím pádem výuku v šachových kroužcích zpestříme a uděláme ji zábavnější. Informace, které jsem získala jsou k nezaplacení. Zařadíme zcela určitě do výuky matematické didaktické hry na šachovnici. Spoustu materiálů jsem si odvezla na flešce a máme celé prázdniny co studovat. Se svými zkušenostmi se podělil i pan ředitel ZŠ Krnov (Karel Handlíř). Jejich přístup se velice podobá tomu našemu. Za vším stojí nadšený člověk (u nich to je tatínek pana ředitele), který jakýmkoliv způsobem musí zaujmout, naučit děti milovat šachy a pak je dovést na soutěže a stavět před ně stále vyšší cíle a stále jim nabízet něco nového, zajímavého. Ovšem za tím vším stojí stovky hodin nejen vlastní práce s dětmi na kroužcích, ale i stovky hodin přípravy a stovky hodin na soutěžích, a to vše se musí dělat s láskou! Nikdo si však nedovede představit tu radost a nádherný pocit trenéra, když "jeho" děti uspějí!


Zaznamenala: Marie Filipová


        

Diskusní téma: MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ŠKOLNÍCH TÝMŮ 19. - 25.6.2017 ZLÍN

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek