3.kolo - Pravonín - Zvole B

21.11.2010 17:29

Tomáš Hašek

Tak ani na druhý pokus se družstvu Pravonína nepovedlo na domácích stolech zvítězit … je to velká škoda, ale takové šachy jsou a ne vždy získá body papírově silnější strana.

Na všech šachovnicích jsme totiž byli favority, ale hosté bojovali a nakonec si odvezli zasloužený bod. A jak zápas probíhal?

Jako první skončila pátá šachovnice, kde Patrik Studnička trpělivě zvyšoval svoji materiální převahu a poměrně brzo zvítězil. Vedeme 1:0 a nic nenasvědčuje tomu, že budeme bojovat o celkovou remízu.

Špatně se to píše, ale o vyrovnání na 1:1 jsem se přičinil více , nežli soupeř. Kam si ten můj kůň ve 32. tahu odskočil, to ví snad jen on sám…

Že budeme díky Mirkovi Laloučkovi prohrávat 1:2 by mne už nenapadlo vůbec. Když jsem šel naposledy kolem jeho partie, tak to vypadalo, že bude mít dámu a dvě věže a nepohodlně postaveného krále proti dvěma věžím a střelci. Soupeř se v koncovce zorientoval lépe a Mirek rezignoval.

Na druhé šachovnici se Vojta Filip utkal se starým známým z mládežnických soutěží a s černými figurami a výborným časem žel žádnou průkaznou výhodu nezískal. A i když s výrazným rozdílem v časech obou hráčů se divákům zdálo, že ve věžové koncovce je výhoda na straně Vojty, ten říkal, že vyhrát nemohl, a partie skončila s holými králi necelou minutu před vypršením soupeřova časového limitu. Prohráváme 1,5:2,5.

Poslední partii dohrává Lukáš Filip. V průběhu partie si postěžoval na to, že popletl varianty v zahájení a přišel o pika. Pak však zabojoval, získal kvalitu, ale vypadalo to stále na remízu a naši prohru v zápase. Lukáš však i nadále usiloval o vítězství a s pomocí špatného času soupeře jej donutil k chybám a nakonec zvítězil, a tím zachránil alespoň zápasovou remízu 2,5:2,5!

Pohostinná paní Filipová byla tedy opět skvělá při organizaci zápasu, ale zklamaná výsledkem. Tak snad jí uděláme radost při třetím domácím utkání. Příští kolo hrajeme malé derby v Kralovicích, tak doufejme, že  to dopadne lépe než dnes a stejně jako v Sedlčanech, venku zvítězíme!

  ŠK Pravonín       ŠK Medvědi Zvole B  
Hašek Tomáš 1804 0 - 1 1510 Boček Lukáš
Filip Vojtěch 1858 0,5 - 0,5 1612 Česánek Jaroslav
Filip Lukáš 1665 1 - 0 1583 Chaloupka Bedřich
Lalouček Miroslav 1650 0 - 1 1411 Jungmann Martin
Srudnička Patrik 1554 1 - 0 1457 Máslo Robert
    2,5 - 2,5