ŠACHOVÝ TURNAJ DDM JIHLAVA - 13.5.2017

11.05.2017 19:30

PROPOZICE: DDM OPEN Jihlava 2017 propozice 13.5.2017.doc

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÁ LISTINA:

Starší: https://www.chess-results.com/tnr281188.aspx?lan=5&art=1&wi=821

Výsledky dle kategorií: DDM_OPEN_2017_STARŠÍ_Ceny_kategorií Jihlava 13.5.2017.xlsx

Mladší: https://www.chess-results.com/tnr281187.aspx?lan=5&art=1&wi=821

Výsledky dle kategorií: DDM_OPEN_2017_MLADŠÍ_Ceny_kategorií Jihlava 13.5.2017.xlsx

Fotečky: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Sachovy_turnaj_DDM_Jihlava_13.5.2017/


Šachový turnaj DDM Jihlava OPEN 2017


         Ani páteční večerní krupobití nás neodradilo, abychom  v sobotu 13. 5. brzy ráno vyrazili do Jihlavy na šahový turnaj, který pořádal DDM Jihlava. Turnaj se odehrával v ZŠ Kollárova. Ta se nachází na okraji města, takže nebyl problém s parkováním a my mohli nechat auto hned vedle budovy školy. Základní škola  propůjčila hezké prostory dvou pater na uskutečnění šachového turnaje. Hrálo se dole v jídelně, ale i v patře ve dalších dvou malých třídách. Ve zbylých prostorách se nacházely třídy s volnočasovými aktivitami. V naučné kuchyňce bylo zajištěné občerstvení. Dámy byly připravené, měly napečené mufíny, šunkové záviny, mrkvové koláče a gulášová polévka také nechyběla. V dalších třídách si děti mohly hrát různé deskové hry nebo třeba stolní tenis, vybíjenou, košíkovou a tak podobně.

       Začátek turnaje byl dosti dlouhý. Mělo se začít hrát v 9:00, ale bohužel  byla dlouhá prodleva a turnaj se rozehrál o hodinu déle. Turnaj byl rozdělen do dvou skupin a to starší a mladší. Kategorii mladších reprezentovali Lenka a Zdeněk Šťastní a za starší hrál Lukáš Zeman. Hrálo se tempem 2x15 min. na 9 kol. Mladší hráči hlásili "nemožňáky", ale neprohrávalo se na ně. Starší dostali 10 vteřin navíc za nemožný tah.  

        Ve skupině starších hráčů bylo celkem 63 šachistů, Lukáš Zeman byl nasazený jako 7. Byl v doprovodu zkušeného dědečka, který pečlivě dohlížel na průběh všech partií a vzápětí je s ním rozebíral, jak to mohlo být lepší nebo kde udělal chybu nebo naopak, kde se mu dařilo. Uhrál nakonec krásných 6 bodů. Které mu stačili na pěkné třetí místo ve své kategorii H14, hrál výkonem 1338. Celkově se umístil na 10. místě.

        Zdeněk byl ještě za mladší, lámalo se to rokem 2007. Byl nasazen jako 10. z 67 dětí. V prvním kole se mu velice vedlo a vyhrál. To ho katapultovalo na nejlepší stoly a tam už se mu nedařilo a pak prohrával. Snažil se utržit další bod, ale to se zadařilo až ve čtvrtém a pátém kole. Pak uhrál ještě jeden bod, celkem 4. Poslední kolo si fandil, ale bohužel udělal velikou hrubku, která ho stála kýžený  bod a i hodně slz a posunula na celkové dělené 37. místo a hrál výkonem 977. Pevně věřím, že když vydrží a dokáže se zkoncentrovat a pořádně soustředit na hru, bude se mu třeba jednou dařit. Ale je ještě dost zbrklý, netrpělivý a pak chybuje.

       Lenka byla nasazená jako předposlední tedy 66., uhrála také 4 body, z toho byly dvě remízy. Do posledního kola šla s tím, že chce bod nebo alespoň  remízu. Rozhodla se, že když uvidí, že se nedaří, nabídne remízu, a to se jí vyšlo a urvala poslední půl bod. Lenička se snažila, ale bylo to na ní dost dlouhé a postupně přicházela o pozornost. Lenka má problém, že rozehraje partii, vymyslí strategii, ale včas si nepohlídá, že i soupeř má svůj plán a také útočí a Lenka díky tomuto špatnému vyhodnocení partie, dostane mat. Ale i přes tyto nedostatky,  hrála ve své kategorii D8 moc pěkně a získala překrásné 3. místo, ze kterého měla velikou radost. Celkově se umístila na 44. příčce, hrála výkonem 957.

         Turnaj byl podle mého velice zdařilý.  Pořadatelé měli pro děti krásné ceny a medaile. Medaile měli ve dvou provedeních, jedny klasické, které dostali vítězové podle pořadí a dále keramické, moc hezké a ty dostávali vítězové podle kategorií.

         I na tomto turnaji jsem se setkala s neukázněností některých rodičů, kterým to nedá a stále svým dětem mimikou a různými posunky napovídají. Chtěla bych zdůraznit, že šachy jsou hra zásadně jen dvou šachistů a nikdo jiný do toho nemá co mluvit a jinak zasahovat!

         Na turnaji se dětem i doprovodům moc líbilo. Zcela určitě se sem chtějí naši účastníci znovu na nějaký turnaj vrátit a půjde-li to, zúčastníme se ve větším počtu, neboť příznivé reference vzbudili pozornost ostatních našich šachistů.


Zaznamenala: Lenka Šťastná





Diskusní téma: ŠACHOVÝ TURNAJ DDM JIHLAVA - 13.5.2017

Datum: 16.06.2017

Vložil: Pavel

Titulek: Reakce

Dobrý den.
Omlouvám se bude-li někomu má reakce připadat nepatřičná a nebo si řekne ,že mně do toho nic není -třeba má i trochu pravdy.
Přes to všechno budu reagovat na :
I na tomto turnaji jsem se setkala s neukázněností některých rodičů, kterým to nedá a stále svým dětem mimikou a různými posunky napovídají. Chtěla bych zdůraznit, že šachy jsou hra zásadně jen dvou šachistů a nikdo jiný do toho nemá co mluvit a jinak zasahovat!

Pokud se nic podstatného nezmněnilo tak za mého mládí byl postup následující : INFORMACE KAPITÁNOVI - PROTEST - KONTUMACE !!!
Takové jednání nemá v šachu co dělat a nic ho neomlouvá !!!

Přidat nový příspěvek