ZVOLSKÝ RAPID ŠACHY.BIZ - 25.4.2009

25.04.2009 00:00

VELKÝ ÚSPĚCH ŠK PRAVONÍN: VOJTA FILIP VYHRÁL NA ZVOLSKÉM RAPIDU KATEGORII JUNIORŮ ! ! !     BLAHOPŘEJEME


VÝSLEDKY: https://chess-results.com/tnr21305.aspx?art=1&lan=5&turdet=YES&m=-1&wi=1000
   FOTEČKY: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/ZVOLSKY_RAPID.BIZ_25.4.2009/#album

 

         Zvolský rapid byl tak trochu dnem Vojty Filipa, co se junorů do 15ti let týče. I když i při něm stála štěstěna, ale o tom až později.

    Do Vraného n/Vltavou, kde se rapid hrál nás (Dana, Vojta a mě) odvezla Danova babička Irena Hejná, podobýkám, že je to zdatná řidička.

     Při příjezdu do Vraného nás přivítala paní Straková a po zaregistrování a rozložení šachového materiálu se děti pustily hned do přátelských partií.

     Na rapid se celkem přihlásilo 89 šachistů, favoritem byl IM Lukáš Černoušek z Sk Litoměříce, ale odvezl si jen "bramborové" umístění, tedy skončil na 4. místě. Zvítězil IM Josef Přibyl z Šk Holdia Dp Praha, druhý se umístil FM Aleš Jedlička z Šk Polabiny a třetí skončil Milan Holub z Tj Jawa Brodce. Všichni, na medailových pozicích získali 7,5 bodu a rozhodovalo pomocné hodnocení. Tolik k dospělákům.

     Na turnaji jsem byla i já ustanovena do funkce rozhodčí (nikdo další nebyl k dispozici). Ředitelem turnaje byl p. Jaromír Hánil, dále mu sekundovala pí Straková a Ing. Petr Havelka. Nemuseli jsme řešit žádné zásadní spory, proběhla jen jedna porada ohledně nevhodného chování pana Vladimíra Mrni z TJ Spartaku Tos Žebrák (děti se dost podivovaly jeho chování), ale po taktní a po dobrém vedené domluvě, ze strany pí Strakové se jeho hlasité projevy trochu mírnily. Tohoto šachistu zmohl v sedmém kole démon zvaný alkohol a usnul u rozehrané partie a musel být přenesen do vedlejší místnosti, aby mohl turnaj pokračovat. To byl tak jediný mráček na velmi pěkně zorganizovaném turnaji, dotovaném sponzory 30.000,-- Kč (na ceny).

     Náš ŠK, resp. TJ Spartak Vlašim reprezentovali Dan Ždych, který celkově skončil 79., nasazen byl sedmdesátý třetí. Jeho výkon byl 1381 a uhrál 2,5 bodu. Po pátem kole bylo jeho plnění na 50%. Pak se ale projevil jeho nízký věk a pro Dana byl rapid ještě velkým soustem. Byl unavený a vyčerpaný. V dalších kolech dělal chyby plynoucí z nepozornosti a nesoustředěnosti. Ale z těch svých vrstevníků byl stejně nejlepší. Velice ho chválím za remízu s Tomášem Bohmem (1613) z Šk Sokol Vyšehrad (a to měl partii vyhranou, ale jeho soupeř, díky svým zkušenostem partii upravil alespoň na remízu). Porazil Terezku Vosáhlovou ze Zvole, která ho jednoznačně podceňovala a pak dostala "čočku"! A další výhru si připsal nad Ondřejem Králem, který byl nasazen 64.

     Velkou radost nám udělala Vojta Filip. Startoval 60.tý a obsadil překrásné 38. místo. Jeho výkon byl 1775 !!! Vyhrál kategorii juniorů a odvezl si velice pěkné hodinky, ze kterých měl upřímnou radost. Uhrál 5 bodů a nechal za sebou 22 elistů. Čtyři prohry zaznamenal se šachisty s elem kolem 2000. Za zanemání stojí souboj s Vladimírem Mrňou, kdy v 6. kole doslova (po předchozím upozornění Vojty, aby nereagoval na jeho invektivy) protrpěl partii a alkoholové výpary soupeře ho vyhnaly mimo budovu. Vyslechl si tak trochu ponižující poznámky, ale los takto vyšel a Vojta hrál, zkrátka,  s dospělým šachistou. Ostatní dospěláci se chovali k dětem bezvadně, většinou s nimi partie i probírali a upozorňovali je na chyby. Ostatně, tak by to mělo být. Na rozdíl od Dana, Vojta jakoby nabral sílu a poslední dvě kola s ředitelem turnaje Hánilem (1586) - pan Hánil spadl na čas a paní Růženou Přibylovou (1936) vyhrál a dával jí mat. Výhru v pátem kole s Milanem Adámkem (1921) mu zajistil neposlušný mobil soupeře, který se rozkřičel hracím sálem. Vojta byl připraven v partii pokračovat, ale když se soupeř vrátil, sportovně uznal chybu a partii už dohrávali jen jako přátelskou a bodík si připsal Vojta!

     Po vyhlášení jednotlivých avízovaných kategoriií (všichni dostali hodinky značky CASIO, následovalo vyhlášení všech ostatních jednotlivců. Všichni dostávali pěkné ceny (počítačové hry, časopisy, knihy, peněženky, propisky....).

     Na závěr byla losována 3 startovní čísla a výherci obdrželi šachové počítače.

     Dále, každý, kdo uhrál 3 body si mohl vybrané knihy zakoupit s 50% slevou a další knihy s 10% slevou. U prezence každý šachista dostal slevový kupón na 300,-- Kč, který je možné uplatnit u společnosti ŠACHY.BIZ při nákupu na 1.000,-- Kč.

     Dobře fungovali kiosek v předsálí (jen někdo postrádal párky v rohlíku), ale jinak měli vše, co je třeba. Ve Vraném n/Vl. nám skutečně nic nechybělo a budeme se tam rádi vracet!