Pravonín začal sezónu výhrou

31.10.2023 17:55

Pravonín "A" 4,5 : 3,5 ŠK při MéÚ Hostomice "A"

Poslední říjnovou neděli odstartoval prvním kolem Regionální přebor. Družstvo Pravonína tuto sezónu hraje ve skupině „D“. V této skupině se utká s družstvy Stříbrné Skalice „B“, ŠK Dubno „B“, ŠK při MěÚ Hostomice "A", JAWA Brodce „B“, Sokol Struhařov „A“, ŠK Dubno „C“ a ŠK Zdice „B“.

Pravonín dostal do prvního kola šachisty z Hostomic. Družstvo Hostomic nepatří mezi nejsilnější družstva ve skupině, takže jsme první venkovní zápas jeli pro body. Do zápasu jsme nastoupili v této sestavě.

Dle sestav domácích a hostů, by ELO mělo být v náš prospěch, byla tedy očekávána výhra.

Zápas začíná mírním zpožděním (asi 5 minut), kdy čekáme na poslední automobil Míry Horálka. První zvrat zápasu přišel na 6. šachovnici. Soupeř přehlédl kombinaci a ztratil figuru. Partii jsem si už pohlídal a ve 25. tahu končí partie matem. Po partii jsem hned začal vzpomínat, jestli jsem někdy dal mat ve vážné partii a nakonec jsem si vybavil turnaj v Jánských Lázních v roce 2009.

Druhý končí Lukáš Vonderka na 5. šachovnici, který soupeře rozebral. S materiálem navíc si poradil a partii též ukončil matem. Vedeme tedy 2 – 0.

Jako další v pořadí končí partie na první desce, kde se šachisté domluvili na remíze. Vedeme 2,5 – 0,5. Poté schvaluji remízy na třetí a čtvrté desce, kde není potřeba tlačit vyrovnané partie. Aktuální stav je 3,5 – 1,5. Vítězný bod připisuje Jáchym Slánský, který soupeře poráží ve Vídeňské. Zápas je rozhodnut, výhra je naše. Poté končí Honza Veselý, který v partii tahal za kratší provaz a pan František Klán zkušeně a zaslouženě vyhrává.

Jáchym vymýšlí plán :)

Foto po 45 minutách zápasu - na fotce můžete vidět partii na první šachovnici Bečvář Pavel - Innnemann František

 

Poslední partie zápasu se odehrává na 2. šachovnici mezi Mírou Horálkem a místním šachistou Fairaisl Dušanem. Míra znal součastný stav zápasu a další postup partie byl na jeho úsudku. Partie byla dost vyrovnaná, ale v Míra dělá poziční chyby a dostává se pod tlak. Ztrácí kvalitu, ale partii nevzdává. Partie pokračuje ještě 2 hodiny, kdy soupeř musí ukázat, zda dokáže vyhrát. Po vyčerpávajícím boji (přibližně 4,5 hodiny) náš matador pokládá krále.

Poslední partie zápasu - Míra Horálek - Dušan Fairaisl

Z očekáváné vysoké výhry se stala těsná, ale 3 body jsou 3 body.

Tabulka po prvním kole:

 

 

Chci poděkovat všem, kteří se zápasu zúčastnili a bylo tak možné poskládat sestavu. Dále chci také poděkovat řidičům.

Příště nás čeká domácí zápas se silnějším soupeřem, kterým bude JAWA Brodce „B“.

 

Pravonín "B" 4.5 : 0,5 Vlašim "C"

Regionální soutěž "D" odstartovala 15.10.2023. I pro tuto sezónu platí, že se hrají zápasy doma i venku, aby se zvýšil počet kol.  V prvním kolem se utkala rezervní družstva TJ Spartaku Vlašim. V této soutěži chceme dát prostor dorostencům a mládeži.

Zápas se odehrál ve Spolkovém domě Pravonín v těchto sestavách. Pro zajímavost pravoňské družstvo mělo průměrný věk 14,8 let. :)

Pohled do hrací místnosti po zahájení

Dle předpokladů to vypadalo pro pohodlnou výhru vlašimského celku, ale věřil jsem ve vyrovnané utkání. První bod pro domací připisuje Adam Slavík, který si hravě poradil s Daliborem už v zahájení. Druhý končí Daniel Zeman, který nesehrál zahájení ideálně (podle Dana to byl plán :) a patřičná oběť), ale ve střední hře vyrovnal materiál a využil slabin pana Ryšánka a otočil partii. Třetí a rozhodující bod připisuje při své premiéře Honza Babický. V zahájení to nebylo úplně ideální. V partii měl na vrh Michal. Zvrtat přišel v koncovce, kde Honza nachází zachraňující kombinaci (remízové vody). Michal ale špatně spočítal výměnu a Honza se dostává do vyhrané koncovky, kterou nepouští a vyhrává.

Partie 5. šachovnici Jan Babický - Michal Blahoš

Partie 2. šachovnici Jáchym Slánský - Radek Vojta

Čtvrtý bod pro domáci připisuje Jáchym Slánský, který poráží Radka Vojtu - nováčka ve vážném šachu. Poslední partie se hraje na první šachovnici, kde Honza Veselý odolává nátlaku zkušeného Tomáše Haška. Partie končí remízou - opakování tahů. Takto vysokou výhru jsem opravdu nečekal. Ještě chci zmínit, že na utkání se přišli podívat 2 diváci :).

Tabulka po prvním kole:

 

 

Příští kolo čeká Pravonín "B" zápas ve Stříbrné Skalici a Vlašim "C" se vydá do Postupic.

 

Lukáš Filip

 

Diskusní téma:

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek