1. kolo TJ Sokol Sendražice „B“ – ŠK Pravonín 4:4

07.10.2011 13:20

 

Tomáš Hašek

Krásná, téměř letní první říjnová neděle byla svědkem nepříliš úspěšného vstupu do sezony pro ŠK Pravonín. Los RP nás jako nováčka zavedl do Sendražic k zápasu s místním béčkem. Začátek utkání mají domácí posunutý o 30 minut, což překvapilo i našeho předsedu Ondru Matějovského, kterého jsme na místě našeho srazu u Benziny ve Vlašimi potkali, když se snažil třesoucí se rukou  udržet a nevylít teplý nápoj z místního automatu. Ani zmíněný časový bonus však nestačil k tomu, aby utkání začalo včas, zpoždění ale nebylo nakonec velké. V salónku místní restaurace ani mimo něj se za dva roky od mé poslední návštěvy nic nezměnilo, zůstalo i chladné prostředí, což nás zaskočilo nepřipravené v tričkách a kraťasech … domácí byli oblečeni adekvátně. Kuchyni ale musím pochválit, vaří zde stále výborně!

Ale teď už k vlastnímu utkání. Nejrychleji skončila moje partie. Soupeř ve vidině rychlých zisků či hrozby matu sebral zdánlivě nekrytého pěšce na g7, ale přehlédl možnou obranu, a naopak neodolal vynuceným ztrátám. Vedeme 1:0 a já ještě nevím, že do odjezdu mi zbývá dlouhých 5 hodin. Druhá skončila partie našeho benjamínka Fandy Helebranda. Po relativně klidném průběhu se soupeři dohodli ve vyrovnané koncovce na remíze, která je určitě úspěchem pro našeho hráče! Vzápětí končí remízou i partie na 6. šachovnici. Tady je  půlka přijatelnější pro našeho Lukáše  Filipa , který měl pika méně. Vedeme sice 2:1, ale na vítězství to nevypadá…

Tam, kde jsme body očekávali nejvíce, jsme naopak ztráceli. Na první šachovnici nedokázal vymyslet žádnou výhodu Pavel Vojta. Naopak podcenil soupeřovu kombinaci a místo s pěšcem méně v zápletce přišel o celou figuru a vzdal. Když jsem na 2. šachovnici u Davida Zváry viděl 10 tahů před časovou kontrolou u soupeře na hodinách 4 minuty a u Davida celou hodinu, věřil jsem, že tady bychom bodík získat mohli. Bohužel David ze zápletek vyšel s horší pozicí a remízu vlastně zachraňoval.  Stav je 2,5:2,5  a zdá se, že celková remíza je pro nás metou nejvyšší…

To vzápětí potvrzuje Vláďa Horák, který vzdává nepovedenou partii, ve které nic nevymyslel, a naopak téměř systematicky oslaboval svoji pozici až ke kapitulaci. Prohráváme  2,5:3,5Martina Krejčiříková má stále nadějnou pozici v partii, ve které několikrát odmítla remízu. Postup přechodu do koncovky, který nakonec volila, však nebyl vítězný. Ani opticky výhodných 5 sousedních sloupců obsazených pěšci proti střelci a vzdálenému pěšci samotáři k výhře nevedlo. Prohráváme 3:4 a jen výhrou může Vojta Filip zachránit alespoň jeden zápasový bod. Vojta si počínal jako zkušený mazák, odrazil všechny útočné manévry soupeře, pak získal kvalitu a nakonec vymyslel průlom na b sloupci a zaútočil na oslabeného soupeřova krále, který byl nucen před matem kapitulovat. Remíza je tedy zachráněná!

Sokol Sendražice B 4 – 4  ŠK Pravonín
Poborský Josef 1966 1 - 0 2211 Vojta Pavel
Novák Jiří 1914 ½ - ½ 2145 Zvára David
Hamrník Jan 1798 0 - 1 1902 Filip Vojtěch
Teichmann Čeněk 1829 1 - 0 1987 Horák Vladimír
Vagenknecht Josef 1678 0 - 1 1811 Hašek Tomáš
Hlavica Břetislav 1676 ½ - ½ 1599 Filip Lukáš
Vančura Milan 1769 ½ - ½ 1616 Krejčiříková Martina
Křepelka Petr 1613 ½ - ½ 1543 Helebrand František

Zápas dopadl hůře, než jsme očekávali, ale kdyby se opakovala loňská sezona, ve které  první zápas také skončil remízou a celá sezona úspěchem, určitě bychom se nezlobili :-) .

 



Více zde: https://www.sachypravonin.cz/news/tj-sokol-sendrazice-b-sk-pravonin-4-4/
Vytvořte si vlastní stránky zdarma: https://www.webnode.cz