1. LIGA MLADŠÍHO DOROSTU ZAHAJUJE!

30.09.2010 07:57

V ZÁKLADNÍ SESTAVĚ DRUŽSTVA 1. LIGY MLADŠÍHO DOROSTU JSOU: VOJTĚCH FILIP, PATRIK STUDNIČKA A DANIEL ŽDYCH.

SOUPISKA: SOUPISKA 1. LIGA ML. DOROSTU VLAŠIM B.doc
LOS: 1.liga ml.dorostu 2010-2011.XLS
FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/1.LMD_Tabor,Vlasim,2.a_3.10.1010/

 

ZAHÁJILI JSME NOVOU SEZÓNU 1. LMD, ANEB VE STÍNU EXTRALIGY DOROSTU...

      I když se po celý víkend soustředila pozornost především na naše kolegy z extraligy dorostu, i my z 1. ligy mladšího dorostu jsme odehráli hodnotné šachové partie a užili si hezké dva dny!

     Na první zápas jsme se vypravili do husitského města Tábor. V krásném sobotním odpoledni se pěkně cestovalo. Prvni zápas se v letoším ročníku odehrával v budově bývalé základní školy, kde má ŠACHklub Tábor velice pěknou klubovnu. Nemohla jsem si nevšimnout velice pěkné úpravy, spousty aktualit, pozvánek, fotografií, pohárů a výukových pomůcek, opravdu hezká klubovna. Vřele nás přivítal pan Jaroslav Odehnal, který s přehledem řídil všechna družstva.

     Naše družstvo sestávalo z Vojty Filipa (1.deska), Jirky Třebického (2. deska), Patrika Studničky (3.deska), Filipa Zváry (4. deska), Mirka Vyterny (5. deska) a Daniela Ždycha, který hrál na desce šesté. Dopravu dětí zajišťoval Zdeněk Hejný, Zvárovi a Petr Havelka, který byl vedoucím družstva a svoji funkci zvládl, jak jinak, perfektně. Kdo? S kým? To si můžete přiblížit na stránkách soutěže:  https://db.chess.cz/soutez.php?sid=901.

    Jen pár slov k tomu jak vše probíhalo. Byli jsme papírovými favority. Hráli jsme se ŠACHklubem SIMOPT Tábor A.  Průměrné elo našich 1541 bylo přece jen větší, než průměrné elo soupeřů 1275. Se svým soupeřem se vůbec nepáral Patrik Studnička, po půlhodince měl navíc věž, za chvilku druhou. Jeho útočná hra slavila úspěch a proto se nikdo nedivil, že získal pro družstvo první bod. I Dan Ždych zahrál pěknou partii, brzy získal pika, hrál s rozvahou a zaznamenal druhý bod. Filipu Zvárovi se také podařilo získat věž a za necelou hodinu to bylo 3 : 0. Brzy nato vyhrává i Mirek Vyterna. Ovšem na šachovnici Jirky Třebického, který každou partii vede s rozvahou, se dělo něco neobvyklého, nenápadná hrubka.... obrat v situaci a partii prohrál. Jako poslední končil  Vojta Filip, který odehrál partii s převahou od začátku do konce. Výsledek 5 : 1. Z Tábora se vracíme spokojeni. Pravonínská skupina se zastavila, jak jinak, v Mekáči. Skupina s Petrem Havelkou (Jirka Třebický a Mirek Vyterna), kteří nocovali ve Sporthotelu Vlašim a připravovali místnost na následující den, za což jim patří velký dík!

      Neděle, kdy jsme měli hrát s kolegy z Humpolce a Havlíčkova Brodu, už nebyla tak slunečná. Tady u nás zima, mrholilo, zkrátka psí počastí! Pro všechny přítomné jsme si připravili malé dárečky na stoly, nikdo neskrýval překvapení a na závěr nám, při loučení, všichni vysekli pěkné poděkování.
      Nedělní zápasy ve Vlašimi řídil, zaznamenával a publikoval Petr Havelka, který byl pověřen TJ Spartakem Vlašim. Přivítal všechny přítomné, pak poděkoval pan Paulík z Havlíčkova Brodu, za to, že mu bylo vyhověno s prohozením zápasů, aby Havlíčkobrodští stihli jinou důležitou soutěž, která se konala v sobotu. Rázem desáte Petr Havelka zavelel, podejte si ruce, začínáme!

      Naši soupeři z PROTECT.CZ Humpolec měli průměrné elo 1361 a my dnes 1562. Nahrazen byl Patrik Studnička (musel vypomoci při fotbale v dorostu Pravonín) Lukášem Jelínkem. Desky tedy obsazeny takto: 1.Vojta Filip, 2.Jirka Třebický, 3.Lukáš Jelínek, 4.Filip Zvára, 5.Mirek Vyterna a 6.Daniel Ždych. Právě Dan hrál na poslední šachovnici jako o závod. Měl sice plán, ale vůbec nereagoval na protihráčovy tahy a na to také doplatil, po dvaceti minutách byla partie na prohru a po třičtvrtě hodině už prohraná! Na ostatních deskách, k našemu překvapení se hráči většinou trápili, dokonce stáli na třech deskách lépe šachisté z Humpolce! S první remízou koketoval Jirka Třebický, nedostal od Vojty povolení, protože "tam ještě něco viděl", to se také vyplatilo a Jirka nakonec svoji partii vyhrál! Po dvou hodinách hry dostal nabídku remízy Vojta a Mirek, ale i Filip nabídl své soupeřce dělbu bodu. Ještě to chvilku "tahali", až na Vojtu, ten řekl, že je pozice zablokovaná, remízová a už se s nikým neradil a remízu přijal! Za pravdu mu dal pak i polední rozbor na počítači. Nikole Creweová (soupeřka Filipa) však chtěla hrát dál, tak se pokračovalo na obou deskách. Pak se situace u Mirka Vyterny zlepšovala a jeho pozice začala být příznivější pro naše družstvo. Filip Zvára stál zase hůře. Obě dvojice se po krátké době dohodli skutečně na dělení bodů, a tak tedy s Humpolcem 3,5 : 2,5.

        Byl čas oběda, tak jsme naše hosty zavedli do hotelu Blaník, kde se všichni posilnili na další partii. Zvítězily s přehledem palačinky se šlehačkou a pak kuřecí menu.

        Předesílám, že s "nakládačkou" po obědě od Jiskry Havlíčkův Brod jsme nepočítali! Věděli jsme, že jsou to nejvyrovnanější soupeři, naše průměrné elo 1573 a jejich 1514. Můj odhad byla "plichtička". Odjel Mirek Vyterna a nastoupil Patrik Studnička.  Velice pěkně měli rozehrané partie Dan i Filip, ovšem ty se začali sypat jak domečky z karet! Po hodině překvapivě a překvapeně prohrává Lukáš Jelínek, který byl doslova konsternován, k chybě se vyjádří v diskuzi sám. Vojta měl od počátku pěšce navíc a svoji partii také s přehledem vyhrál. Patrik Studnička měl za soupeřku Simonku Suchomelovou. Ta tam byla Patrikova útočná hra, musel propočítávat každý tah. Mezitím prohrou končí Dan a Filip. Remizoval Jirka Třebický, jehož partie byla beznadějně zablokovaná. Druhou remízu pak připojil Patrik Studnička a my prohráváme 2 : 4!

        Víkendové zápasy 1. LMD byly splněny jen na 58,33 %! Nejlépe si vedl kapitán Vojtěch Filip, uhrál 2,5/3 (83,33 %), na 75 % splnili Patrik Studnička a Mirek Vyterna, oba 1,5/2. Lukáš Jelínek a Filip Zvára uhráli 1/2 (50%), Dan uhrál 1 bod ze 3 možných (33,33 %), ale je mu omluvou, že v družstvech začíná, ruce mu svazuje velký pocit zodpovědnosti a ono se to časem poddá.

        Pro nás zatím 3. místo, po třech odehraných kolech, ovšem Havlíčkům Brod a Humpolec mají o zápas méně.

        Závěrem náleží poděkování všem hráčům, všem doprovodům a pomocníkům, věříme, že se přespolním u nás líbilo a těšíme se na další šachová setkání.

Diskusní téma: 1. LIGA MLADŠÍHO DOROSTU ZAHAJUJE!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek