3. KOLO REGIONÁLNÍ ŽÁKOVSKÁ LIGA 15.10.2016 ONDŘEJOV

14.10.2016 18:36

PROPOZICE: 16_17_3_RŽL_Ondřejov.doc

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÁ LISTINA:

- turnaj "A": https://www.chess-results.com/tnr240863.aspx?lan=5&art=1&wi=821

- turnaj "B": https://www.chess-results.com/tnr243217.aspx?lan=5&art=1&wi=821

- turnaj "C": https://www.chess-results.com/tnr243224.aspx?lan=5&art=1&wi=821


VÝSLEDKY NÁPOČTEM: 2016-2017 RŽL kategorie po 3. kole.pdf


FOTEČKY: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/3.kolo_Regionalni_zakovska_liga_15.10.2016_Ondrejov/


ZDÁ SE, ŽE ZAČÍNÁME SKLÍZET...


           Třetí kolo Regionální žákovské ligy pořádala ŠŠ Stamat v Ondřejově. Naše výprava měla tentokrát 10 šachistů. Po rozlosování 92 šachistů, hráli naši v áčku dva, v béčku 4 a v cečku rovněž 4 šachisté.

            Hrálo se v rekonstruované tělocvičně, kde byla spousta sportovního náčiní, veliký hendikep pro nás dozor. Děti byly k neudržení. Chyběly i prostory pro doprovody. Pokud jsme chtěli mít děti na očích, tak jsme museli posedávat po lavičkách, ti troufalejší si opatřili židle z pódia. Je mi jasné, že to byla nouzová situace, neboť původně se mělo hrát v Čerčanech, ale tam je škola v rekonstrukci, tak to nešlo. Vše ostatní bylo jako obvykle, jen pana Havelku zaskočila aktualizace Windows 10, která si "vzpomněla" v nejméně vhodnou dobu! Záchrana v podobě Zdeňka Hergera na sebe nenechala dlouho čekat, a tak jsme začali jen s malým skluzem. Cenový fond byl obvyklý, jaký Stamat mívá.

             Nám však nešlo o ceny, ale o umístění, se kterým jsme tentokrát byli spokojeni. Především kluci v áčku odehráli velice pěkné patie. Lukáš si je rozebere s osobním trenérem Ivem Hradeckým a Štěpán je s Lukášem Filipem probral hned na turnaji. Bronzovou medaili získal Lukáš Zeman, uhrál 2,5/resp. 10 bodů. Lukáš hrál výkonem 1480. Prohrál jen s vítězem Štěpánem Vojtou z Brodců a remizoval s Hankou Bartošovou z Říčan, která sice skončila před ním, ale protože se dívky vyhlašují samostatně, tak se to nepočítá. Hanka byla také jedinou dívkou hrající v áčku. Z chlapců druhé místo obsadil Václav Bartoš. Štěpán Filip byl šestým nasazeným a skončil na 5. místě, hrál výkonem 1548. Remizoval s Pavlem Kurkem (1506) a prohrál s 1. nasazeným Vaškem Bartošem.

              V béčku si nejlépe vedl Filip Kůra (1221), sedmý nasazený, obsadil 5. místo, uhrál 5 bodů, hrál výkonem 1349. Pěkně vyhrál nad Terezou Pravdovou (1256), následovala "opatrná taktická" remíza s Filipem Vopálkou. Pak další dvě remízy se silnějšími soupeři. V posledním kole hrál pěšcovou koncovku s 1. nasazeným Filipem Čermákem, odehrál ji vzorně, bez chyby, ale v rozhodujícím okamžiku, kdy už bylo jasné, že má partii vyhranou, přijal (z časových důvodů) remízu. Možná to měl zkusit a mohlo to být ještě lepší umístění? Velice mile překvapil svým výkonem Honzík Veselý (1152). Byl až 12. nasazený a obsadil 6. místo s 5 body, hrál výkonem 1312. Vyhrál se slabšími soupeři, prohrál jen se silnějšími hráči, ale porazil Pepu Vajdíka (1234) a zajistil si III. výkonnostní třídu. Honza pojede na MČech do Harrachova, tak si přejme, aby mu forma vydržela a dařilo se mu i tam. Devátou příčku obsadil (byl 5. nasazený) Adam Slavík (1237). Uhrál 4,5 bodu, hrál výkonem 1289. Měl smůlu na los do posledního kola, kdy hrál s Filipem Vopálkou, na kterého nestačil. I Adam porazil Terezu Pravdovou (1256) v dobře odehrané partii. Barunka Slavíková (1112) si tentokrát oproti nasazení polepšila o 8 míst, hrála výkonem 1231 a obsadila 10. místo, ovšem, a to nás těší nejvíce, z dívek byla zlatá! Tentokrát remizovala s bráchou Adamem, prohrála jen s 1. nasazeným Petrem Müllerem a klubovým kolegou Honzou Veselým. V béčku se seřadili kluci takto: 1. Čermák Filip - Zvole, 2. Petr Müller - Říčany a 3. Vopálka Filip - Vlašim. Dívky: 1. Barbora Slavíková - Pravonín, 2. Kamila Steinová - Stamat a 3. Anežka Havelková - Sázava. V této skupině hrálo celkem 38 dětí.

               V céčku jsme měli Káju Vávru (1011), který obsadil 11. místo, uhrál 4,5 bodu a hrál výkonem 1083. Karel prohrál jen v prvním kole, pak zaznamenával  remízy nebo výhry. Hraje stále velice rychle, zbrkle, pak lituje chyb. Až zpomalí, bude podávat o mnoho lepší výkony. Káju však hra velice těší, šachy má rád, tak pevně věřím, že se úspěchy budou dostavovat co nejdříve. Další tři šachisté hráli RŽL poprvé. Nejlépe si vedl Míša Škaryd obsadil z 38 šachistů 14. příčku, uhrál 4 body a hrál výkonem 1045). Třikrát vyhrál a dvakrát remizoval. Na první start velice pěkný výkon. Upřímně se radoval z každého bodu, jen zářil. Ještě trochu zpomalit, využívat nabízeného času, dávat si pozor na nemožné tahy soupeřů a upozorňovat na ně a bude se moci těšit z ještě lepšího výsledku. Dalším, kdo startoval na žákovské poprvé byl Zdeněk Šťastný. Skončil 23., se 3 body, výkonem 937. Zdeněk chodí do šachových kroužků už řadu let, ale stále chybuje, měl by více dbát pokynů trenérů. Nechvátat, nezmatkovat a dodržovat pravidla. Věřím, že si všechna ponaučení vzal k srdci a příště to bude lepší. Natálka Štanderová byla tou třetí začátečnicí v RŽL, skončila 34., hrála výkonem 820 a uhrála 2 důležité body. Naty měla obrovskou trému, která jí trápila po celou dobu turnaje, došlo i na slzičky, ale vše si nechala vysvětlit. V partiích zkoušela i nemožné! Divila jsem se, co hraje! Zapomínala na vývin figur, rošádu. Nehlásila nemožné tahy soupeřů, přehlížela figury, chvátala. No, problémy všech začátečníků. Musím však všechny tři pochválit, že přistupovali ke hře zodpovědně, orientovali se v reji tolika dětí. Všichni tři se vyptávali, kdy bude další kolo, to znamená, že se jim líbilo a to je důležité! V céčku to na předních místech skončilo takto: chlapci: 1. Jan Vodička - Říčany, 2. Matěj Zeman - Sedlčany, 3. Jan Hašek - Brodce. Dívky: 1. Patricie Fuxová - Stamat, 2. Gabriela Vodičková - Říčany a 3. Veronika Myšková - Říčany.

              Celé desetičlenné skupině děkuji za dobře odvedenou práci, především ti starší mi udělali velikou radost. Stále hráli na předních deskách, byla jsem na ně pyšná. Děkuji Lukáši Filipovi, který děti doprovázel a na místě s nimi probíral jejich chyby. Děkuji i rodičům a doprovodům, kteří přijeli s námi.



Diskusní téma: 3. KOLO REGIONÁLNÍ ŽÁKOVSKÁ LIGA 15.10.2016 ONDŘEJOV

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek