4. ročník SILVESTROVSKÝ TURNAJ PRAVONÍN 29.12.2011

29.12.2011 20:34

PROPOZICE: Silvestrovský turnaj 2011.doc

FOTEČKY: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Silvestrovsky_turnaj_4._rocnik_29.12.2011_v_Pravonine/

VÝSLEDKY: www.chess-results.com/tnr60890.aspx?art=4&lan=5

Putovní pohár ze SILVESTROVSKÉHO TURNAJE v Pravoníně v rukou Robina Hrdiny

         Již čtvrtým rokem vyplňujeme vánoční prázdniny turnajem pro mládež do 18 let. Zájem o něj je rok od roku větší, a to nás moc těší. Poctivá příprava se nám vyplácí. I letošní soutěž se líbila. Zapojilo se více "šachových" maminek a tatínků, pomohli  všichni šachisté, utužila se naše "šachová rodina". Měli jsme společně velkou radost z podařené akce.  Dnu konání 29. 12. 2011 přecházela podvečerní příprava sálu, jeho výzdoba, vybavení kiosku..... a tak dále. Děkuji všem, kdož přiložili ruku k dílu. V této souvislosti děkuji všem i za pomoc při dalších pracech a úklidu.

        Světe div se! V Pravoníně se konal turnaj a nenapadl sníh! Čtete dobře! Míváme u nás tři pravidelně šachové akce, tuto silvestrovskou v prosinci, pak v únoru Turnaj rodinných dvojic a Turnaj jednotlivců (bude 18.2.2012 - srdečně zveme) a v březnu poslední finálové kolo RŽL a prozatím vždy padal sníh a mnohdy to zkomplikovalo cestu k nám. Zdá se, že se časy mění!

         Rázem desáté hodiny mohl pan Havelka (rozhodčí a losovatel v jedné osobě) provést kontrolu přihlášených, následovalo kratičké úvodní slovo vedoucí ŠK Pravonín a pak už hlavní rozhodčí Ondřej Matějovský seznámil přítomné s pravidly a hradím tempem. Celkem za šachovnice zasedlo 45 hráčů. V áčku 12, v béčku 19 a v céčku 14 dětí. Hrálo se ve dvou skupinách. V turnaji "A" hráli všichni, kdož vlastní elo, letos se sešla velmi silná a kvalitní "společnost". David Zvára, Martin Pospíšil, Robin Hrdina nebo Jirka Rýdl, to už jsou mezi mládeží skutečné šachová jména! Byli sehrány opravdu pěkné partie. V nejlepší formě dnes do Pravonína dorazil Robin Hrdina, který už po šestém kole byl přesvědčen, že mu prvenství nikdo nevezme a tak se také stalo. Získal putovní pohár, na kterém je jeho jméno zapsáno už i z 2. ročníku. Robin uhrál plných 7 bodů, měl perfo 2644 a nikoho nenechal na pochybách, že dnes nejlepším byl! O dva body méně uhrál loňský vítěz Jiří Rýdl, který obsadil místo druhé a se svým výkonem asi spokojen nebyl, na třetí příčku dosáhl přesvědčivě Patrik Pýcha se 4,5 body. Tito tři za sebou nechali favority soutěže Davida Zváru (4 body), Martina Pospíšila (4 body). Následovala je Nela Pýchová (úspěšná účastnice Mistrovství světa v Brazílii) také se 4 body, pak 3,5 bodový Filip Jiroušek a až na 8. místě domácí Vojtěch Filip (3,5 bodu, prerfo 1736), ten asi spokojen také nebyl.  Více ve výsledkové listině, jen zdůrazním oddílové šachisty 9. místo František Helebrand 2,5 bodu a 12. Filip Zvára s jedním bodem.

          Turnaj "B" a turnaj "C" byl hrán dohromady a pak byl vyhlášen každý zvlášť. V turnaj B hráli majitelé IV. a III. tříd a turnaji C šachisté bez výkonnostních tříd. Béčko vyhrála Anežka Vlková se 6 body, za ní Václav Voldán z 5,5 body a se stejným bodovým ziskem domácí Tomáš Filip obsadil třetí příčku. Vlašimská "líheň" na dalších místech: 6. místo Jan Vašíček (4,5 bodu), 7. Petr Laňka (4,5 bodu), 8. Daniel Ždych (4,5 bodu),10. Marek Filip (4 body), 13. místo Vítek Toupal 3,5 bodu, 14. Jakub Vojta (3,5 bodu), 15. Adam Houdek,  16. Jiří Helebrand (3 body). Céčko vyhrál domácí Martin Lalouček (4 body), 2. místo Jan Žirovnický (4 body), 7. místo domácí Petra Píšová (3 body), 8. Dominik Ždych (2,5 bodu), za ním na 9. místě Filip Kůra (2,5 bodu), 10. Lukáš Smetana (2,5 bodu), 11. Valerie Ladanová (2 body) a 12. Štěpán Filip (2 body).

         Pěkným zpestřením byla volba MISS SILVESTROVSKÉHO TURNAJE 2011, kterou je úřadující až do příštího roku domácí Petruška Píšová, od přítomných získala nejvíce hlasů, druhá za ní měla o 8 bodů méně, takže přesvědčivé vítězství. Byl vyhlášen i nejmladší účastník dnešního turnaje, kterým byl Jakub Vojta z Vlašimi, obdržel nejen diplom, ale i sladkost a "šmoulíka".

         Mezi jednotlivými koly byly losovány dvě (většinou sladké)  mimořádné ceny, aby se ti nejmenší odreagovali a zmírnili jsme jejich napětí. Losovatelem byl vždy někdo jiný, myslím, že se tato "vsuvka" v soutěži líbila. Každý mohl být vylosován třikrát. Jen Martinu Pospíšilovi z Říčan se podařilo být vylosován dvakrát.

         Perfektně fungoval kiosek, kde jsme pro tentokrát podávali bramboráky a byl to dobrý nápad, všem moc chutnalo. Jinak tradiční sortiment, tzn. párek v rohlíku a různé sladkosti a nápoje.

         Děti a všechny přítomné přijela pozdravit i ředitelka Městského domu dětí a mládeže ve Vlašimi paní Pavla Homolková, která velice podporuje všechny aktivity vedoucích, kteří vedou zájmové útvary při MěDDM a naše šachové kroužky tak pracují všechny. MěDDM měl také lví podíl na cenovém fondu, který byl pro tuto soutěž připraven. Část financí byla také poskytnuta dalšími sponzory, kterými jsou Vlašimské městské lesy s.r.o., Obec Pravonín, Město Vlašim, Mikroregion Sázava, Kulturní dům Vlašim, Pravona o.s. Pravonín, Zdeněk Vopálka a Josef Píša z Tisku, Lenka Toulová z Pravonína, Ministerstvo pro místní rozvoj Praha a Makrofakt a.s. Pravonín. Někteří ze sponzorů nám poskytli finanční částky, které využijeme, na základě porady, na nákup nezbytných potřeb pro ŠK Pravonín.

          Po ukončení soutěže následovalo vyhodnocení, tzn. pro Pravonín nezbytné poháry, medaile, hodnotné ceny všeho druhu. Děti měly z čeho vybírat, ceny byly rozmanité a bylo jich připraveno dostatečné množství. Myslím, že si každý odvezl pozornost podle své představy. Srdečně blahopřeji všem vítězům, ale i všem ostatním, neboť málo dospěláků si dovede představit jakou odvahu dokazují svojí účastí v šachových soutěžích především ti nejmenší. Za to si zalouží náš veliký obdiv. Moc všem děkuji za krásně strávený den.

         4. ročník Silvestrovského turnaje v Pravoníně se vydařil, těšíme se na příští ročník, který se bude konat zase 29. 12. (2012), tentokrát to bude sobota, lze předpokládat, že by se mohlo sjet ještě více účastníků, než tomu bylo letos. Už se na všechny milovníky královské hry těšíme.

Marie Filipová

Diskusní téma: 4. ročník SILVESTROVSKÝ TURNAJ PRAVONÍN 29.12.2011

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek