5.KOLO REGIONÁLNÍ ŽÁKOVSKÁ LIGA V ŘÍČANECH 17.11.2015

15.11.2015 14:03

PROPOZICE: 15_16_5_RŽL_Říčany.doc

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÁ LISTINA: https://chess-results.com/Tnr194397.aspx?lan=5

FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/RZL_2015-2016_Ricany_17.11.2015/

CELKOVÉ VÝSLEDKY NÁPOČTEM: RZL_2015_celkem po 5. kole.pdf

CELKOVÉ VÝSLEDKY PODLE KATEGORIÍ: RZL_2015_kategorie po 5. kole.pdf


JAKUB VOJTA PŘESVĚDČUJE O SVÝCH KVALITÁCH NA KAŽDÉM KROKU,

  aneb pilná práce nese své ovoce


              Jedno sto dvacet tři (123) šachuctivých dětí zaplavilo ve sváteční den 17.11.2015 společenský sál Kulturního centra Labuť v Říčanech. Pečlivě připravení pořadatelé byli nuceni rychle reagovat na historicky největší počet účestníků na Regionální žákovské lize regionu SE a přidávalo se dalších pět stolů. Zanedbatelné zdržení nenarušilo následný plynulý chod celého turnaje. Petr Havelka si hravě poradil s dopisováním včas nepřihlášených šachistů a šéf říčanského šachu Jaroslav Říha mohl zahájit již 5. kolo RŽL 2015-2016. Po rozlosování a usazení dětí nastalo neuvěřitelné ztišení předchozího mumraje a štěbetání. I dospěláci zaujali své pozice a bylo možné si všimnout, že Maruška Jiroušková nezklamala a měla pro děti připravené zobání v podobě bonbónků, jablíček a mrkvičky.

               Vlašim měla na turnaji 14 zástupců. Dva hráli v áčku, tři v céčku a nejpočetnější skupina porovnávala své síly v bé skupině. Už minule jsem chválila Jakuba Vojtu (1917), tentokrát si pochvalu zaslouží ještě větší. Ač si přijeli zahrát i kolegové z Poděbrad, kteří TOP skupinu šachistů posílili, na Jakuba zkrátka nikdo nestačil a on "nepustil" ani půlčičku! S ledovým klidem, který není pro Kubíka charakteristický, vyhrával jedno kolo za druhým a připsal si do celkového hodnocení 13 bodů. Další v řadě měli o celý bod méně. Péťa Píšová (1581) neměla tak dobrý den, uhrála 1,5 (8 bodů), je to letos její nejhorší výsledek, který bude brzy odkázán k odepsání (vybírá se 5 nejlepší zápasů). Přesto přivezla Petruška do Pravonína stříbrnou medaili a hezký pohár v dívčí kategorii, celkově byla 12 ze 16 šachistů. Pro úplnost - hoši: 2. Zvolenský David, 3. Novotný Martin. Dívky: 1. Kocourková Klára, 3. Strnadová Monika. Celkově v této skupině startovalo 16 šachistů.

              Béčko plně ovládli hráči z Říčan, a to jak v chlapcích, tak i v dívkách. Hoši: 1. Kurek Pavel, 2. Mačok Martin, 3. Hampl David. Dívky: 1.Pastrnová Kateřina, 2. Bartošová Hana, 3. Pravdová Tereza. A naši? Nejlépe si vedl Štěpán Filip (1329), který si sice pohoršil oproti nasazení o 4 pozice, ale po "vypuštěném" prvním kole, které ho může nyní mrzet, sehrál pěkné partie se srovnatelnými soupeři, hrál pomalu, končil mezi posledními a jen veliká hrubka v posledním kole s Davidem Hamplem ho připravila o lepší umístění. I u Štěpána je to nejhorší výsledek v letošní RŽL a bude hledět, aby z výsledkové listiny co nejdříve zmizel. Celkově si drží třetí příčku ve své kategorii. Po přepočtu uhrál 6,5 bodu. Podstatně horší výsledek, než jsme zvyklí, uhrál Kryštof Křížek (1396). Pouhých 6 bodíků je na Kryštofa málo. Většinou startuje v áčku, zřejmě se mu se slabšími šachisty hůře hrálo. Byl nasazenou jedničkou, skončil na 15. příčce. Ve své kategorii je nápočtem za nejlepších 5 turnajů na 4. místě. Stejně bodů uhrál Filip Kůra (1205). Nasazen byl 26. a skončil 18. Je to jeho standardní výkon, ale už nějaký čas čekáme na nějaké zlepšení. Možná něco naznačují remízy s Davidem Hamplem a Kryštofek Křížkem, kde měl na šachovnici lepší pozici, ale vzhledem respektu k soupeři nabídnutou remízu přijal. Celkově ve kategorii zatím na 5. místě. Filip Vopálka (1194) 27. nasazený a stejně tak skončil. Uhrál 5,5 bodu. Se slabšími soupeři vyhrával, se silnějšími prohrával. V posledním kole se potkal s Ondrou Hrabětem a remizovali spolu. Filip má odehrané zatím jen 4 turnaje, proto jeho umístění v kategorii ještě nehodnotíme. Po příštím turnaji v pořadí hodně poskočí. Již zmíněný Ondřej Hrabě (1255), také 5,5 bodu. Ondru tentokrát porazili dva slabší soupeři. Startoval 17. a jeho konečná 29. příčka je jistě jen výjimkou. Nápočtem ve své kategorii je na 7. místě. Lukáš Smetana (1178), jeho nejhorší výsledek od začátku RŽL - 5 bodů. Lukáš měl kromě Kryštofa Křížka a Hanky Bartošové samé slabší soupeře a přesto zaznamenal 4 prohry. Ve své kategorii zatím na 9. místě. Stejná situace nastala u Lukáše Zemana (1276). Lukáš měl všechny soupeře slabší než je on a 3 bodíky, resp. 5 bodů je žalostně málo. Také jeho nejhorší turnaj a celkově ve své kategorii 8. příčka. Barunka Slavíková (1075) si oproti nasazení pohoršila jen o jednu příčku (42.). 4,5 bodu - standardní výkon a konstatování, že si zapsala cenný sklalp, bohužel, s naším hráčem Lukášem Zemanem v prvním kole. Celkově je Barunka na 9. příčce v kategorii (z dívek 2.). Hned za ní na 43. místě skončil Vojtěch Vopálka (1044). Vojtík umí zahrát lépe. Počítač mu nalosoval ve všech kolech silnější hráče a bod s Martinem Staněčkem (1208) nebo Michalem Strnadem (1216) a remíza s Pavlem Vitvarem (1211) jsou hezkými úspěchy. Celkově je v kategorii na 11. místě, ale jen se 4 zápasy, také on se po dalším kole  ve výsledkové listině hodně posune. V této skupině hrálo 54 dětí.

               Závěrem céčko a další stříbrná medaile za 2. místo od Františka Jelínka (1027). Fanda měl, kromě posledního kola, kde remizoval, samé slabší soupeře a přesto dokázal ve 4. kole prohrát (1014)! Na kroužku hraje Fanda určitě lepší šachy, ale zatím to neumí prodat. Závěrečných 5,5 bodu, ale v Jílovém to bylo ještě horší, takže je předpoklad, že po příštím turnaji svoji 11. příčku ve své kategorii vylepší. Jan Veselý (1014) se v prvních čtyřech kolech, kdy šel vítězství od vítězství, namlsal a následné dvě prohry byly pro něj velikou sprškou, byl hodně smutný. V posledním kole pak remizoval a z Říčan si odvezl 4,5 bodu a 11. místo v pořadí. Celkově je ve své kategorii čtvrtý, z chlapců dokonce na třetím místě. Nyní přichází na řadu ozdoba turnaje Eliška Helebrandová (889). Elišku pozorovat při hře je zážitek. Jak ta maličká okatá holčička (2009) nad šachovnicí přemýšlí, jak zodpovědně vede své figurky, to se musí vidět. Občas má problémy s časem (narozdíl od  bratra Františka, který je také jejím trenérem), ale to se spraví. Eliška si uhrála 2,5 bodu a pokud budou umět tito malí šachisté pracovat i s pravidly, tak to bude ještě lepší. Startovní 53. místo si vylepšila na končila na 42. příčce. Celkově hrálo 53 dětí.

              Protože se v Říčanech jednalo o jeden z turnajů, kdy jejich šachový oddíl slaví 90. let od vzniku, tak si hráči odnášeli za své výkony hodnotné ceny, poháry, medaile a diplomy. Opravdu bylo z čeho vybírat. Slavnostní předávání pohárů prováděl GM Marek Vokáč a měl z tolika malých šachistů radost.

              Přítomnost tohoto šachového odborníka měla ještě jednu příčinu, a to zkoušení trenérů III. třídy. V této komisi pracoval ještě Jiří Kotzot a Ondřej Matějovský. Z našeho oddílu zkoušky úspěšně složili Lukáš Filip, Vojtěch Filip, Ivo Hradecký a Patrik Pýcha, což bude mít zcela určitě kladný vliv na přípravu mládeže v jednotlivých šachových kroužcích a individuální přípravě.

              Po dobu celého turnaje byl v provozu kiosek s rozmanitým sortimentem a po dobu oběda i restaurace, takže doprovody  byly spokojeny.  Končilo se o 16 hodině, což je při tomto množství soutěžících zcela určitě dobrý čas.


            

Diskusní téma: 5.KOLO REGIONÁLNÍ ŽÁKOVSKÁ LIGA V ŘÍČANECH 17.11.2015

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek