6. ročník - ZIMNÍ TURNAJ - RODINNÉ DVOJICE

22.02.2014 23:39

VÝSLEDKY: https://www.chess-results.com/tnr121621.aspx?lan=5

FOTEČKY 1: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Zimni_turnaj_-_Rodinne_dvojice_22.2.2014/

FOTEČKY 2: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Zimni_turnaj_-_Rodinne_dvojice_22.2.2014_2/

PŘEKRÁSNÉ 6. místo bratrů Vojtěcha a Lukáše Filipových je velkým úspěchem!

 

V sobotu „patřil“ Pravonín šachistům….

 

            Na 6. ročník Zimního turnaje aneb hrají Rodinné dvojice se sjelo do Pravonína v sobotu 22.2.2014 neuvěřitelných 69 rodinných dvojic, které tvořili manželé, sourozenci, vnuci a prarodiče, bratranci, strýcové….

           Letošní ročník se konal v nově otevřeném Spolkovém domě, který zažil doslova zatěžkávací zkoušku. Pohodlně se sem vměstnalo nejen 138 šachistů, ale ještě tak na třicet členů doprovodů a pak nezbytní pořadatelé, rozhodčí a obsluha kiosku.

           Věřte, nevěřte zahájeno bylo přesně v 9.30 hodin podle propozic a po přímluvě paní starostky Jany Lapáčkové, nezbytných informacích organizátorů (jedné z pořadatelek Marie Filipové, ředitele turnaje Tomáše Vojty, po podání informací rozhodčích pana Havelky a Matějovského) a pak po shrnutí pravidel pro tuto soutěž přednesených hlavním rozhodčím Vladimírem Horákem, zasedli šachisté k prvnímu ze sedmi kol.

          Díky štědrým sponzorům – generálním sponzorem je již po tři roky paní Hana Janoušová, dále nám svým dílem přispěl Městský dům dětí a mládeže Vlašim a paní ředitelka Pavla Homolková se přijela na soutěžící v průběhu dne také podívat. Mezi další sponzory patří manželé Kůrovi, Píšovi, Vopálkovi a pak spousta pravidelných pomocníků, příznivců šachu, rodičů dětí , které navštěvují pravonínské šachové kroužky. Při vlastních přípravách velice pomohli dorostenci, kteří našim kroužkům již odrostli, ale rádi se při každé příležitosti vracejí  – jsme si mohli dovolit věru bohatý cenový fond. Všem touto cestou velice děkuji .

            Sjeli se k nám šachisté nejen z našeho regionu, ale i z větších dálek, z kraje Vysočina, z Prahy, hráli zdi i šachisté z Brna…  Velice nás potěšil tak veliký zájem. Já osobně mám tento turnaj velice ráda. Těší mě, když si i rodiče a prarodiče „odzkouší“ jaké to je soustředit se na partii, nepokazit ji a pak vyhrát. Mnohdy zaslechnete dětskou výtku: „Teda taťko, ty mi to dneska kazíš!“ Přálo i počasí, bylo hezky slunečno a děti se mohly o přestávkách proběhnout po terase a načerpat nové síly.

                Naše věrné pomocnice se vzorně postaraly o „bříška“ našich soutěžích, kdy připravovaly kromě nápojů, sladkostí i  párky v rohlíku, palačinky, sekanou, chlebíčky a jiné dobroty. Souhra děvčat v kuchyňce byla příkladná a všechny si zaslouží  veliké poděkování.

              Cenový fond byl opravdu štědrý. Spousta sportovních věcí, pro dospělé i nějaké to pivečko, ale i něco tvrdšího. Během dne dovezl vlašimský uzenář pan Vávra šunková selátka, kapříky a srdíčka - lákavě zdobená, domácí cukrářka paní Slabá nám napekla piškotové věže a koníky a pak přišlo největší překvapení, kdy nám z Cukrárny od pana Bajera z Vlašimi dovezli dorty a ty byly skutečně šachové. Tu krásu nelze ani popsat, za vše musí hovořit jedině fotečka.

               Šachové partie byli zajímavé, na špici startovní listiny nebylo dlouho jasné, jak to skončí. Poslední kolo rozhodlo o tom, že se vítězi stali (již potřetí) otec a syn Doležalovi z Říčan. Druzí skončili bratři Ondra a Vojta Mejzlíkovi ze Stříteže a třetí příčku obsadili vlašimští bratři Tomáš a Pavel Vojtovi.

              Nejlepší dvojicí se součtovým elem dvojice do 4000 se stali bratři Liznerové z Prahy. Velice nás potěšilo vítězství domácích bratrů Vojtěcha a Lukáše Filipových v kategorii s elem do 3750. Následovali dvojice  s elem do 3500, kterou vyhráli Dolenští (Milan a Štěpán), kategorii do 3250 otec a syn Moravcovi z Českého Brodu, kategorii do ela 3000 Jiří Pospíšil s Martinem Říhou, kategorii do ela 2750 bratři Kučerové (Jan a Josef), kategorii do ela 2500 Štěpánovi (Miroslav a Vojtěch) a katergoii do 2100 Martin Kudrna a Marek Urban.

             Vyhlašeno bylo daleko více kategorií, jako nejstarší a nejmladší šachová dvojice. Nejstarší účastník a pak nejmladší hoch a dívka. Zajímavé bylo vyhlašení šachistů, kteří uhráli nejvíce bodů na první šachovnici, kde zvítězil Radoslav Doležal – syn se 6,5 body, druhou příčku obsadil Vít Moravec rovněž se 6,5 bodem a třetí příčku Nataša Richterová, která uhrála také 6,5 bodu. Vítězové na druhé šachovnici: 1. místo Pavel Vojta 6 bodů, 2.místo domácí Lukáš Filip 6 bodů a třetí místo Patrik Pýcha také 6 bodů.

             Musím věnovat několik řádek domácím, tedy pravonínským šachistům. Mile překvapena jsem byla s výkonem dvojice Gunners, tedy bratrů Vojtěcha a Lukáše Filipových, kteří obsadili vynikající 6. příčku v tak veliké konkurenci, a to Vojta podal ne příliš vydařený výkon. A Lukáš obsadil 9.příčku v jednotlivcích. Pak už jsme měli v soutěži „drobotinu“, která buď hrála spolu jako bratranci Štěpán Filip a Filip Kůra (Filípci), kteří dohromady uhráli 6 bodů a obsadili 50.místo a Filip Kůra obsadil 65.příčku v jednotlivcích. Hned za nimi se umístily Holky Píšovy, které uhrály 5,5 bodu – hrála vnučka Petra Píšová s babičkou Marií Čálkovou. Petruška zaslouží velikou pochvalu za vynikající partii s Jirkou Mejzlíkem, kterou vyhrála. Padesátá šestá příčka jistě potěšila otce a syna Slavíkovi, kteří uhráli 5 bodů, 58.skončili otec a syn Jelínkovi, kteří zaznamenali rovněž 5 bodů. Ne příliš se dařilo Lukáši Zemanovi s dědečkem (3 body) a pak bratrům Filipovi a Vojtovi Vopálkovým (2 body) a následovali je bratranci Ondra a Jakub Nácovští také se 2 body.

                 Vyhodnocení a předávání cen šlo plynule, přebírání pohárů, medailí, cen a pózování pro fotografa zabralo asi 45 minut a v 16.30 už zůstali ve Spolkovém domě jen pořadatelé, které čekal úklid, se kterým nám vydatně pomohli bratři Vojtové a Martina Krejčiříková, a pak hodnocení. Myslím, že to nebude považovat nikdo za vychloubání, ale já si myslím, že se nám akce povedla a klidně se můžeme připravovat na další ročník.

                Ještě jednou poděkování všem jmenovaným, ale i těm, kterým jsem poděkovala osobně. Díky všem mecenášům a pak pánům majitelům uzenářství a cukrárny, kteří se opravdu blýskli! Určitě se na vás příští rok obrátím opět a všade budeme vaše výrobky doporučovat.

 

Diskusní téma: 6. ročník - ZIMNÍ TURNAJ - RODINNÉ DVOJICE

Datum: 01.03.2014

Vložil: Tomáš Filipec

Titulek: Pravopisné chybičky

Šachové partie byli zajímavé,...
Následovali dvojice...

Přidat nový příspěvek