9. ZÁVĚREČNÉ KOLO REGIONÁLNÍ ŽÁKOVSKÉ LIGY REGIONU SE 25.3.2017 SÁZAVA

23.03.2017 21:07

PROPOZICE: 16_17_9_RZL_Sazava.pdf

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÁ LISTINA: https://chess-results.com/tnr268325.aspx?lan=5

 
  VÝSLEDKY Z PĚTI NEJLEPŠÍCH TURNAJŮ - PODLE KATEGORIÍ: RZL_2016_kategorie (1) 2016-2017.pdf
  VÝSLEDKY Z PĚTI NEJLEPŠÍCH TURNAJŮ - CELKOVÉ POŘADÍ: RZL_2016 (3) - celkové pořadí 2016-2017.pdf

NAŠE POSTUPY NA KRAJSKÝ PŘEBOR:
Kategorie H,D 16: Zeman Lukáš
Kategorie H,D 14: Filip Štěpán
                             Jelínek František - 1. náhradník, budeme žádat o divokou kartu, bude-li to možné, loni jsme to neuhlídali!
                              dívky mohou hrát bez kvalifikace (u nás Petra Píšová)
Kategorie H,D 12: Veselý Jan
                              Slavík Adam
Kategorie H,D 10: mohou hrát dívky bez kvalifikace (u nás Slavíková Barbora, Štanderová Natálie, Šťastná Lenka)
Děti do 8 let mohou hrát Krajský přebor bez kvalifikace, letos se bude konat u nás v Pravoníně 30.4.2017!
Připravují se:
- Štanderová Natálie
- Šťastná Lenka
- Brzková Veronika
- Škaryd Michal
- Škarydová Eliška
- Vopálka Dan
- Klečka Jakub
- Heřmánek Patrik
- Duda Vít
- Čáp Jakub
- Slavíková Tereza
- Zeman Daniel
- Zeman Tomáš
- Žížalová Tereza
- Ondráková Simona
- Hejzlar Jan
- Cacák Matouš
    Někteří ještě čekají na výsledek Kvalifikačního turnaje "osmiček", který proběhne 22.4.2017 v Pravoníně.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BRAVURNĚ ZVLÁDNUTÉ FINÁLOVÉ KOLO RŽL 2016/2017

 

           Připravuje-li se něco srdcem, tak to pak nemá chybu! Tak nějak jsem cítila atmosféru posledního 9. kola RŽL, které bylo spojeno s vyhlašováním výsledků v kategoriích H,D 16, 14, 12, 10 a 8 a samozřejmě s vyhlášením absolutního vítěze tohoto ročníku. Po shlédnutí startovní listiny tohoto závěrečného kola, myslím, že měl vítězství jasné předem a putovní pohár putoval opět do Vlašimi kam ho dovezl Jakub Vojta, kterému k vítězství letos stačilo 60 bodů. Z devíti možných kol jich odehrál 6. Moc mu blahopřejeme! Ovšem Kuba, ač dvanáctiletý kluk, hraje už jiné šachy, než které se hrají na RŽL a se soupeři moc práce nemá.

            Nyní už pěkně popořádku. Poslední kolo RŽL se hrálo pod názvem "Věž sázavských sklofoukačů", pořádal jej Šachový oddíl TJ Kavalier Sázava z.s. za přispění ZV OS SKP Kavalierglass a darů dalších sponzorů. Sjel se rekordní počet účastníků, a to 126 šachuchtivých dětí. V turnaji A hrála TOP šestnáctka, B skupina čítala 56 a C skupina 54 dětí. I z našeho Šachového oddílu Pravonín odjel hrát do Sázavy rekordní počet účastníků - 16. Poprvé si RŽL zkusili bratři Vítek a Matěj Dudovi, Daník Zeman a Terezka Slavíková, která hrálo dokonce svůj první turnaj v životě! Terezka byla také nejmladší účastnící turnaje - je jí teprve 5 let.

             Vše probíhalo jako obyčejně. V průběhu se řešilo jedno nesportovní chování a na oplátku zase fér chování jedné z hráček. Toto vše přispívá k výchově za šachovnicemi, kterému se musí naši začínající žáčci učit. Pokud se toto přihodí a oni to šlyší na turnaji, tak si to už navždy zapamatují. 

            V Sázavě nemají problém s občerstvením, které je realizováno v přilehlé restauraci a měli tam opravdu široký sortiment. Navíc měli účastníci k dispozici napečené koláčky několika druhů i něco sladkostí, po všem se jen zaprášilo.

             V turnaji A hráli od nás František Jelínek (9. místo), Lukáš Zeman (14. místo) a Štěpán Filip (15. místo). Hoši nijak zvlášť nezazářili. Nejlépe si vedl Fanda Jelínek, uhrál 2, resp. 9 bodů, hrál výkonem 1533. Porazil Štěpána, radost měl, že získal bod nad Šimonem Jirouškem z Říčan. Lukáš Zeman uhrál 1, resp. 7 bodů, hrál výkonem 1334. Lukáš umí zahrát lépe. Nejhůře z našich se umístil Štěpán Filip rovněž s 1, resp. 7 body, hrál slaboučkým výkonem 1322 a od trenérů už to "zchytal!".

             V turnaji B jsme měli 5 zástupců. Nejlépe si vedl Jan Veselý (9. místo), uhrál 5, resp. 7 bodů, hrál výkonem 1356. Honzík se stále pohyboval na předních šachovnicích. Možná ho mrzí prohra s Tomášem Nykodemem a o další bod ho připravila Pepi Dudková, která "to" tentokrát "válcovala" hlava nehlava! Barunka Slavíková (10. místo), odehrála velice hezký turnaj. Startovala až z 24. příčky. Uhrála si III. VT. Porazila Lukáše Smetanu (1287), Tomáše Bláhu (1333), Vojtu Vopálku (1221) a remizovala s Fabianem Rottem (1250). Barča si zaslouží velkou pochvalu. Její brácha Adam (16. místo) uhrál 4 resp. 6 bodů. Na pochvalu je výhra nad Vojtou Štochlem a Petrem Müllerem - oba z Říčan. Adam hrál výkonem 1289. Na 21. příčce skončil Jirka Zeman, který nejezdí na žákovské ligy pravidelně, ale tentokrát se mu turnaj povedl. Hrál výkonem 1221 a připsal si 6 bodů. Pěkná a hodnotná remíza s Kamilkou Steinovou za zmínku stojí. Jirka odehrál všechna kola se silnějšími soupeři a také mu deleguji pochvalu. Spokojená jsem naopak moc nebyla s výkonem Filipa Kůry, nasazen byl 15. a skončil až 22. rovněž se 6 body, hrál výkonem 1252. Filip věděl, že si postup neuhraje i kdyby získal 10 bodů, tak pojal toto poslední kolo jako výlet a věnoval se předškolákům, se kterými mi na některých schůzkách pomáhá, za což ho chválím.

             Nejvíce zástupců jsme měli v C turnaji, celkem 8 šachistů, což je dobrý příslib do budoucna. Nejstarší z nich Zdeněk Šťastný uhrál pěkného 4,5 bodu a skončil na 12. místě, hrál výkonem 1111 a uhrál si IV. VT,  ale je nutné zpomalit a je třeba přidat do partie trochu taktiky! Mile mě překvapil Daník Zeman (předškolák), který uhrál pěkné 4 body, skončil na 24. místě, ale jeho partie měli smysl, netahal jen figurkami, vymýšlel jednoduché plány, opravdu se mi moc líbil. Je mi jasné, že máme stále na čem pracovat, ale talent i chuť Dan má! Míša Škaryd uhrál 3,5 bodu, hrál výkonem 1000. Oproti startovnímu pořadí si pohoršil, ovšem byli jsme rádi, že dohrál. Po celou dobu turnaje ho zlobil neposlušný zoubek a on statečně do každého kola nastoupil. Začalo se mu dařit až od 4. kola, pak už neprohrál. U Michala musíme trochu zapracovat na pravidlech, ale až bude jezdit na soutěže pravidelně, tak si vše jistě pohlídá. Dalším naším účastníkem byla Natálka Štanderová, rovněž 3,5 bodu, výkon 1005, srovnatelní soupeři, ale tentokrát jsem Natálku několikrát "načapala", že nedělá rošádu, i ona tedy ví, načem musí zapracovat! Nejen chybějící rošáda, ale i rychlost a nespolupráce figurek. Lenka Šťastná uhrála 2,5 bodu, hrála výkonem 899. Některé její prohry byly díky rychlosti a pokud hraje její soupeř pomaleji, tak "pospává", povaluje se na stole a nesleduje soupeřovu hru, pak se jí stane, že nevyhodnotí soupeřův tah nebo ho vůbec nevidí a zbytečně přichází o figury. Dalším naším hráčem byl Vítek Duda (předškolák), uhrál 1,5 bodu, hrál výkonem 770. Vítek uhrál tři remízy. Na kroužek chodí jen jednou v týdnu a je to znát. Mezery má v koncovkách. Jednu z partií mohl stoprocentně vyhrát měl proti soupeřově holému králi dámu, střelce a jezdce a nakonec z toho byla zase remízka. Terezka Slavíková (5 let), hrála výkonem 772, uhrála také 1,5 bodu, byl to její první start. Terezka umí prohrávat, ale snaží se, hraje s velkou chutí. Stejně jako u Vítka jsem měla obavu, aby těch 7 partií zvládli a oni to s přehledem dokázali! Takže také velká pochvala. Matěj Duda má šachy jako doplňkovou volnočasovou aktivitu, na kroužek nechodí, učí se doma s maminkou nebo s bráchou, hrál výkonem 691, uhrál 1 bod (s Terezkou Slavíkovou).

              Celkově jsem s dětmi spokojená. Výsledky někdy jak na houpčce, ale jsou bezvadná parta, pomáhají si, kamarádí se, nikoho nevytěsňují.

              Nyní se zastavím u celkového hodnocení celé série turnajů sezóny 2016/2017, kdy bylo vybráno u každého nejlepších pět turnajů. Šachisté jsou zařazeni do jednotlivých kategorií. Hrají o postupy na Krajský přebor. Zde je nutné vyzvednout náročnou a mravenčí práci Petra Havelky, který všechny turnaje eviduje, pak vybírá ty nejlepší, proškrtává horší, nahlaší a hlídá ela atd.. Málokdo si dovede představit kolik je to času! Jak už jsem na shora zmínila vítězem tohoto ročníku je Jakub Vojta z TJ Spartaku Vlašim, kterému srdečně blahopřejeme!

V kategorii H,D 16

Hoši:

1.   Štěpán Vojta - Brodce                                          

2.   Heger Jan - Stříbrná Skalice

3.   Kurek Pavel - Říčany

Dívky:

1.  Bartošová Hana - Říčany                                    

2.  Kocourková Klára - Sedlčany

3.  Fuxová Patricie - Stamat

V kategorii H,D 14

Hoši:

1.   Vojta Jakub - Vlašim                                      

2.   Dudek Vojtěch - Brodce

3.   Bartoš Václav - Říčany 
Dívky:

1.  Strnadová Monika - Říčany               

2.  Steinová Kamila - Stamat

3.  Vodičková Gabriela - Říčany

V kategorii H,D 12

Hoši:

1.   Šmolík Jáchym - Říčany                          

2.   Čermák Filip - Zvole

3.   Veselý Jan - Pravonín

Dívky:

1.   Pravdová Tereza - Říčany                                    

2.   Glasbergerová Lucie - Říčany

3.   Havelková Anežka - Sázava

V kategorii H,D 10
 Hoši:

1.   Němec Jáchym - Říčany                                     

2.   Pressler Tobias - Říčany

3.   Stein Michael - Stamat

Dívky:

1.   Dudková Josefína - Brodce                           

2.   Slavíková Barbora - Pravonín

3.   Zelenková Alice - Říčany

V kategorii H,D 8
  Hoši:

1.   Mlýnek Jakub - Brodce                                   

2.   Němec Mikuláš - Říčany

3.   Zelenka Tomáš - Říčany

Dívky:

1.   Brzková Veronika - Pravonín  

2.   Škarydová Eliška - Pravonín

3.   Slavíková Tereza - Pravonín


          Pro děti z Pravonína tedy v H 12 3. místo (Jan Veselý), v D 10 2. místo (Barbora Slavíková) a v kategorii D8 do Pravonína všechny medaile (1. Veronika Brzková, 2. Eliška Škarydová a 3. Tereza Slavíková). Škoda, že Verunka s Eliškou nehrály, mohly si užít i ceremoniál.

          Závěrem si dovolím, jménem dětí, poděkovat za pěkný cenový fond a za zorganizování nejnáročnějšího kola RŽL panu Jiřímu Kotzotovi a jeho pomocníkům. Závěrečný dík patří i všem pořadatelům za přípravu předchozích kol, a to do Sedlčan, Brodců, Ondřejova, Vraného, Pravonína, Stříbrné Skalice, Říčan a Kamenice. Šachy žijí, na turnaje zajíždí čím dál více dětí, a to je dobře, ale bude mnohde problém s prostorami, kde turnaje pořádat. Děkuji i všem dětem, které rády na turnaje jezdí, které rády hrají šachy, čímž bystří mysl a rozvíjejí své matematické schopnosti.

            Blahopřání všem postupujícím, s přáním, aby co nejlépe uspěli na krajských přeborech, pak na Mistrovství Čech a Mistrovství České republiky a aby co nejlépe reprezentovali náš region.

Šachu zdar!

Zaznamenala: Marie Filipová



 



 

Diskusní téma: 9. ZÁVĚREČNÉ KOLO REGIONÁLNÍ ŽÁKOVSKÉ LIGY REGIONU SE 25.3.2017 SÁZAVA

Datum: 11.12.2020

Vložil: tourbebra

Titulek: buy cialis jelly broni

Comprar Antabus Absepe <a href=https://xbuycheapcialiss.com/>buy cialis on line</a> souspiguts Comment Avoir Du Viagra Sans Ordonnance

Datum: 27.03.2017

Vložil: Markéta Štanderová

Titulek: .

Děkuji za moc hezké články, vždy si je ráda přečtu.

Datum: 26.03.2017

Vložil: Anonymka

Titulek: gtzhhg

Bude článek?

Datum: 27.03.2017

Vložil: Marie F.

Titulek: Re: gtzhhg

Máme smutné rodinné starosti, ale už jdu na to!

Přidat nový příspěvek