DDM OPEN (PŘEBOR KRAJE VYSOČINA) MLÁDEŽE V RAPID ŠACHU JEDNOTLIVCŮ - 19.5.2018 JIHLAVA

18.05.2018 20:53

PROPOZICE: DDM_OPEN_2018_propozice 19.5.2018.doc

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÁ LISTINA:

Starší žáci: chess-results.com/tnr355107.aspx?lan=5

                 : podle kategorií: DDM_OPEN_2018_STARŠÍ_Ceny_kategorií - Jihlava 19.5.2018.xls

Mladší žáci: chess-results.com/tnr355108.aspx?lan=5

                 : podle kategorií: DDM_OPEN_2018_MLADŠÍ_Ceny_kategorií - Jihlava 19.5.2018.xls

FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/Open_Jihlava_19.5.2018/


TŘI KOVY Z JIHLAVY



       V sobotu 19.5.2018 vyjela sedmičlenná skupina dětí z našich šachových kroužků na šachový turnaj do Jihlavy. Pořádal ho Dům dětí a mládeže Jihlava, p.o. a Gambit Jihlava. Hráli jsme v jídelně ZŠ Kollárova v Jihlavě a v jedné z učeben školy.

        Hráli sourozenci Zemanovi (Lukáš, Dan a Tomáš), sourozenci Šťastní (Zdeněk a Lenka), Jan Veselý a Nela Hejná. A že nám to šlo, o tom svědčí moc pěkné výsledky.

        Turnaj se nepovedl v nejstarší kategorii chlapců Lukáši Zemanovi. Poslední dobou sklízel jeden úspěch za druhým, tentokrát to nevyšlo. V této kategorii startovalo 10 kluků a Lukáš skončil na 7. místě s 5 body z 9 možných, celkově si ve starších žácích připsal 25. příčku, ač startoval z 9 pozice.

        Ve starších žácích hrál Honza Veselý, reprezentoval kategorii H12 a tuto se svými 6 body vyhrál a mezi 59 startujícími obsadil celkové 7. místo. Honzík hrál velice pěkně, a to ještě jednu partii dost pokazil, říkal, že dnes už by ji hrál jinak.

        Pro Zdeňka Šťastného to byla velice silná skupina, uhrál 3,5 bodu a celkově byl na 55. místě.

        Pořadatelé měli pro účastníky otevřeny družiny mládeže, kde se mohly děti po odehrání partií vyřádit. Ovšem u některých to nebylo dobře, to platí například pro Zdeňka. K šachovnici pak zasedali uřícení, nesoustředění a v začátku partií chybovali. Já vím, že je to těžké udržet tolik dětí v poslušnosti, každý  pořadatel k tomu přistupuje jinak, ale jsme rádi, že se stále nacházejí lidé, kteří chtějí dětské turnaje organizovat a tím napomáhají celorepublikovému rozvoji šachu. Především na Vysočině a pak u nás ve Středočeském kraji už je na podobných turnajích účastníků i 130, a to dá pěkně "zabrat". V Jihlavě startovalo celkem 112 dětí.

        V kategorii mladší žáků si velice pěkně vedl Daniel Zeman v kategorii H8, dovezl domů také nejvíce bodů ze všech dětí, a to 7! Druhý v této kategorii měl o 2 body! méně. Mnohým trenérům se jeho hra moc líbila, celkově skončil na 4. místě z 53 šachistů. Moc a moc ho chválím, ještě trošku zpomalíme a jeho výkony nebudou mít chybu. V této kategorii, ale v dívkách (D8) jsme dovezli medaili za 3. místo a postarala se o ni Nela Hejná (ještě školková), uhrála 3 body a celkově skončila na 50. příčce. U Nelinky je ještě pole neorané, ale ráda na soutěže jezdí, je předpoklad, že se bude rychle zlepšovat.

        V kategorii H8 hrál ještě Tomášek Zeman, který měl nakonec pěkné 4 body a mezi chlapci ve své kategorii byl na 5. místě (celkově pak byl 35.) Já jsem celkem spokojená. Dost jsem se na něj a Nelu soustředila a musím konstatovat, že Tomáš měl na své šachovnici ještě nejméně dva body! Až nám začne věřit, že musí dodržovat zásad zahájení, tak bude jeho hra o mnoho lepší. Je to hračička a jak už jsem jinde psala, jeho čas přijde. Není mu úplně jedno, že prohraje, to tedy ne. Když byl v průběhu soutěže do některého  z kol nalosován na vyšší šachovnice (to se hrálo v hlavním sále a ty s vyššími čísly pak byli v družině) a šel hrát do hlavního sálu, tak měl neuvěřitelnou radost, z toho je znát, že i on chce vyhrávat.

         Druhá z dívek v kategorii mladších žáků Lenka Šťastná celkově skončila na 42. příčce s 3,5 body a ve své kategorii D10 obsadila z dívek 7. pozici. Lenka umí zahrát lépe, tentokrát jí to moc nešlo, ale to se upraví.

         Na turnaji se nám líbilo, pořadatelé zvládli velký počet soutěžících docela s přehledem, jen ranní registrace trochu vázla, začali jsme s půlhodinovým zpožděním, které se během soutěže s přehledem dohnalo. Ženská část pořadatelů měla pro děti a jejich doprovody napečeno velké množství zákusků, závinů sladkých i slaných, k dispozici byly nezbytné párky v rohlíku a široký sortiment nápojů.

         Za své výkony si odvezli vítězové krásné keramické medaile, diplomy a hodnotné ceny. Cenu obdržel každý z účastníků.

         Doprovodům děkuji za pomoc s dětmi a dopravu.

Zaznamenala: Marie Filipová


Diskusní téma: DDM OPEN (PŘEBOR KRAJE VYSOČINA) MLÁDEŽE V RAPID ŠACHU JEDNOTLIVCŮ - 19.5.2018 JIHLAVA

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek