Deník z Jánských Lázní 5.5.2009 - 10.5.2009

05.05.2009 00:00

 

     Za několik minut budeme na cestě do Jánských Lázní, kde se koná OTEVŘENÝ KRAJSKÝ PŘEBOR MUŽŮ, ŽEN, SENIORŮ, JUNIORŮ A JUNIOREK DO 18 A DO 20 LET V PRAKTICKÉM ŠACHU 2009 - 8. ROČNÍK.

  Na internetových stránkách našeho mateřského oddílu www.sachyvlasim.cz budeme  sledovat podrobný deník průběhu přeboru, odborně komentované odehrané partie a já Vás na našich stránkách budu zase seznamovat s výsledky mých svěřenců a o mimošachových aktivitách.

  Z Pravonína odjíždíme autobusem do Vlašimi a dále pokračujeme dvěma auty (p. Zvára a p. Mejzlík), kterými pojedou někteří účastníci z Vlašimi a Dolních Kralovic. O něco dříve odjíždí Ing. Havelka s p. Matějovským a dalšími dětmi, kteří zajistí registraci a ubytování.

   Přejte všem hodně úspěchů a držte nám palce! Objednali jsme si i pěkné počasí, tak doufám, že si všichni užijí nejen šachů, ale i příjemné zábavy a získají další vědomosti (když už přišli o školu, čehož jistě hodně litují....).

     Do Jánských Lázní jsme dorazili všichni včas a po večeři se všichni hráči pustili do boje.

DEN PRVNÍ 5.5.2009

Lukáš Filip je nasazen jako 50.tý a jeho soupeřem byl Martin Blažek z TJ Spartak Vrchlabí (ELO 1709), který je nasazen jako 20.tý. Po urputném boji, který trval téměř 4 hodiny získal svůj první bod a jako jediný z naší výpravy slavil úspěch.

Tomáš Filip, Vojta Filip a ani Michal Sibal body nezískali, ale všichni měli za soupeře elisty přes 1600. Vojta byl dlouho vyhraný, ale pak se soupeř dlouze zamyslel a partii zvrátil. Po zápase mi pan Patrik Vagner (Vojtův soupeř) řekl, že ho Vojta "dřel" celý zápas a že s ním měl opravdu velkou práci.

   Co se týká hráčů z Vlašimi, tak bod získala ve skupeně B jen Nela Pýchová, Filip Zvára (odstoupení) a remizoval Lukáš Vonderka.

   Ve skupině A vyhrál Tomáš Vojta, Ondra Matějovských a remizoval Robin Hrdina.

DEN DRUHÝ 6.5.2009

     Dneska jsme se probudili do pochmurného deštivého rána, dětem se nechce moc vstávat, protože včera se hrálo téměř do jedenácti hodin v noci a do postelí se dostali dost dlouho. Dnes máme dvoukolo. Druhé se bude hrát od 9.00 hodin a třetí zase od 18.00 hodin. Podívejte se na rozlosování Ačka https://chess-results.com/tnr19995.aspx?art=2&rd=2&lan=5&m=-1&wi=1000 a jak si los zahrál v Béčku https://chess-results.com/tnr19997.aspx?art=2&rd=2&lan=5&m=-1&wi=1000, kdy pan Ing. Mejzlík bude hrát s Honzou Sadilem ze Sedlčan, který je tak trochu součástí naší výpravy, protože Sedlčanští a Úholičtí nocují s námi.

    Druhé kolo nebylo pro Pravonínské šachisty příliš úspěšné, za soupeře měli vskutku zdatné šachisty a půl bodu si připsal jen Michal Sibal, který měl za soupeře Lukáše Skalu z TJ Vrchlabí (ELO 1495), celou hru měl pěšce navíc, ale v závěru si nedokázal poradit s průlomem a přijal soupeřovu nabídku na remízu. Lukáš Filip dlouho odolával Karlu Juklovi z TJ Jawa Brodce, i s třemi pěsci méně přehlédl remízovou pozici, kterou mu posléze soupeř ukázal a partii prohrál. Karel Jukl má ELO 1721. Tomáš Filip se utkal s Pavlem Spankem (1515) z TJ Náchod, ale téměř od začátku hrál bez dámy, kterou musel měnit za věž, bojoval statečně, ale výhry nedosáhl. Vojta Filip byl losem přiřazen k partii s Jaroslavem Zankem z TJ Náchod (1701), ale soupeř hrál "sicilskou", a to není Vojtova parketa. Zkoušel co mohl, ale vítězství však nedosáhl. V kole třetím už budou hrát kluci s "hratelnými" soupeři, a tak bychom se mohli dočkat nějakého bodíku navíc.

     Ostatní členové výpravy ve skupině B, kde hrají naši kluci dohromady získali 4,5 bodu, bod ztratila jen Nela Pýchová a půlku Filip Zvára. Ve skupině A vyhrál Tomáš Vojta a remizovali Ondra Matějovský a David Zvára. Toto kolo se nepovedlo Robinu Hrdinovi a Františku Inemannovi.

Po 2.kole: Skupina A: Tomáš Vojta 2/2, Ondra Matějovský 1,5/2, Robin Hrdina 0,5/2, David Zvára 0,5/2 a František Inemann 0/2. Skupina B: nejlépe si vede Filip Zvára - zatím 9. místo, Lukáš Voderka 14. místo a Nela Pýchová 28. místo.

     Nyní mají děti volno do zahájení 3. kola a odešli na bowling. Doufám, že si okysličí mozky a pak už se budou body jen sypat. Jinak stále poprchává a ošklivé počasí. Děti přišly spokojené. Z Pravonínských si vedl nejlépe Lukáš se110 body, Michal hodil 89 bodů a Tomáš 70 bodů.

     Třetí kolo se hraje také dnes 6.5.2009 od 18.00 hodin. Los si zase zahrál s vlašimskými účastníky, protože Filip Zvára bude hrát s Lukášem Vonderkou a Martina Krejčiříková s Lukášem Filipem. A zrovne při této partii se konalo malé překvapení, protože Lukáš svoji soupeřku přehrál a za vedení své partie byl od trenéra Ondry Matějovského pochválen. Ostatní kluci prohráli. Po třetím kole si z naší výpravy nejlépe vede Lukáš Vondreka se 2,5 body je na 6. místě, pak Lukáš Filip se 2 body je na 20. místě a Nela Pýchová s 1,5 bodem je 32. Ve skupině A je Tomáš Vojta pátý se 2,5 body a Ondra Matějovský 12. se 2 body.

     Čtvté kolo se hraje 7.5.2009 a hraje se jen to, takže odpoledne podnikneme nějaký větší výlet. Jistý bod má Vojta, protože má odstoupení (takto body získal už i Filip Zvára, Jan Sadil i Mirek Vyterna).Zdá se, že takovéto turnaje pro takto mladé účastníky ještě nejsou a odsuzují je na chvost výsledkové tabulky. A u Vojty již dávno víme, že jeho parádní disciplínou je rapid a vážné partie se ještě musí naučit hrát! Lukáše čeká velice silný soupeř 21. nasazený Ladislav Zástava z TJ Náchod. Michal bude hrát s Janou Sretrovou z SK Lípa a mohl by získat bod. Rovněž tak i Tomáš by mohl uhrát alespoň půl bodu s Tomášem Palkovským z TJ Náchod. A jak to dopadlo? Lukáš se svým soupeřem remizoval a připsal si další zápas na povýšení svého prvního ela, Michal svoji partii skutečně vyhrál a Tomáš remizoval. Takže to dopadlo přesně podle mých úvah a toto kolo bylo pro naši pravonínskou výpravu nejúspěšnější. 

     Odpoledne jsme dětem zorganizovali návštěvu Minigolfového hřiště. Nejdříve si všichni zatrénovali a pak ve dvojicích procházeli dráhu, zapisovali své výsledky a nakonec bylo provedeno vyhodnocení, kdo spotřeboval nejméně pokusů na umístění míčků do všech jamek na 16ti drahách - byl to Michal Sibal a byl odměněn nanukem. Potom se děti rozdělily do dvou skupin, jedna odešla s panem Havelkou (Mirek Vyterna, Jan Sadil, Robin Hrdina, Vojta Filip, David Zvára a Patrik Pýcha) hledat do hor "kešky". Cestou zažili i drobná dobrodružství, jako přecházení brodu, či slézání strmé stráně, ale byli úspěšní "kešku" našli a zapsali vzkaz a doplnili upomínkové předměty. Druhá skupina vedená panem Mejzlíkem se rozdělila do dvou družstev "Pravonín" (Lukáš Filip, Michal Sibal a Tomáš Filip) a "Zbytek světa" (Filip Zvára, Vítek Moravec a pan Mejzlík) a opět procházeli dráhu, zapisovali své výkony a nakonec vyhrál Pravonín s 84 body a Zbytek světa uhrál 76 bodů. Moc se jim hra líbila a slíbili se, že se sem ještě vrátí.

     Páté kolo hrané 8.5.2009 dopoledne bude pro Pravonínské hráče zase velikým soustem. Lukáše čeká pan František Kondrad 16. nasazený z TJ Sokol Zaječice, Vojtu pan Blažek 20. nasazený s TJ Spartaku Vrchlabí, Michala pan Jan Starec (původně Vlašimák) z TJ Jawa Brodce a jistý bod má dne Tomáš, který má odstoupení. Dnes si vůbec netroufnu odhadovat výsledek, protože pro všechny naše hráče jsou to soupeři velice silní. Bod získal skutečně jen Tomáš a Michal, kterého doslova od matu zachránil soupeřův mobil!

     Šesté kolo se hrálo ještě týž den od 18.00 hodin, všichni 0, jen Vojta přehrál svého soupeře Radka Bumbálka a získal už po deseti tazích bod!

     Mezi koly jsme se vypravili všichni na túru do hor. Jednu skupinu vedl pan Matějovský a ti šli pěšky na Černou Horu, na kterou putovala i druhá skupina, ale nahoru jsme jeli lanovkou a zpět hledali, stejně jako včera "kešky" a našli jsme dvě. Vše je zdokuentováno a najdete ve fotogalerii spoustu fotek.

     Sedmé kolo konané dne 9.5.2009, je kolem předposledním a Lukáš hraje s paní Sretrovou (měl by uhrát bod), Michal hraje ze Slavomírem Kožušnikem, který je 19. nasazený a bude to mít velice těžké, Tomáš bude hrát s Filipem Jirouškem, kterého sice kdysi porazil, ale Filip se velice zlepšil a dnes to bude mít také těžké a Vojta hraje s Milanem Barvínkem a mohl by získat alespoň půl bodu. Tak to dopadlo zhruba jak jsem předvídala. Bod získal Lukáš, Michal prohrál, Tomáš remizoval a Vojta po velmi pěkném boji vyhrál, poprvé hrál soustředěný a skoro tři hodiny.

    Po obědě (šuknofleky) probíhala soutěž ve Fischerových šachách. Protože to naši kluci neznají přihlásili se Michal, Tomáš a Vojta. Výsledky zveřejním až se vrátíme domů, ale žádná sláva to nebyla. Soutěžilo 26 šachistů. Lukáš byl se Zvárovými na minigolfu.

    Pak byla asi hodinová pauza, tak jsme si došli na procházku na kolonádu, ale obchody už byly zavřené, ale alespoň jsme pořídili pár foteček a prohlédli si opravdu hezký kus Janských Lázní.

    Po večeři (řízek s bramborem) se soutěžilo v bleskovce. Zde byl zájem ze strany všech šachistů daleko větší, než odpodledne, od nás vynechal jen Michal. Výsledky opět až se vrátíme domů. Soutěž končila pozdě večer a není čas na zpracování výsledků.

     Osmé kolo 10.5.2009, tak dnes to budou mít těžké všichni naši hráči. Prohrál nakonec jen Lukáš. Vojta s Michalem remizovali a Tomáš porazil paní Šretrovou (1418) a získal bod.

CELKOVÉ ZHODNOCENÍ:

LUKÁŠ (1324):  Nasazen byl jako 50.tý, polepšil si o 9 míst a skončil se 3,5 bodu na 41. místě s výkonem 1615.

VOJTA (1250):  Nasazen byl 55.tý, polepšilsi o 12 míst a skončil se 3,5 bodu (jeden z odstoupení) na 43. místě s výkonem 1461.

MICHAL (1250): Nasazen byl 59.tý, polepšil si o 9 míst a obsadil se 3 body 50.té místo s výkonem 1497.

TOMÁŠ (1100): Nasazen byl 54.tý, polepšil si o 1 místo a obsadil se 3 body (jeden byl z odstoupení) 53. místo s výkonem 1385.

VÝSLEDKY V BLESKOVCE: www.chess-results.com/tnr21769.aspx?art=1&lan=5&m=-1&wi=1000