DOMA I MIMO STŘEDISKO VOLNÉHO ČASU - CELODENNÍ AKCE TVOŘÍLKŮ - 6.5.2023

06.05.2023 20:29

 

DOMA I MIMO STŘEDISKO VOLNÉHO ČASU - CELODENNÍ AKCE TVOŘÍLKŮ - 6.5.2023

     Vedoucí klubů umělecké gramotnosti – Tvořílků, naplánovali pro děti, navštěvující tyto kluby, celodenní tvořivé aktivity. Za pomoci paní Jany Janatkové, která organizačně akci zajistila, jsme měli naplánováno drátkování, korálkování, šití a keramiku.

      První  a druhá část tvoření probíhala ve Spolkovém domě v Pravoníně, kde pod vedením paní Blanky Myškové probíhalo drátkování a korálkování. Zúčastnilo se 30 dětí a 14 dospělých doprovodů. Na podobné tvoření jsme si v klubu netroufli, ale zjistili jsme, že za pomoci vhodně zvolených materiálů a pod odborným vedením, dokázaly děti vytvořit neuvěřitelné věci. Práce je bavila a čas utíkal jako voda. Děti, ale i dospěláci, si vyrobili spoustu pěkných věcí - srdíčka, kytičky, náramky a jiné. Vše vidíte na fotografiích (sachypravonin.rajce.idnes.cz/Doma_i_mimo_stredisko_volneho_casu_-_workshop_-_klub_umelecke_gramotnosti_6.5.2023/).

      Kolem poledne pro nás přijel autobus a my se přesunuli do Louňovic pod Blaníkem, kde jsme poobědvali (rajská omáčka s těstovinami a malinovka) a pak jsme se přesunuli do Integrovaného centra sociálních služeb v Odlochovicích, zde jsme měli domluveno další tvoření. Po příjezdu následovalo rozdělení do tří skupin, kdy ta první šla na prohlídku velice krásného parku a navštívila místní kavárničku. Druhá skupina pracovala v šicí dílně, kde se dětem věnovaly dvě vedoucí a vyrobily s nimi pro každého dva medvídky a záložky z kanavy a bavlnek. Také si mnoho z nás nakoupilo v místní dílničce spoustu dárků domů. Třetí skupina pracovala v keramické dílně, i zde se jim věnovaly dvě vedoucí. Děti si tady vykrájely různé tvary (zvířátka, srdíčka, květiny ...), které potom dotvořily různými přízdobami. Tyto výrobky jsme museli v Odlochovicích ponechat k usušení a vypálení v pecích a asi za měsíc si je přivezeme (fotografie dodáme na rajče). I v této dílničce si mnozí zakoupili nabízené výrobky. Poté se skupiny dále prostřídaly, takže každá skupina prošla všemi třemi aktivitami.

      V Odlochovicích se nám moc líbilo. Mají tam všude vzorně uklizeno, čisto a útulno. V kavárničce si téměř každý dával zmrzlinový pohár, ale i jiné pamlsky a dortíky. Obsluhují zde klienti zařízení a všichni na nás byli hodní a velice pěkně se o nás postarali. Děkuji touto cestou paní Slavíkové, která se nám po celou dobu návštěvy věnovala a seznámila nás s tímto zařízením, kde je 144 klientů. Dělají tady velice záslužnou práci. Mají zde klienty od 3 let věku a mnohým je hodně přes sedmdesát let. Při prohlídce parku jsme jich mnoho potkali, byli velice srdeční.

      Nezaznamenala jsem žádnou výtku, všem se celodenní program Tvořílků líbil, moc jsme si to užili. I počasí nám přálo. Děkuji paní Janě Janatkové za přípravu akce, děkuji i vedoucím klubů tvořivé gramotnosti za nápad tuto akci uspořádat a za dozor po celý den.

Marie Filipová

Diskusní téma: DOMA I MIMO STŘEDISKO VOLNÉHO ČASU - CELODENNÍ AKCE TVOŘÍLKŮ - 6.5.2023

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek