DRUHÉ PRAVONÍNSKÉ ŠACHOVÉ SOUSTŘEDĚNÍ

11.08.2014 19:01

     Druhé šachové soustředění se v Pravoníně uskutečnilo ve dnech 15. - 16. 8 2014. Strávili jsme dva pěkné dny.

 FOTEČKY: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Druhe_Pravoninske_soustredeni_2014/

DRUHÉ PRAVONÍNSKÉ ŠACHOVÉ SOUSTŘEDĚNÍ

     Na druhé soustředění ŠK Pravonín se přihlásilo osm dětí, z toho dva šachisté byli přespolní, a to Jakub Voříšek z Prahy a Jakub Vojta z Vlašimi.  Zase jsme jej trávili ve Spolkovém domě v Pravoníně, vzhledem k ideálním podmínkám pro naše potřeby. S pedagogickým dozorem mi pomáhala Blanka Voříšková, o mlsné jazýčky dětí i dospělých se starala Helena Kůrová, s dopravou pomohli Miloš Filip, David Kůra, Lukáš Filip a Tomáš Vojta. O šachové přednášky se postarali Lukáš Filip a Vladimír Horák.

VÝLET DO ZRUČE NAD SÁZAVOU

         Proč zrovna sem? Dnes  můžeme napsat, že to byl dobrý nápad. Místním se zde podařilo za 99 mil.Kč opavit zámek a nejbližší okolí. Vznikl tady veliký dětský areál, který je celý oplocený a i malé děti se mohou pohybovat volně a každý si najde oblast svého zájmu. My jsme si s předstihem, mimo provozní dobu, objednali Dětské dopravní hřiště, kde se děti vyrejdily dosytosti a velice je to bavilo. Více napoví fotografie. Přímo v areálu je i Zručský kuličkový areál, kde se pouští kuličky po spoustě drahách. Děti si ihned vymyslely soutěže a velice mě překvapilo, že to zaujalo i ty starší. Než prošly děti nespočtem prolézaček, houpaček, kolotočů, houpaček, než si zajezdily na lanové dráze, spouštěly se tobogánem uplynul čas na svačinku. Tu nám nabídlo místní Pekařství Alenka, ale raději jsme ji dětem donesli, aby si co nejvíce užily místních atrakcí. Před polednem následovala prohlídka Muzea panenek a medvídků v zámku. Děvčatům se to moc líbilo, dospěláci si zavzpomínali na své mládí, ale kluci hned při vstupu utrousili poznámku: "Panenky, to snad ne!" Pak ale zjistili, že je tam i pro ně na co koukat. U průvodkyně všichni nakoupili "štěstí", takže si za "lidovku" pořídili dárky rodičům a sourozencům. Přímo v zámku v Zámecké restauraci byl objednán oběd. Stihli jsme ten největší nával, takže chvilku čekání vyplnila slovní kopaná a tichá pošta. Součástí zámku je Stezka rytíře Miloty Kolowrata, která určovala dětem splnit spoustu úkolů. Chytaly ryby, plížily se se štítem a mečem, oštěpem se strefovaly do nepřítele, střílely lukem, lezly na totem, shazovaly kuželky koulí a sekyrou a probíhaly mezi naplněnými pytly. Ze všech soutěží byly zaznamenávány výsledky. Do plánovaného odjezdu nám chyběla hodinka a jednomyslně bylo rozhodnuto, že se vrátíme na dětské hřiště. Moc se nám ve Zruči nad Sázavou líbilo, můžeme návštěvu doporučit rodinám s dětmi a věřte, že nebudete litovat.

ŠACHOVÝ TURNAJ

         Po návratu z výletu následovala svačinka a pak šachový turnaj. Hrálo se tempem 2 x 10 minut, každý s každým. Dopředu bylo jasné, že Jakub Voříšek nebude mít přemožitele. Hned za ním skončil Jakub Vojta a následovala, podle očekávání Petra Píšová. Následovalo vyhlášení výsledků a ocenění, a to jak z šachového turnaje, tak i ze soutěží ze stezky ve Zruči nad Sázavou.

ZPÍVÁNKY S BLANKOU

         Po každou volnou chvilku si děti odbíhaly zahrát různé hry na nádvoří či uvnitř budovy (florbal, fotbal, badminton, přehazovanou, házení míčků na terč, karty, jojovaly,  člověče nezlob se, kvarteta....

         Na programu byla dále hodinka "zpívánek". Blanka Voříšková přivezla sebou kytaru. Doma si zopakovala hraní na kytaru z mládí, dokonce se Kubíkem připravila "Zpěvník na 2. Pravonínské soustředění". Tento dostal každý a pěkně si všichni zazpívali při kytaře (Není nutno, Buráky, Červená řeka, Linda, Medvědi nevědí, Severní vítr....). Bylo to moc pěkné. Moc mě mile překvapilo jak Jakub Voříšek hezky zpívá. Po zpívánkách následovala večeře, pak ještě něco her dle libosti.

POZOROVÁNÍ PLANET A HVĚZD

      Na večerním programu byla návštěva Hvězdárny ve Vlašimi. Tušili jsme, že toho moc neuvidíme, bylo zataženo, ale přesto se vydali na cestu. Přivítal nás pan Rudolf Vlach, seznámil s nejzákladnějšími informacemi o vesmíru, planetách, hvězdách, mléčné dráze.... a pak jsme vystoupili na terasu, kde nám pomocí svítilny ukazoval Velký a Malý vůz a jiná souhvězdí (přece jen se některé hvězdy ukázaly). Byla hrozná zima, takže jsme se přesunuli do kopule a dalekohledy sledovali Saturn a jednu z hvězd. Mraky na obloze se najednou zatáhly a nám nezbývalo nic jiného, než jet domů. Návrat ve 22.30 hodin, zahnal všechny, po nezbytné hygieně, do spacáků.

ŠACHOVÁ PŘEDNÁŠKA S LUKÁŠEM

      Věžové koncovky, na toto téma měl přednášku Lukáš Filip, který probral vše potřebné a pak šachisté řešili diagramy. Nejlépe si vedli, podle očekávání Kubové. Naše děti mají ještě co dohánět. Nejlepší z našich je Petra Píšová, následovaná Štěpánem Filipem.

SIMULTÁNKA S TOMÁŠEM

      Nemohli jsme nevyužít přítomnosti Tomáše Vojty a připravili v klubovně simultánku. Hrálo všech osm dětí, podle výkonnosti jim dal výhodu (hrál bez věže, jezdce atd.), jen Kubíci hráli rovný zápas. Tomáš vyhrál všechny partie. Jakub Voříšek udělal chybu v zahájení, Kubík Vojta pokazil partii ke konci, dobře rozehráno měl Štěpán Filip (měl k dobru jezdec), ale také chyboval.

ŠACHOVÁ PŘEDNÁŠKA S VLÁĎOU

       Na další přednášku na téma "Izolovaný pěšec" jsme pozvali pana Vladimíra Horáka, který pravonínské děti trénoval v mateřské škole a ony se na něj moc těšily. Pan Horák kladl dětem různé otázky, řešily s ním tahy na diagramech a probíraly různé varianty. Děkujeme panu Horákovi, že mezi nás přišel.

DOBRÉ PAPÁNÍČKO OD HELENKY

       Po celou dobu soustředění nám "vystrojovala" paní Helena Kůrová. Celodenní přísun ovoce a zeleniny, sledovala dodržování pitného režimu, ke svačinkám pečivo, šunka, sýry, párky v rohlíku,  na snídani koblížky a loupáky, kakao, čaj, k večeři šunkofleky, k obědu kuřecí řízky s bramborovou kaší. Nechyběla ani zmrzlinka.

ZÁVĚREČNÝ "TÁBORÁK"

        Kolem patnácté hodiny jsme si připravili na nádvoří piknik. Opékali uzeninu a zpívali při kytaře. Pak se k nám postupně přidávali i rodiče dětí a společně jsme diskutovali o všem možném a přidali se i písničkou. Rozloučili jsme se kolem 18 hodiny.

        Snažili jsme se dětem připravit hezké dva dny a přitom se i něco málo šachově přiučily. Myslím, že se to podařilo. Nebyl žádný problém, ani úraz. Z mé strany spokojenost. A vy?

PS: Jeden maličký nedostatek toto soustředění přece jen mělo. Objednala a zaplatila jsem všem nové pravonínské drezy, které nám výrobce včas nedodal. Děti je dostanou dodatečně.




 

Diskusní téma: DRUHÉ ŠACHOVÉ SOUSTŘEDĚNÍ V PRAVONÍNĚ

Datum: 29.08.2014

Vložil: Filipová Marie

Titulek: Žloutenka typu "A"

Na naše druhé šachové soustředění padl malý stín z toho důvodu, že se v jedné z rodin, jejichž účastníci byli mezi námi, vyskytla žloutenka typu "A". Rozběhl se kolotoč opatření nařízených z OHES Benešov. Nebudu zde vše, co jsme museli zařídit a udělat vypisovat, největší starost mi dělalo jak dopadnou první testy (čekají nás ještě dvoje), především dětí. Dnes mohu napsat, že jsou všichni OK! Děti mohou 1. září do školy, ale schůzky ve Spolkovém domě budou až po ukončení karantény. Všichni, kdož si podají přihlášky k nám do šachových kroužků, budou konkrétně informováni. Všem nemocným přeji brzké uzdravení a trpělivost s vleklou chorobou. Všem, kterým jsme způsobili vícenáklady a starost se omlouvám, ale stalo se! Ovšem: "Vše zlé, je k něčemu dobré!" Věřte, potvrdilo se! Marie Filipová vedoucí Šachového klubu Pravonín

Přidat nový příspěvek