FIDE OPEN STARÉ MĚSTO 2010 - 8. ročník

09.08.2010 22:56
     Bláhově jsem si myslela, že letošní léto, po odřeknutí účasti (z rodinných důvodů) na letním soustředění v Růžené, bude poněkud klidnější. Nemohla jsem ale zklamat kluky z oddílu, kteří mě požádali, abych jim dělala dospělácký doprovod na 8. ročník FIDE OPEN STARÉ MĚSTO, hraný od 13.8. do 21.8.2010. A tak v pátek brzy ráno odjíždíme na tento devítidenní turnaj a bereme sebou i mého malého pětiletého vnoučka, kterého mám u nás na prázdninách. Spojím tedy příjemné s užitečným a navštívíme Moravu.
     Kryakvin, Grigorov, Jurčík, Talla, Neuman, Bagrationi, Vokáč, Zpěvák, Bažant, Tibetský...., co jméno, to šachová celebrita. Doposud je přihlášno 212 šachistů. Z našich se zúčastní Robin Hrdina (113.), Lukáš Filip (160.), Lukáš Jelínek (188.), Vojtěch Filip (189.) a Patrik Studnička (193.). Výpravu doplní ještě Jarda Česánek ze Zvole. Kluci dostávají příležitost zahrát si kvalitní turnaj, který prověří jejich šachové kvality a přípravu. Nikdo jim nedaruje ani tah, budou hrát s neznámými hráči (pokud "nenatrefí" na sebe). Pevně věřím, že odvedou dobrou práci! Čeká je 10 kol, každý den jedno, jen v neděli 15. 8. se hraje dvoukolo. 
      Hrát se bude ve Společensko kulturním centru, které bylo v roce 2006 nákladem téměř 31 mil. Kč  zrekonstruováno. Prostory jsou překrásné, klimatizované, rovněž tak přilehlé provozy lákají k návštěvě. Pořadatelé nabízejí i spoustu mimošachových akcí, dá se tedy předpokládat, že se na Moravě nudit nebudeme. Nechybí bowlingové dráhy, koupaliště, hřiště pro tenis, volejbal, malou kopanou a házenou. Pokud bude přát počasí, tak se kluci vyřádí i na sportovištích.
      Nyní tedy nezbývá nic jiného, než popřát našim šachistům DOBRÝ TAH a příslovečné štěstíčko!

-----------------------------------------------------

PODBLANIČTÍ  ŠACHISTÉ  "VYRAZILI"  NA  MORAVU

           Několik šachistů (dorostenců a starších žáků) mě požádalo o to, abych je doprovázela na FIDE OPEN STARÉ MĚSTO.  Turnaj se hrál od 13.8. – 21.8.2010. Protože jsem jim chtěla vyhovět, upravila jsem si soukromý a pracovní program a jela s nimi.

         Cesta do Starého Města byla v pohodě. Z Benešova jsme vyjeli vlakem v 6.58 hodin, přestup na hl.n. v Praze s odjezdem v 8.11 hodin, přestup v Olomouci a na místě jsme byli krátce po poledni. Ubytování všech přespolních účastníků i doprovodu bylo na Střední odborné škole a gymnázia Staré Město, zde jsme měli zajištěno i stravování (snídaně a obědy), se kterým jsme byli spokojeni.  V budově internátu probíhala i registrace na turnaj. Zkrátka vše pod jednou střechou. Následovalo zabydlení se. K dispozici jsme měli tři trojlůžkové pokoje. V jednom jsem byla já s malým vnukem, ve druhém Jarda Česánek, Patrik Studnička a Vojta Filip, ve třetím Lukášové Filip a Jelínek a Robin Hrdina. Naproti pokojům byla otevřena velká klubovna s televizí a ledničkou.

       Velice jsme ocenili, že je před budovou internátu samoobsluha, v tom horku padlo hodně pití, a tak to nebylo daleko. Jinak po městě je spousta obchodů, ale nejvíce bylo využíváno služeb Intersparu (asi 1,5 km od ubytovny), pizzerie a pak kiosků a rychlého občerstvení v okolí hrací místnosti.

        Na nástěnce ve vestibulu internátu byly obměňovány dokumenty k turnaji, tj. rozlosování, průběžné výsledky a další informace. Po patnácté hodině následoval přesun do hrací místnosti (Společensko-kulturní centrum), vzdálené od ubytovny asi 500 m. Osmý ročník FIDE OPENU zahájil Ing. Radim Stuchlý, přítomné přivítal starosta města Josef Bazala, který oznámil, že po celém městě jsou k dispozici všechna sportoviště a bowling za snížené ceny, a to po dobu celého turnaje. Funkci hlavního rozhodčího plnil Slovák Ladislav Demko (pokud jsem zaznamenala, tak nemusel řešit žádný spor). Tlumočilo se do angličtiny. Sjelo se 182 šachistů, z 12 zemí.

         Hrací klimatizované sály (dva) byla nádherně vyzdobené, nechyběly ani květiny. Stále bylo k dispozici nejméně šest pořadatelů. Všade byl klid a pořádek. Organizace klapala jako hodinky. Nezaznamenala jsem nic, co by se dalo udělat lépe.

          Ze soboty na neděli a z neděle na pondělí se proháněly nad Starým Městem bouřky, provázené pořádným deštěm. Pondělí celé propršelo, ale pak už bylo hezky, na koupání to však nebylo. Ve Starém Městě je jen venkovní koupaliště a voda byla studená. Příjemné počasí bylo po celý zbytek turnaje.

          Z mimošachových aktivit jsme podnikli návštěvu bowlingu, kde kluci řádili jeden a půl hodiny. Jednou měli ti starší dovolenou diskotéku v Uherském Hradišti, jeli tam i zpět taxíkem, nechtěla jsem, aby cestovali vlakem. Prohlédli jsme si Bonsai centrum Isabella a vyjeli na prohlídku Archeoskanzenu v Modré. Je to Velkomoravské opevněné sídliště středního Pomoraví z 9. století. Všechny akce máme dokumentovány na fotografiích.

 

Nyní několik čísel k našim hráčům:

ROBIN HRDINA (FIDE 1878): Zahrál si s velmistrem Markem Vokáčem (2458), a to hned v prvním kole a ve třetím pak s GM Vladimírem Tallou (2476). I když s nimi prohrál, jistě to byl pro něj pěkný zážitek. Celkově uhrál 5 bodů, z naší výpravy byl nejlepší, hrál výkonem 2055, s FIDE rtg + 24,8.

VOJTĚCH FILIP (1534) uhrál 4,5 bodu, hrál výkonem 1907. Odvedl dobrou práci, a to dvě partie „zazdil“. Jedna ta s Vítem Žemličkou v 8. kole ho dost mrzela. Vojta se přihlásil i na bleskový turnaj, kde hrálo 36 šachistů a Vojta se svým 8,5 bodem obsadil vynikající 13. místo, hrál výkonem 1904. Remizoval s FM Dušanem Milulášem SVK (2149).

LUKÁŠ JELÍNEK (1538) uhrál také 4,5 bodu, splnil na 50 % a hrál výkonem 1679, jeden bod získal poměrně snadno, neboť jeho soupeř se v 8. kole nedostavil k sehrání partie. V 6. kole získal „skalp“ Josefa Rolného (1769).

LUKÁŠ FILIP (FIDE 1612) měl tak trochu smůlu na los, protože ve 3. kole měl za soupeře klubového kolegu Patrika Studničku a ve 4. kole oddílového kolegu Lukáše Jelínka (obě partie skončili remízou). Lukáš hrál na výkon 1847 a uhrál 3,5 bodu.

PATRIK STUDNIČKA (1502) uhrál také 3,5 bodu, hrál výkonem 1664. Patrik hrál také bleskovku, kde obsadil 19. místo a zaznamenal výkon 1845. Patrik porazil Prskni Jean-Philippe z Francie (FIDE 1925).

JAROSLAV ČESÁNEK (1604) sehrál jen 8 kol, protože odjížděl předčasně domu, kvůli naplánované dovolené (Čína). Uhrál 3 body, výkon 1733.

         Závěrem: do Starého Města jsme se nepřijeli pokoušet o nějaká vysoká umístění, kluci si tam přijeli zahrát na kvalitní turnaj, který byl opravdu prestižní. Výkony, podle mého laického hodnocení se za výsledky stydět nemusí, všichni hráli lépe, než je jejich dosavadní elo. Některé sehrané partie jsou opravdu pěkné. Poznali zde spoustu nových kamarádů, i ze zahraničí, procvičovali si angličtinu při konverzaci s nimi. Ocenili jsme hezké přijetí od pořadatelů a pozvánku k dalšímu ročníku. No, uvidíme?

        Domů jsme se vraceli pohodlněji, a to auty. Přijeli pro nás Hrdinovi a Studničkovi. Kluci se přihlásili i na OPEN ŘÍČANY, který začínal v 16.00 hodin 21.8.2010 a my věděli, že patrie ve Starém Městě budou končit kolem poledne, Robin s Lukášem Filipem hráli dokonce až do 13.00 hodin. Tímto obojím rodičům moc děkuji za dovoz.

       Celý turnaj vyhrál GM Vladimír Talla, před IM Petrem Neumanem a před GM Markem Vokáčem, kterému jsme fandili. Bleskovku vyhrál Aleksej Kireev.  Tento šachista z Ruska (Moskvy) tam byl s maminkou, bydleli hned vedle nás. Oprášila jsem i ruštinu a s paní Kereevovou párkrát mluvila.

        No a jak jsem to s kluky zvládala? Jsou prázdniny, rozhodla jsem se pro volnější režim. Večerku měli ve 24.00 hodin. Stále byli na telefonu a když se přesunovali jinam, než kam si dovolili, dali mi o tom vědět. Zbytečně jsem je „nebuzerovala“ a oni naopak naše smluvené podmínky plnili. Nebudu mít problém s tím, abych je příště zase někam doprovodila.

        

    PROPOZICE: fera.hitech.cz/soubory/opensm_2010.pdf
    FOTEČKY HRACÍCH PROSTOR A SPORTOVIŠŤ: www.fera.hitech.cz/ (na liště nahoře klikněte na odkaz KDE SE HRAJE)
    PŘEDBĚŽNÁ STARTOVNÍ LISTINA: www.fera.hitech.cz/
    VÝSLEDKY: chess-results.com/tnr36940.aspx?lan=5&zeilen=99999
    Výsledky blicaku: www.chess-results.com/tnr37206.aspx?lan=5
    FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/FIDE_OPEN_STARE_MESTO_13.-21.8.2010_-_1._cast/
                   sachypravonin.rajce.idnes.cz/FIDE_OPEN_STARE_MESTO_2010_-_2._CAST/
    Zmínka o Vojtovi v článku pořadatelů: www.sachysm.cz/?q=open10patek
    Více informací zde: www.63plus1.cz/1916/

Diskusní téma: FIDE OPEN STARÉ MĚSTO 2010 - 8. ročník

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek