JAK PRACUJEME V ŠACHOVÝCH KROUŽCÍCH U NÁS V PRAVONÍNĚ

30.11.2014 13:10

ŠACHOVÍ  PRAVOŇÁCI

Viz fotečky: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Jak_pracujeme_v_nasich_sachovych_krouzcich


     Ustálil se nábor do našich kroužků, je tedy čas dát rodičům a veřejnosti informaci o tom, jak jsme rozdělili výuku, aby byla co nejefektivnější. Museli jsme si doplnit nejen odbornou literaturu, ale i šachový materiál a pomůcky, kde děkujeme ze srdce všem sponzorům a dobrodincům. Bez jejichž přispění bychom s dětmi nemohli pracovat tak, jak si to šachy zaslouží.

     TOP kroužek pokročilých - pondělí 5 členů, vede je trenérsky Lukáš Filip. Na kroužek mírně pokročilých - pondělí dochází  6 školních dětí a pracujeme s nimi ve třech skupinách, tyto připravuje Marie Filipová, na základě dispozic Vojty Filipa. V Kroužku začátečníků máme 9 malých šachistů - předškoláků, které trénuje Marie Filipová.

      Ve čtvrtek dopoledne máme Šachové království, kam dochází 20 dětí z mateřské školy. Z toho se jich 15 přímo věnuje výuce a dalších 5 maličkých dostává jinou práci (omalovánky...), ale jsou ve stejné místnosti a poslouchají, co se učíme a ono něco v jejich hlavičkách zůstane pro následující školní rok. Výuku zajišťuje Marie Filipová ve spolupráci s učitelkami z mateřské školy Milenou Hrubantovou a Miroslavou Ondrákovou.

       Další kroužky jsou Kroužek pokročilých - pátek, který má 7 členů, který vede Lukáš Filip, pak máme v pátek  kroužek nazvaný Diagrámky kde je zapsáno také 7 pokročilých dětí. Zde pokročilí šachisté, pod vedením Lukáše Filipa,  řeší diagramy na základě vyhlášené klubové soutěže, která bude vyhodnocena koncem školního roku. Také zde vidíme, kde mají děti mezery a pak se při výkladu vrátíme ke konkrétnímu nedostatku. I v pátek dále máme kroužek mírně pokročilých, které vyučuje Vojtěch Filip, jsou zde připravováni 4 šachisté, rozděleni do dvou skupin (dle schopností). Dále máme individuální přípravu dalších 2 dětí, které mají upraven čas výuky a vede je Vojtěch Filip.  I v pátek k nám dochází 9 malých šachistů - předškoláků, kterým se věnuje Marie Filipová.

       Chvilku trvalo, než jsme "setřásli" všechny požadavky. Je to přece jen velký počet dětí a čím menší skupina, tím efektivnější výuka. Myslím, že nám nyní už vše běží jak po drátkách. Je to velký nápor na přípravu trenérů, kteří musí být připraveni předem na každou skupinu dětí. Protože výuky na sebe plynule navazují a v průběhu odpoledne už není čas na vyhledávání nějakého tématu k výuce. Díky prostorům ve Spolkovém domě se můžeme rozptýlit po celé budově a můžeme používat celou řadu pomůcek.

       Pokud budeme mít štěstí, tak i naši trenéři se budou moci těšit z úspěchů svých svěřenců na vyšší úrovni. Práce, kterou nyní odvádějí, je neuvěřitelně náročná. Trpělivost se může vážit na "kila", ale všichni to naštěstí děláme rádi a práce nás těší. Pro naše malé šachisty připravujeme spoustu akcí. První v řadě se bude konat 19.12.2014 s názvem Vánoční oslava ŠK PRAVONÍN, která bude zahájena šachovou přednáškou vedenou trenérem II. třídy, simultánkou s trenéry, dále společnou narozeninovou oslavou. Nestíháme se všemi oslavovat narozeniny, také se na kroužcích všichni nepotkají nebo mají narozeniny o prázdninách nebo víkendech, tak si rozkrojíme třípatrový šachový narozeninový dort,  právě v tento den, budou i jiné "mňamky",  bude následovat diskotéka a pak každý najde pod vánočním stromečkem svůj dárek. Na tuto akci (po přednášce) pozveme i rodiče, prarodiče, tetičky a strýčky, sourozence našich šachistů, všechny sponzory, dobrodince a představitele ostatních institucí.

Diskusní téma: JAK PRACUJEME V ŠACHOVÝCH KROUŽCÍCH U NÁS V PRAVONÍNĚ

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek