KRAJSKÉ KOLO ZŠ a SŠ DRUŽSTEV V RAPID ŠACHU - NERATOVICE 15.12.2015

14.12.2015 19:53

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÉ LISTINY: https://chess-results.com/tnr200008.aspx?lan=5&art=0&wi=821

FOTEČKY: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Krajsky_prebor_skol_2015_Neratovice_15.12.2015/

ŠACHISTÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLY NAČERADEC KRAJSKÝMI PŘEBORNÍKY!

              Tradičně do Neratovic se sjela školní šachová družstva, aby zde odehrála Krajský přebor ZŠ a SŠ družstev v šachu. Bojovalo se o postupy na Mistrovství České republiky. Hrálo se ve Společenském domě 15. 12. 2015. Letos zasáhl do losování "náš" Petr Havelka a tak měl turnaj plynulý průběh a na počáteční rozpačitý rozjezd, neukázněnost některých hráčů a i čekání na jedno družstvo z kladenska, bylo zapomenuto a všichni se plně věnovali sbírání bodíků.

              Naše školní družstvo bylo nasazeno jako druhé v pořadí, ovšem odhodlání všech bylo veliké, trenérem Lukášem Filipem hodně motivované a naši šachisté chtěli podat ten nejlepší výkon a do školy dovézt některý z pěkných pohárů, které pořadatelé připravili. Další motivační pobídka přišla i od paní Kůrové, která při úvodní  poradě prohlásila: "Když postoupíte, tak zaplatím v "Mekáči" všechno co sníte a vypijete!" To byla výzva, o které si od pátého kola štěbetali už docela nahlas.

             A nyní jak to šlo za sebou. V prvním kole Sedlčany vyhráli jsme 4 : 0. Nezaznamenala jsem, že by měl někdo z našich nějaké problémy. Výsledek odpovídal papírovým předpokladům.

             Ve druhém kole derby s ZŠ Vlašim Vorlina. Soupeř nejobávanější, nejvyrovnanější a děti se běžně potkávají na regionálních soutěžích, znají se, mnohé buď chodí nebo chodily k nám do šachových kroužků. Družstvo Vlašimi mělo dost dlouho lepší pozice, které museli zvrátit jak Štěpán Filip, tak i Filip Kůra a i Fanda Jelínek. O bod přišla jen Péťa s favorizovaným Jakubem Vojtou. Podařilo se! A my zvítězili 3 : 1.

             Se Starou Boleslaví naši vyhráli rovněž 3 : 1. Jeden bod ztratil Štěpán Filip. V tomto kole překvapivě brzy, snad na 8 tahů vyhrál s papírově silnějším soupeřem Filip Kůra.

             Čtvrté kolo se hrálo s Berounem, kde na prvních dvou šachovnicích hráli nám dobře známí Maruška a Jirka Karpečtí. Naši neměli s tímto družstvem moc práce a připsali na své konto všechny 4 body.

             Buštěhrad, se kterým jsme hráli v pátém kole, měl silného hráče jen na první šachovnici, ovšem na naši Péťu nestačil. Partie se nepodařila Štěpánu Filipovi, který zbrklou hrou a možná leností počítat bod daroval soupeři. Takže výhra 3 : 1.

             V předposledním kole jsme hráli s Čelákovicemi a lehce jsme zvítězili 4 : 0. V této době už jsme věděli, že by se musel stát nějaký zázrak, abychom na postup nedosáhli!

             Do posledního kola s Odolenou Vodou, na první desce nám dobře známý a obávaný Ondra Skýpala! Péťa se s ním držela dobře, i když to byl právě její bod, který si z tohoto zápasu odnesli naši soupeři. Ostatní vyhráli s přehledem, i když Fanda se pokoušel o nějaké parádičky a hrál tím trenérovi na nervy. Vyhráli jsme 3 : 1.

             Celkem naše družstvo uhrálo 24 bodů obsadilo 1. místo a zajistilo si tak účast na Mistrovství České republiky. Myslím si, že je to pro tak malou venkovskou základní školu veliký úspěch, který těší nejen nás, ale určitě i pedagogy.

              Neuvěřitelná radost, kterou děti měly, je pro mě největší odměnou. Vůbec jsem nelitovala toho, že jsem si ráno přivstala a běžela do klubovny pro talisman "Simbuse", kterého včera zapomněli vzít domů. Před každým zápasem se ho všichni přišli dotknout a tento rituál jim dodával odhodlání k vítězství. Přáli si vzájemně štěstí i před partiemi a jejich: "Vyhraj!" znělo velice často. Je to šikovná parta dětí!

             Naši kamarádi z Vlašimi skončili druzí s 22 body, také postupují na MČR, takže se společně vypravíme někdy v jarních měsících na celorepublikové klání. Zatím se neví kdy a kde se bude konat. Víme však, že bude dvoudenní a na to se školáci těší nejvíce!

             Hned po odehrání posledního sedmého kola následovalo vyhodnocení, předávání diplomů a pohárů. Nezbytné focení. No a pak ten "Mekáč"! Opravdu splnila paní Kůrová slovo a děti si objednaly vše na co měly chuť. Takovéto sponzory vítáme a moc děkujeme. Děkuji za dopravu panu Davidu Kůrovi a Lukáši Filipovi, který řídil druhé auto a pak vedl družstvo po celou dobu turnaje.

            

Hodnocení jednotlivců pohledem Lukáše Filipa:

Petra Píšová - Naše nejsilnější šachistka v týmu byla Petra, která plnila funkci kapitána. Petra se utkala s nejsilnějšími šachisty na první desce a uhrála 5/7. Pět partií vyhrála s přehledem. Měla dvě prohry, a to s Jakubem Vojtou a s Ondrou Skýpalou. S Jakubem Petra ztratila kvalitu a pak ji Kuba přehrál. S Ondrou se hrála výměnná francouzská a dlouho to vypadalo na remízu, ale bohužel v koncovce Ondra Petru nachytal a Petra měla ztrácet jezdce za pěšce, ovšem Petra se rozhodla ztratit věž a pohrozit jednotahovým matem, ale soupeř všechno postřehl....

Štěpán Filip - Štěpán hájil naši druhou desku. Podle mého názoru měl všech 7 soupeřů hratelných. Štěpán ale uhrál pouze 5/7. Výhry byly poctivé snad jen s Lukášem Smetanou to bylo rozpačité v zahájení získal střelce za pěšce, ale v koncovce si moc nevěděl rady a kdyby Lukáš zareagoval lépe, tak by Štěpán prohrál. První prohra přišla ve 3. kole, kde ve svém útoku na krále nepřesně spočítal variantu. A soupeř mu sebral kvalitu a poté vyšachoval věž. A druhá porážka přišla v pátém kole, kde si nechal dát jednotahové vidličky. Štěpána prohry mrzely, ale nakonec 5 bodů na druhé desce není tak špatný výsledek.....

Filip Kůra - Filip byl na třetí desce, kde uhrál 7/7. Filip měl krizi snad jen s Filipem Vopálkou, kde v zahájení popletl pár tahů a stál trochu hůře. Potom ztratil figuru a mysleli jsme si, že už prohraje, ale štěstí se obrátilo a soupeř ztratil také figuru a poté mu dal náš Filip mat uprostřed šachovnice pěšcem. V dalších  partiích podal výkony odpovídající jeho současné výkonnosti.  Nicméně  7 bodů je výborný výsledek a podržel družstvo....

František Jelínek - Fanda bojoval na 4. desce, kde porazil také všechny soupeře a tím pádem uhrál 7/7. Jedna krize ho však potkala v partii  s Adamem Slavíkem, kde v zahájení ztratil figuru a byl prohraný, ale vše se obrátilo v koncovce, kde se lépe zorientoval Fanda a vyhrál. S Fandovými body se tak trochu počítalo, neboť většina družstev měla na poslední desce nešachisty....



Diskusní téma: KRAJSKÉ KOLO ZŠ a SŠ DRUŽSTEV V RAPID ŠACHU - NERATOVICE 15.12.2015

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek