KRAJSKÝ PŘEBOR MLÁDEŽE V RAPIDU 17.4.2010 - ČESKÝ BROD

15.04.2010 21:40

PROPOZICE

     TŘIKRÁT KRAJSKÉ ZLATO, JIŠTĚNÉ TROJÍM STŘÍBREM!

     Poměrně velká výprava čítající 12 šachistů a nezbytný doprovod z TJ Spartaku Vlašim, zamířila 17.4.2010 do Českého Brodu, kde se konal Krajský přebor mládeže v rapid šachu v kategoriích H,D 14 a H,D 12 a H,D 10. Hrálo se zde o postupy na MČR.
     Hned v úvodu prozradím ty, kdož si postupy na MČR z našeho kraje vybojovali:
(přímý postup mají Jakub Haman a Adam Čáp)
Kategorie H,D 10:
Vystrčil Martin (Říčany)
Homola Martin (Český Brod)
Civín Dominik (Zdice)
Pastrnek Michal (Říčany)
Petrášková Zuzana (Říčany)
Vlková Anežka (Vlašim)
Kategorie H,D 12:
Filip Vojtěch (Vlašim)
Rýdl Jiří (Vlašim)
Škubal Ondřej (Buštěhrad)
Starýchfojtů Josef (Řevnice)
Pýchová Nela (Vlašim)
Pokorná Jana (Rakovník)
Hořejší Kateřina (Kralupy n.Vl.)
Kategorie H,D 14:
Hrdina Robin (Vlašim)
Pýcha Patrik (Vlašim)
Bien Jan (Řevnice)
Skalický Tomáš (Říčany)
Shejbalová Adéla (Říčany)
Mullerová Kateřina (Říčany)
Žádníková Kateřina (Říčany)
     Všem velké blahopřání! A předběžná informace: MČR se bude konat pravděpodobně 12. - 13. 9. 2010.

 

     Bezesporu se jedná o velký úspěch vlašimské šachové mládeže, a to ještě o veliké smůle může hovořit Daniel Ždych, který hrál moc hezké šachy, ale v poslední, rozhodující, partii nakupil tolik hrubek (asi jsme mu neměli říkat o tom, že musí vyhrát, aby postoupil) a s věží víc ji nedokázal dotáhnout do vítězného konce a prohrál. Právě tato prohra se pro něj stala osudnou  a stála ho postup! Uhrál sice o půl bodu více než nejlepší z dívek v jeho kategorii, ale není mu to nic platné!
     Výsledky, nejen u nás, ale u všech výprav zastínily velice rozpačité dojmy z organizace celé akce. Děti, které jsou delegovány na krajský přebor, si zaslouží, aby pro ně byl zorganizován turnaj na patřičné úrovni! Hned při vstupu do Sokolovny nás uvítaly nikoliv transparenty, co se zde koná, ale schody zadělané holubím trusem, že nebylo pomalu kam šlápnout (to asi pro štěstí!). Místnost nevyzdobená, prosím, každý má jiný přístup. Šachovnice nahuštěné blízko sebe, ač stolů bylo připraveno dostatek. Pak se na popud krajského předsedy přendavali  v průběhu turnaje. Registrace, placení startovného, to šlo pružně, ale většina dětí byla přihlášena předem, tak to neměl být problém. Začínat se mělo v 9.45 hodin, ač všichni přítomni, začalo se dost po 10 hodině. Zarazilo mě, že si na krajskou akci nenašel čas nikdo ze zástupců města, když se k nim sjeli zástupci z celého kraje? Pak po rozpačitém zahájení panem Fialou a po pár slovech hlavního rozhodčího byly odsouhlaseny startovní listiny, nalosování a pak se konečně začalo hrát.
     Desetiletí hráli 9 kol, ostatní 7 kol, všichni stejným časem 2 x 20 minut + 5 sekund na tah, bez zápisu. Už to, že budou hrát ve společné místnosti všechny kategorie, jsem si nedokázala zcela představit, no a pak už jsem se jen divila a nejen já! Za pravdu mi dají všichni, kdož děti doprovázeli. Partie hrané v H,D 12 a H,D 14, a to především hráči na předních šachovnicích na takovéto úrovni, potřebují klid na soustředění, většina šachistů bojuje s časem, protože už hrají kvalitní vážné partie. Ale tady, když do nich nestrkaly běhající děti, které odehrály daleko dříve v desítkách, tak je vyrušil mikrofon pořadatelů, ohlašující buď povel k odsoulasení výsledků na nástěnce nebo nástup k dalšímu kolu! Malí měli hrát v jiné místnosti se samostatným rozhodčím a nemělo se jim dovolit běhat (více pořadatelů) a dělat doslova "brajgl"! Navíc je nikdo nenapomenul, to se, pánové, přijďte podívat na kteroukoliv RŽL v regionu SE, jak umožnit korektní  podmínky ke hře! A další šok! To právě hráli všichni. Bylo to nějak po třinácté hodině. A najednou došlo na stěhování stolů, normálně při hře, protože se vedle konala nějaká jiná akce. Hodinu předtím došly v kiosku párky, protože paní prý nevěděla kolik bude lidí, tak musely postačit sušenky a pití, navíc kvůli té druhé akci byl kiosek odpoledne uzavřen úplně a nebylo nic!
     Ještě že naši hráli jak "z partesu" a my se mohli těšit z jejich výkonů. Celkem KP hrálo 91 šachistů. Ve čtrnáctkách 25 dětí, ve dvanáctkách 35 dětí a v desítkách 31 dětí.
Hoši 14:
1. Robin Hrdina 6/7, první nasazený, po půl bodu ztratil s Tomášem Skalickým z Říčan a s klubovým kolegou Patrikem Pýchou.
2. Patrik Pýcha 5,5/7, třetí nasazený, prohrál s Janem Bienem z Řevnic a půlku pak ztratil již se zmíněným Robinem Hrdinou.
3. Bien Jan (Řevnice) 5,5/7, devátý nasazený, prohrál s Robinem Hrdinou a remizoval s Dvořákem z Buštěhradu.
4. Tomáš Skalický (Říčany) 5,5/7, druhý nasazený, prohrál s Adélou Shejbalovou a remizoval s Robinem Hrdinou.
15. David Pikal 3,5/7, 16. nasazený, prohrál s Rathouským (Říčany), Bauerem (Rakovník), Schillem (Sedlčany) a remizoval s Vackem (Sázava).
Dívky 14:
1. Adéla Shejbalová (Říčany) 4,5/7 (celkově 6.)
2. Kateřina Mullerová (Říčany) 4/7  (celkově 11.)
3. Kateřina Žádníková (Říčany)  3/7 (celkově 17.)
Hoši 12:
1. Vojtěch Filip 6/7, šestý nasazený, remizoval s Lukášem Bočkem ze Zvole a klubovou kolegyní Nelou Pýchovou.
2. Jiří Rýdl 5,5/7, druhý nasazený, remizoval s Nelou Pýchovou a prohrál s Vojtou Filipem.
3. Ondřej Škubal (Buštěhrad) 5,5/7, osmý nasazený, celkově 4., prohrál s Pepínem Starýchfojtů (Řevnice) a remizoval s Vrecionem (Zdice).
15. František Helebrand 4/7, 12. nasazený, přehráli ho Starýchfojtů (Řevnice), Voldán (Vlašim),Víšek (Slaný).
21. Jiří Stareček 3,5/7, 20. nasazený, prohrál s Bočkem (Zvole), Čeňkem (Říčany), Spilkou (Sedlčany), a remizoval s Pokornou (Rakovník).
23. Václav Voldán 3/7, 21. nasazený, o bod jej připravili: Pýchová (Vlašim), Bossanyi (Český Brod), Hakl (Říčany) a Remeš (Říčany).
Dívky 12:
1. Nela Pýchová 5,5/7, čtvrtá nasazená, celkově 2., remizovala s Vrecionem (Zdice) a oddílovými kolegy Rýdlem a Filipem.
2. Jana Pokorná 3,5/7, celkově 19.
3. Kateřina Hořejší 3/7, celkově 26.
Hoši 10:
1. Martin Vystrčil (Říčany) 7/9, 7. nasazený
2. Martin Homola (Český Brod) 7/9, 3. nasazený
3. Dominik Civín (Zdice) 7/9 , 13. nasazený
8. Daniel Ždych 5,5/9, 9. nasazený, prohrál s Chwistkem (Říčany), Baboučkem (Zdice), Civínem (Zdice) a remizoval s Anežkou Vlkovou.
9. Petr Lebeda 5,5/9, 20. nasazený, prohrál s Petráškovou (Říčany), Vystrčilem (Říčany), Pastrnekem (Říčany) a remizoval s Anežkou Vlkovou.
Dívky 10:
1. Zuzana Petrášková (Říčany) 5/9, celkově 11. místo
2. Anežka Vlková 5/9, celkově 12. místo, nasazená byla 6., prohrála s Havelkou, Pastrnekem, Hosnedlem a remizovala s Lebedou a Ždychem.
3. Anna Zlámaná (Říčany) 4/9, celkově 18. místo

 

Shrnu-li medailové pozice našich tak:
ZLATO:                                                               STŘÍBRO:                  
HRDINA  Robin (H 14)                                        PÝCHA Patrik ( H 14)
FILIP Vojtěch (H 12)                                           RÝDL Jiří (H 12)
PÝCHOVÁ Nela (D 12)                                          VLKOVÁ Anežka (D 10)

      

     V průběhu turnaje pořadatelé všem dětem rozdali čokoládičky. Při vyhodnocení vítězové obdrželi diplomy, medaile a věcné ceny. Vyhlašování a ocenění na prvních třech místech probíhalo tradičně, ale pustit, na zbytek cen, děti jako "vlčáky", aby si je rozebrali, to bylo nedůstojné!!! Počtem odpovídali asi pro ty, kteří nebyli pro ceny pozváni, protože vyhlášeno bylo z každé skupiny jen 15 dětí. Pořadatelé nebyli evidentně domluveni, co a jak provedou!
     Je mi jasné, že se pořadatelé nesešli ani jednou, aby doladili organizaci a zabezpečení celé akce. Pokud nyní zpytují, alespoň trochu svědomí a budou přemýšlet o tom, jaké dojmy si z této akce odnesly soutěžící děti?  Žádné a nic! Chaos a nepředstavitelný hluk po celý den. Pak také zjistí, že je třeba na takto zorganizovanou akci co nejdříve zapomenout! Trapně bylo jistě i panu Jaroslavu Říhovi, protože se i na něj stížnosti snášeli. Organizátorům se turnaj nepovedl, ještě neumějí zorganizovat akci na krajské úrovni. Je mi líto to takto napsat, možná ztratím nějaké příznivce, ale je třeba o tom vědět, aby se takovýmto chybám ti, kdož se do konkurzu přihlásí příště, vyhnuli.
     Jinak našim i ostatním úspěšným dětem blahopřeji k pěkným výkonům!

VÝSLEDKY: www.chess-results.com/tnr32920.aspx?art=1&lan=5&m=-1&wi=1000

FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/Krajsky_prebor_v_rapid_sachu_Cesky_Brod_17.4.2010/

 

 

 

 

 

Diskusní téma: KRAJSKÝ PŘEBOR MLÁDEŽE V RAPIDU 17.4.2010 - ČESKÝ BROD

Datum: 18.04.2010

Vložil: Marie Jiroušková

Titulek: Bylo to tak.

Plně souhlasím s paní Filipovou. Byla jsem z toho také rozčarovaná. Ještě jsem se, s takovým chaosem za tu dobu co chodím s dětmi nesetkala. Držím se hesla chybami se člověk učí. Přeji všem hezký den. Jiroušková.

Přidat nový příspěvek