KRAJSKÝ PŘEBOR ŠKOLNÍCH TÝMŮ - NERATOVICE - 19.3.2024

17.03.2024 08:52

KRAJSKÝ PŘEBOR ŠKOLNÍCH TÝMŮ - NERATOVICE - 19.3.2024

          Úterý 19.3.2024 byl dnem, kdy se do Neratovic sjely školní šachové týmy z celého Středočeského kraje. My (děti a středoškoláci, kteří navštěvují neby kdysi naavštěvovali zájmové kroužky Domečku Vlašim či působí jako trenéři kroužků začátečníků) jsme vyslali do Kategorie I. družstvo ze Základní školy Vorlina a z řad trenérů jede družstvo Obchodní akademie Vlašim, které hrálo v kategorii III. a jejich vedoucí postavila dokonce dvě družstva, neboť tato kategorie se hrála jako Open.

          Šachový klub, z.s. Pravonín a Šachový oddíl TJ Spartaku Vlašim spojili své síly a zajistili pro soutěžící a jejich doprovody, dopravu autobusem, kterou jsme nabídli i dětem ze ZŠ Vorlina Vlašim, Obchodní akademii Vlašim (2 družstva), ZŠ a MŠ Jankov, Gymnáziu Benešov (dvě družstva) a ZŠ Týnec nad Sázavou. Mohl jet dostatečný počet náhradníků, jeli s námi i někteří fanoušci a přátelé šachu. Tímto počinem jsme chtěli umožnit soutěžícím pohodlnou dopravu, aby nemuseli "honit" spoje a pak také nemuseli z Neratovic předčasně odjíždět. Jedná se o významnou podporu této šachové soutěže. Tato soutěž je vždy časově náročná, autobus vyjížděl v 5.00 hodin a domů jsme se vrátili kolem 19.00 hodiny. V Neratovicích jsme zjistili, že podobný nápad mělo více týmů, zahlédla jsem 4 autobusy.

           V kategorii I. hrálo 14 týmů - mladší žáci, kategorii II. 16 týmů - starší žáci a kategorii III. - střední školy a učiliště 26 školních týmů. Družstva I. kategorie hrála v DDM Neratovice a další dvě kategorie pak v Kulturním domě v Neratovicích.

            Nejlepším týmem mladších žáků byla ZŠ Čelákovice se ziskem 22,5 bodu, na jejichž šachovnicích se hráli opravdu pěkné šachy, 2. místo obsadila ZŠ Lysá nad Labem, T.G.Masaryka s 19,5 bodem a třetí místo ZŠ Lysá nad Labem, Komenského B, rovněž s 19,5 body. Naši šachisté ze ZŠ Vorlina startovali (na regionu byli první) ze 7. místa, ovšem malá zkušenost některých šachistů (nemožné tahy, nebo stud nemožný tah nahlásit, někteří jezdí málo na turnaje pořádané regionem, atd.) zapřičinila to, že skončili až na 9. místě s 12 body. Musím ale pochválit výkon Vládi Michálka, který uhrál 5 bodů na 3. šachovnici a Jakuba Čápa na 2. šachovnici. Ondra Vilímek na 4. šachovnici uhrál 3 body a právě i on zbytečně přišel o bodík, že nenahlásil nekorektní hru soupeře. První šachovnice byla pro Matěje Žížalu nad jeho síly a ani děvčata - náhradnice Rozárka Janatková a Nikolka Ondráková na tuto soutěž nestačily, u nich dvou se projevila nezkušenost z turnajů. Pokud nebudou na soutěže jezdit, výsledky se nedostaví. Musím pochválit všechny děti za vzorné chování, soutěživost a vzájemné povzbuzování. V této kategorii vedl své družstvo (na regionu druzí) ze ZŠ a MŠ Jankov Lukáš Filip. Jednalo se o nešachisty, kteří si zahrají šachy jen v družině, na krajské úrovni byli poprvé, uhráli 10 bodů a skončili třináctí, sbírali zkušenosti, kluci si soutěž užívali.

             Výsledky kategorie II. - starší žáci: 1. místo Gymnázium Nymburk B 25 bodů, 2. místo Gymnázium Benešov 21,5 bodu, 3. místo ZŠ Týnec nad Sázavou 15,5 bodu. Pro náš region veliký úspěch, neboť v kraji máme hned dvě družstva na medailových pozicích. V družstvu GY Benešov hráli také děti z Vlašimi a Daniel Zeman v úplných začátcích své kariéry navštěvoval šachové kroužky Domečku Vlašim.

             Ve III. kategorii naše kroužky reprezentovali nejen naši bývalí žáci, ale i součastní trenéři a startovali za Obchodní akademii Vlašim. Nejlepší skončilo Gymnázium Kralupy nad Vltavou s 23,5 body, 2. místo Obchodní akademie Vlašim 22 bodů a 3. místo SOUs Škoda Auto 18,5 bodu. Tahounem družstva byl Jakub Vojta, který uhrál 6,5/7 na první šachovnici, Petra Píšová na 2. šachovnici uhrála 5/7 bodů, Štěpán Filip na 3. šachovnici zaznamenal 6/7 bodů, Filip Kůra, střídající se s Davidem Vršťalou na 4. šachovnici, uhrál 2/3 bodů a David 2,5/4 bodů. Vysněný postup na Mistrovství Češké republiky, které se odehraje v posledním týdnu června ve Zlíně, se stal skutečností! Béčko Obchodní akademie (všechno nešachisté) skončilo na 22. místě, z tohoto místa i startovali. Musím poznamenat, že 12,5, bodu měla i další tři družstva před nimi. Je výborné, že paní profesorka Mlýnková z OA "vyvezla" tento tým, aby získával zkušenosti, neboť z "A" týmu budou dva soutěžící maturovat a je třeba včas myslet na jejich nahrazení. Z regionu hrálo ještě družstvo Gymnázia Benešov, skončilo na 12. místě se 14 body.

               Ze své výkony obdrželi první tři, ve všech kategoriích,  pěkné poháry, diplomy a čokoládové medaile a ostatní drobnou sladkost. Pořadatelé se o nás všechny starali vzorně, průběh soutěže byl bez proglémů. Děkuji doprovodům za podporu, děkuji výše uvedeným šachovým klubům za financování dopravy všech dětí v regionu, děkuji sponzorům za poskytnutí drobného občerstvení pro naše hráče v podobě pizzy. Děkuji také panu řidiči Lukáši Podráskému za bezpečnou dopravu.      

PROPOZICE: Obecne_propozice_pro_Stc_kraj_2023_24 - přebor škol (1).pdf

                       Propozice KK 2024 (1).pdf

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÁ LISTINA: chess-results.com/tnr901757.aspx?lan=5&art=0&turdet=YES

FOTEČKY: www.rajce.idnes.cz/sachypravonin/album/krajsky-prebor-v-sachu-druzstev-skolnich-tymu-19-3-2024-neratovi

 

Marie Filipová

Diskusní téma: KRAJSKÝ PŘEBOR ŠKOLNÍCH TÝMŮ - NERATOVICE - 19.3.2024

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek