KRAJSKÝ PŘEBOR V RAPID ŠACHU - NERATOVICE - 2.4.2016

02.04.2016 19:44

PROPOZICE: KP_Rapid_2016.doc


STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÉ LISTINY:

     HD 10: www.chess-results.com/tnr214928.aspx?lan=5&art=1&wi=821

     HD 12: www.chess-results.com/tnr214931.aspx?lan=5&art=1&wi=821

     HD 14: www.chess-results.com/tnr214932.aspx?lan=5&art=1&wi=821


     DOPROVODNÝ TURNAJ JUNIOŘI: www.chess-results.com/tnr214923.aspx?lan=5&art=1&wi=821


FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/Krajsky_prebor_v_rapid_sachu_Neratovice_2016/


 

JAKUB  VOŘÍŠEK  KRAJSKÝM PŘEBORNÍKEM KATEGORIE H14

    

         Letos jsme se, my z pravonínských šachových kroužků, rozhodli k účasti na Středočeském krajském přeboru v rapid šachu, který se konal v Neratovicích 2.4.2016. Cílem bylo otestovat kvalitu našich dětí (Lukáš Zeman, Štěpán Filip, Filip Kůra a Jan Veselý) v krajské konkurenci. Ve všech kategoriích naši šachisté soutěžili jako mladší a nepočítali jsme s žádnými postupy. Úkolem bylo, aby se naše děti umístily v horních polovinách startovních polí. A to se podařilo! Za Vlašim dále soutěžil Jakub Voříšek a Kryštof Křížek.

        Dříve než začnu psát o dětech musím se zamyslet nad průběhem turnaje. Nevím, kde se stala chyba, ani jsem ji nezkoumala, pořadatelů mi bylo chvílemi líto, chvílemi se mi chtělo nadávat, chvílemi se mi chtělo skočit po mikrofonu a udělat pořádek, chvílemi jsem nevěřila tomu, že se může něco podobného stát? V našem regionu pořádáme spoustu turnajů a ať jsou kdekoliv vždycky to klape! Dostatek pořadatelů, dostatek rozhodčích, udržování klidu a pořádku, včasná a bezchybná prezentace a losování, zahájení na čas (v Neratovicích se začalo o 1,5 hodiny déle)! To všechno tomuto turnaji chybělo. Je mi jasné, že není zase tak jednoduché zúřadovat 171 šachistů, kteří soutěžili ve 4 kategoriích, ale pokud se přihlásím do konkurzu na pořádání takovéto akce, tak mi musí být jasné, co mě čeká! Zamýšlím se i nad tím, zda Středočeský svaz měl ověřeno, zda je pořadatel schopen takovouto akci uspořádat? Víte, nakonec cítím smutek nad tím jak byla i tak trochu degradována práce nás na těch nejnižších stupních, kdy vypravíme naše děti s nadšením na "Kraj", je to pro ně tak trochu svátek a ony zažijí takovýto chaos!? Uvědomili si pořadatelé jak to hodnotí nejen trenéři, ale také rodiče a doprovody dětí? Jak asi budou mluvit o šachu a šachových soutěžích?

           Vrátím se k výsledkům a začnu u HD14. Zde hrál jako třetí nasazený, celkem s přehledem, Jakub Voříšek, který skončil na druhém místě za Kristýnou Otrubovou, ale to nemění nic na tom, že se stal Krajským přeborníkem H14 s 5,5 body. Hrál výkonem 1690. Neprohrál ani jednou remízy s Matějem Mezerou z Buštěhradu, vítězkou turnaje a pak s Davidem Zvolenským z Brodců. Dále v této kategorii hrál Lukáš Zeman (28. nasazený), hrál výkonem 1490, uhrál 3,5 bodu, skončil na 20. místě. Prohrál dvakrát v prvním a posledním kole, ale určitě ho budou mrzet dvě zbytečné remízy, kdy mohl hrát trpělivě dál a dosáhnout celého bodu a mohlo to být ještě lepší. V této kategorii hrálo 43 šachistů. Celkové výsledky: hoši: 1. Jakub Voříšek, 2. Matěj Mezera - Buštěhrad a 3.Kubíče Jakub Lysá nad Labem. Dívky: 1. Kristýna Otrubová - Říčany, 2. Rosenbaumová Lea - Zdice a 3. Bartošová Hana - Říčany.

            V kategorii HD12 jsme měli hned tři účastníky. Nejlépe si vedl Štěpán Filip (11.nasazený), uhrál 5 bodů, hrál výkonem 1301. Zbytečná prohra s Adamem Feixem, ale zase velice pěkná partie (časovka i na vteřině) a výhra nad Katkou Pastrnkovou (oba z Říčan). Celkově 9. příčka. Kryštof Křížek byl 19. nasazený a končil na 12. místě se 4,5 body, výkonem 1343. Dále Filip Kůra, který byl 17. nasazený a také na 17. příčce končil se 4,5 body a výkonem 1217. Škoda jeho úvodní opatrné remízy a pak zbytečné prohry ve druhém kole. Celkem v této kategorii hrálo 58 dětí. Celkové výsledky: hoši: 1. Vojtěch Dudek - Brodce, 2. Skýpala Ondřej - Odolena Voda a 3. Švejk Martin - Mladá Boleslav. Dívky: 1. Monika Strnadová - Říčany, 2. Pastrnková Kateřina - Říčany a 3. Vavříková Stella - Sázava.

             V kategorii nejmladších HD10 si odehrál svůj "krajský" křest Honzík Veselý. Ze startovního čísla 20. se probojoval na 10. příčku a uhrál 5 bodů, výkon 1330. Prohrál dvakrát se silnějšími soupeři. V předposledním kole porazil také silného Tomáše Dejmka (1250) z Kolína a velice pěknou partii odehrál v posledním kole s Maruškou Karpeckou s Řevnic, kterou jednu chvíli prohrával o figuru, ale partii velice pěkně zvrátil a vyhrál. Soutěžilo 58 dětí. Celkové výsledky: hoši: 1. Pecka Jan - Brandýs n.L., 2. Švejdar Petr - Bakov n.J. a 3. Tutr Tomáš - Velvary. Dívky: 1. Slavíková Nikol - Úvaly, 2. Lísková Tereza - Jince a 3. Pravdová Tereza - Říčany.

             V doprovodném turnaji juniorů odehrálo své partie 12 šachistů a my tam měli Romana Šimáka a Ondru Hlaváčka. Roman byl 6. nasazený a obsadil pěkné 2. místo, uhrál 5,5 bodu, výkon 1674. Před ním byl se 6 body Dominik Civín z Řevnic, třetí příčku obsadil Tomáš Zmátlík z Mladé Boleslavi. Ondra Hlaváček byl 7. nasazený, obsadil příčku osmou, uhrál 3 body, výkon 1391, ten asi se svým výkonem moc spokojený nebyl.

              Pro vítěze měli pořadatelé připraveny krásné poháry, pro medailisty pěkné medaile, diplomy. Pro prvních deset i hodnotné věcné ceny a pro všechny soutěžící tašky s drobnými cenami.  Z Neratovic jsme odjížděli kolem 18 hodiny.

              S výkony dětí jsem byla spokojena a příští rok se budeme snažit o postupy na MČR. Z Vlašimi si v roce 2016 MČR v rapidu tedy zahrají: Richard Mládek, Jakub Voříšek - H 14, Petra Píšová - D 14 a Jakub Vojta - H 12. Všem čtyřem budeme držet palce a velice pěkná umístění a budeme si přát, aby to "cinkalo".

            

           

 

        

Diskusní téma: KRAJSKÝ PŘEBOR V RAPID ŠACHU - NERATOVICE - 2.4.2016

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek