KRAJSKÝ PŘEBOR V ŠACHU DĚTÍ DO 8 LET - PRAVONÍN 10.2.2018

09.02.2018 22:39

PROPOZICE: Propozice-na-KP-dětí-do-8-let-10.2.2018.docx

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÁ LISTINA: www.chess-results.com/tnr326875.aspx?lan=5

FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/Krajsky_prebor_v_sachu_deti_do_8_let_10.2.2018_Pravonin/


KRAJSKÝM PŘEBORNÍKEM PRO ROK 2018 SE STAL JAKUB MLÝNEK A KRAJSKOU PŘEBORNICÍ SOPHIA DAY

        Kubík je členem TJ Jawy Brodce a Sophinka je ze Zdib. Oběma srdečně blahopřejeme k jejich výkonům. Kubík odjížděl z Pravonína neporažený, uhrál plný počet 7 bodů, Sophie zaznamenala 4,5 bodu a celkově končila na 7. příčce.

        Tradičně jsme se na turnaj těchto nejmenších šachistů připravovali s veškerou odpovědností, aby se u nás všichni cítili co nejlépe a také byla vyvinuta veliká snaha na získání finančních prostředků, aby si za své výkony odvezly děti i hezké ceny. To vše se snad povedlo, ale zaskočila nás situace "nadpřirozená", a to chřipka!!! Chřipka, která řádí i v našem Středočeském kraji. Včera večer bylo na startovní listině ještě 43 účastníků a dnes jich za šachovnice zasedlo jen 33.  Jen od nás bylo připraveno ke startu 14 malých šachistů a nakonec jich startovalo jen 8. Škoda to je, ale co můžeme nadělat proti "řádění" přírody? Chvilku jsme čekali na opozdilce, ale krátce po deváté hodině bylo zahájeno a Krajský přebor dětí do 8 let mohl začít.

         Hrálo se 10.2.2018 švýcarským systémem na 7 kol, tempem hry  2 x 20 minut bez zápisu. O pořadí rozhodovaly body, střední Buchholz, Buchholz, Sonneborn-Berger. Nemožnými tahy se to jen hemžilo, takže hlavní rozhodčí Vladimír Horák, losovatel Petr Havelka a jejich pomocníci Lukáš a Vojtěch Filipovi, Ondřej Matějovský a Jiří Kotzot měli napilno. Ovšem nějaký závažný problém řešen být nemusel. Odehrání 7 kol mělo celkem svižné tempo, jen na pár šachovnicích se dohrávalo na plný čas. V klubovně měly děti připraveny různé hry a omalovánky, tak se zabavovaly tam a pak i v dolním sále, kde byl v provozu kiosek s širokou nabídkou občerstvení.

         V průběhu turnaje k nám zavítaly maškary, aby děti pozdravily, neboť Pravonínem dnes procházel maškarní průvod, který pořádaly pravonínské spolky, nechyběla ani tradiční česká zabíjačka se všemi zabíjačkovými specialitami, takže si tam doprovody dětí odskočili nakoupit dobroty domů. Děti se s maškarami vyfotily, nejvíce se jím líbil medvěd.

         Dohráno bylo krátce po 13.15 hodině, pak chvilka na psaní diplomů a už nás čekalo to nejlepší - výhlášení výsledků. Krajským přeborníkem se stal Jakub Mlýnek z TJ Jawa Brodce, který dnes nebyl překonán a zaznamenal plných 7 bodů! Druhé místo obsadil s 6 body Ondřej Mruškovič z ŠK Zdice a třetí místo, k naší veliké radosti obsadil Daniel Zeman s 5 body. Krajskou přebornicí se stala Sophia Day ze Zdib se 4,5 body (celkově 7. místo), 2. místo obsadila Jolana Štědrová z TJ Kavalier Sázava se 4 body (celkově 10.) a 3. místo Linda Kubíčková (celkově 12. místo) z ŠK Spartak Čelákovice, rovněž se 4 body. Vítězové obdrželi za své výkony pěkné poháry, medaile, diplomy a překrásné šachové dortíky z rodinné cukrárny od Bayerů z Vlašimi.  Dále jsme vyhlašeli nejúspěšnější chlapce a dívky ročníků 2010, 2011 a 2012. Plaketu, medaili, diplom a šampíčko si odvezl Jakub Mlýnek, Ondřej Mruškovič a Dan Vopálka, za dívky pak Sophia Day a Jolana Štědrová, za ročník 2012 nehrála žádná dívka. Poté, podle pořadí si docházely děti pro pamětní list, pamětní medaili a vybíraly si cenu a ještě si vybíraly některý z balonků z výzdoby. Abychom celý turnaj obohatili, tak jsme losovali zbylé ceny podle čísel, která děti dostávaly se jmenovkou při prezentaci a jmenovku nosily celý turnaj na svém oděvu a my krásně věděli, kdo je kdo. Účastníků se čekalo více, takže se vlastně dostalo na každého a z našeho turnaje si odvážel každý ceny dvě.

            Nyní k našim soutěžícím:

Daniel Zeman: celý turnaj hrál na prvních dvou šachovnicích, velice jsem mu věřila a nezklamal. Medailové umístění to bylo a já měla velkou radost. Hrál výkonem 1208. Nezaváhal po celou dobu turnaje a poražen byl jen od prvního a druhého v pořadí. Daník hraje jistě, možná dost rychle, je třeba přemýšlet nad každým tahem o pár vteřin déle.

Tomáš Zeman: uhrál 4 body a skončil na 13. místě, hrál výkonem 1052 a svého krále musel sklonit před druhým v pořadí, před Mikulášem Němcem a v posledním kole pak před Sophií Day. Tomášek nevydrží brebentět se soupeřem, až se plně soustředí na hru po celou dobu, tak se budou bodíky jen sypat.

Tereza Žížalová: Terezka (chodí ještě dod školky) uhrála krásné 4 body, hrála výkonem 1000, velice pěkně odehrála poslední partii s Krystiánem Górskim z Říčan. S jejím výkonem jsem byla moc spokojená, pro další období si dávám za úkol já, abych ji přesvědčila a ona s námi jezdila na turnaje, aby získala jistotu a trochu se "otrkala" v pravidlech. Nejméně dvě partie mohla vyhrát, kdyby hlásila nemožné tahy, které udělali její soupeři. Ona je opravila a hrálo se dál. Jiné děti nemožné tahy hlásí opravdu poctivě a pak lehko vyhrávají partie. Na tomto musíme zapracovat.

Vítek Duda: pro Vítka mám podobné hodnocení jako pro Terezku, uhrál také 4 body, hrál výkonem dokonce 1050, mile mě překvapil a také musíme zapracovat na tom, aby s námi jezdil po soutěžích a naučil se využívat toho, co nabízí pravidla hry, neboť i on nehlásil soupeřovy nemožné tahy a někdy zapomínal přemačkávat hodiny.

Dan Vopálka: náš žáček z mateřské školy, uhrál 3 body, hrál výkonem 950. Ode mě velká pochvala. Nebál se, hrál pomalu a že dělal chyby, nad kterými brácha nabo taťka kroutili hlavou? To vůbec nevadí! Zaznamenal zlepšení oproti minulému turnaji a podle mě si nevedl špatně, vždyť je to ročník 2012 (září)! Také bych doporučovala více turnajů.

Jan Hejzlar: nejpozitivnější dítě celého turnaje, takové sluníčko, které kolem sebe šíří takové "teplíčko". Jeník uhrál 3 body. Škoda, že nehlásil nemožné tahy soupeřů, ale to je o zkušenosti. Hrál výkonem 950 a já ho musím přesvědčit, aby s námi vyjížděl na turnaje mimo Pravonín, to by mu velice prospělo a zlepšení by bylo vidět  brzy. Už je to prvňák a nemusí mít u sebe stále maminku nebo tatínka, že?

Patrik Heřmánek: uhrál 2,5 bodu, turnaj si užíval, hrál výkonem 807. Patrik má zase takový zvyk, že když udělá nemožný tah, tak na něj svého soupeře ještě upozorní a pak prohrává. Vím, že je nemá dělat. Musíme zapracovat na větší pozornosti při odehrávání partie a pak to bude také lepší.

Lukáš Brixí: také jeden z nejmladších účastníků - ročník 2012. Byla jsem ráda, že se sám přihlásil a chtěl hrát krajský přebor. Šachy ho moc baví, vůbec nehodnotím jeho dnešní výkon, získával zkušenosti, které se mu zcela určitě vyplatí. Na kroužek chodí vždy připravený a z kroužku "školkových" dětí má vyřešeno nejvíce diagramů. Chválím ho za jeho přístup a pevně věřím, že bodíky začne sbírat co nejdříve. Máme ověřeno, že ty děti, které jezdí po turnajích se rychleji zlepšují.

          Všechny naše děti nám  udělaly radost. Spokojenost jsem viděla i na ostatních dětech, myslím, že se jim u nás líbilo. Někteří rodiče nám vyjádřili pochvalu už v průběhu turnaje a po něm také. Děkujeme za ocenění.  Podařilo se nám sehnat prostředky na ceny a odměny od Městského domu dětí a mládeže ve Vlašimi, od Středočeského krajského úřadu z Fondu hejtmanky, od Vlašimských městských lesů Vlašim s.r.o. a tak to bylo jednodušší. Dáváme velký důraz na turnaje těchto nejmenších dětí, je to pro ně i taková vzpruha a "nakopnutí" k další práci. Takto malí človíčci nedokáží ještě vyhodnotit to, že jim jsou šachy prospěšné i v dalších životních disciplínách, ti to ještě berou přes to materiální ohodnocení (smějící se smajlík).

           Děkuji touto cestou všem, kdož byli nápomocni, a to nejen jako rozhodčí, ale všichni, kdož pomohli připravovat prostory, kdož je pak také pomohli uklidit. Děkuji děvčatům v kiosku za nezištnou celodenní práci, děkuji jim i za napečení buchet. Děkuji i Obecnímu úřadu Pravonín za bezplatný pronájem prostor.


Zaznamenala: Marie Filipová

   

Diskusní téma: KRAJSKÝ PŘEBOR V ŠACHU DĚTÍ DO 8 LET - PRAVONÍN 10.2.2018

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek