Letní příměstský šachový tábor 2019

22.08.2019 13:18

Třetí srpnový týden se v Pravoníně konal příměstský šachový tábor Domečku Vlašim. Celý týden se nesl v pirátském duchu a pro děti byla připravena bojovka „Hledání pokladu“. Aby děti našly poklad, musely celý týden soutěžit v různých disciplínách, ať už sportovních nebo logických. Za tyto soutěže dostávaly pirátské zlaťáky, které si následně mohly proměnit za indicie k nalezení pokladu. Příměstského tábora se zúčastnilo celkově 16 dětí a 4 praktikanti, kteří pomáhali s táborovou hrou jako pirátští důstojníci pro jednotlivá družstva. Každý tým měli na starost dva praktikanti. Jednotlivé dny probíhaly následně:

V pondělí ráno po sejití všech dětí se ve Spolkovém domě objevil zapomětlivý pirát, který ztratil klíč, poklad a objasnil dětem, o co v táborové hře jde a vysvětlil jim jednotlivé úkoly pro pondělní den. Děti byly rozděleny do dvou týmů a důstojníci si vylosoval své týmy. Poté si každý tým zvolil své jméno. Tým, který soutěžil pod vedením důstojníků Péti a Fandy si zvolil název Křivé hnáty a tým, který byl pod vedením Filipa a Štěpána si vybral jméno Mořští koníci. Po zbytek tábora však oběma týmům zůstala jen zkratka z jejich názvů a byly oslovovány jako Hnáty a Koníci. Pak už se Hnáty i Koníci pustili do plnění úkolů, tyto byly zvoleny tak, aby děti otestovaly své logické myšlení i sportovní dovednosti a aby se zároveň naučily pracovat jako tým, kdy je důležitá spolupráce. Ani důstojníci neměli jednoduchou roli, museli své týmy povzbuzovat a zároveň jim pomáhat a podporovat je v některých úkolech tak, aby týmy dosáhly co nejlepších výsledků. V pondělí děti plnily spíše logické úkoly. Musely si poradit při hraní šachu, piškvorek, pexesa a stavění puzzle. Pak se  přesunuly ven na zahradu, kde je čekal poměrně složitý úkol. Zde si každý vyzkoušel svou obratnost při kopu na cíl a následně hodu na cíl. Po takovém vyčerpání děti dostaly sladkou svačinu palačinky. Na konci táborového dne byly dětem předány vybojované zlaťáky, za které si ihned nakoupili buď bílou nebo stříbrnou nápovědu a další část mapy k pokladu.

Společná fotka z pirátského tábora

V úterý se děti musely pořádně obléct, protože je čekala výprava do přírody, kde měly možnost otestovat své kreativní dovednosti. Úterní úkol pro mladé piráty byla totiž stavba pirátské lodi. Svou loď děti stavěly u rybníka Hrb. Pravidla pro stavbu lodi byla jednoduchá, mohl se využít pouze přírodní materiál s výjimkou provázku, který byl dětem poskytnut. Další pravidlo pro úspěšné postavení lodě byla podmínka, že loď musí plout. Tato aktivita děti velmi nadchla a po krátké době se na břehu objevily krásné lodičky. Koníci dokonce postavili hned tři. Oba týmy tak splnily první pravidlo stavbu lodě z přírodního materiálu. Po vyzkoušení týmy splnily i druhé pravidlo a všechny lodičky pluly. Při odchodu od rybníka si děti ještě vyzkoušely házení žabek a pak už se šlo na svačinu a proběhlo rozdělení zlaťáků za další den. Děti ještě čekala šachová přednáška.

Středa byla zaměřená sportovně. Po sejití ve Spolkovém domě si nejdříve děti vyslechly šachovou přednášku. Po přednášce se pak všechny děti přesunuly na hřiště, kde už na ně čekaly další úkoly. Na hřišti si děti vyzkoušely skákání v pytli, přetahování, štafetu, stavění lidské pyramidy, tichou poštu, při které se musely proběhnout, šifrování tajného vzkazu a další sportovní aktivity. Po takto náročném dopoledni si děti zasloužily pořádnou svačinu v podobě párku v rohlíku. Po svačině děti opět čekalo vyhodnocení soutěžích a zasloužená odměna v podobě zlaťáků.

Lidská pyramida podání Křívých hnát

Ve čtvrtek se naše pirátská výpravy vydala na Blaník. Po cestě na Blaník děti plnily různé úkoly, které byly určeny spíše pro zábavu. Všem se povedlo vystoupat a sejít Blaník bez větších obtíží. Většina skupiny se i podívala na rozhlednu. Po výstupu na Blaník nás ještě čekal program, který si připravil Matěj Burda. Děti se šly podívat do včelařského muzea a byla k tomu připravena i přednáška od pana včelaře Zrna. Poté děti dostaly mapu Louňovic s vyznačenými významnými místy, která musela navštívit a z různých letopočtů a čísel, která se na místě nacházela, sestavit kód. Celý den jsme zakončili obědem řízkem s bramborovou kaší v Louňovické hospodě a zmrzlinou.

Společná fotka z Blaníka

 V pátek došlo konečně k hledání pokladu. Děti měly své vybojované indicie společně se souřadnicemi pokladu, a každý tým se vydal co nejrychleji hledat poklad. Po vyrovnaném boji, kdy se v cílové rovince sešly oba dva týmy a šlo o sekundy, vyhrály poklad nakonec Křivé hnáty. Ale Mořští koníci neodcházeli s prázdnou v Bedně s pokladem na ně čekala cena útěchy za zvládnutý týden a snahu.

Vítězství Hnát

Závěrem: Musíme dodat, že šachové přednášky, především na koncovky (asi hodinové) probíhaly každý den (pro šachisty), nešachisté měli náhradní činnost. Každou volnou chvilku trávily děti aktivně, buď na přilehlé zahradě, fotbálkem a dalšími hrami, tuto činnost jsme neorganizovali, každý si našel své vyžití. Každý den bylo pro děti také připraveno občerstvení (palačinky, tousty, párky v rohlíku či vdolky) a po celý den měly děti k dispozici dostatek ovoce, zeleniny a pití. Děkujeme maminkám, které upekly výborné buchty a dětem vylepšily jídelníček. Šachisté si rádi zahráli přátelské partie a holanďany. Děti s oblibou luštily kvízy, hlavolamy a jiné logické úkoly, který měly k dispozici nepřeberně. Na táboře nám také vzniklo hodně kreseb, a to nejen k táborovému tématu. Poděkování náleží všem, kdož se přičinili o zdárný průběh šachového tábora.

Zaznamenali: Lukáš Filip, Zuzana Moudrá

Diskusní téma: Letní příměstský šachový tábor 2019

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek