LETNÍ PŘÍMĚSTSKÝ ŠACHOVÝ TÁBOR

14.07.2021 11:07

    V týdnu od 5.7. do 9.7.2021 probíhal ve Spolkovém domě v Pravoníně příměstský šachový tábor s tématikou cesta kolem světa. Každý den bylo pro děti připravené krátké povídání, aby se seznámily s jedním světadílem. Tábora se zúčastnilo celkem 13 dětí, které byly spíše mladší, tak tomuto byly přizpůsobeny i hry. Tábor probíhal následovně:

    V pondělí se nejprve děti spolu seznámily a byly seznámeni s průběhem tábora. Tábor začal světadílem Evropou. O tomto světadíle děti věděly nejvíce. Poté, co jsme si řekli základní informace a pověděli si, kdo kde cestoval a jak, mělo každé dítě za úkol vymalovat českou vlajku. Všichni vymalovaly vlajku dobře a mohli jsme jít hrát hry. Nejprve na děti čekala krátká rozcvička, aby se rozpohybovaly a pak pro ně byla připravena překážková dráha, kde se ukázala jejich rychlost, trpělivost a obratnost. Poté, co všichni děti překonaly překážkovou dráhu na ně čekal další úkol a to „loupení“ vlajek skrz labyrint. Tato hra děti moc bavila, mohly si zde vyzkoušet svou ohebnost a také, jak si umí naplánovat taktiku. Po těchto dvou hrách na děti čekala svačina v podobě rohlíku se šunkou. Poté, co se děti nasvačily, šly na šachovou přednášku. Po které je čekaly hry na zahradě, jednalo se především o pohybové hry, jako je Mrazík a Cukr káva limonáda. Pak už byl pro děti připravený i oběd, ke kterému dostaly tousty.

    V úterý nás čekal kontinent Afrika, o tomto kontinentu již děti věděly méně a zajímaly je především zvířata, která zde žijí. Poté, co jsme si popovídali o světadíle, šly děti na svačinu, ke které dostaly palačinky. Pak pro děti byla na celé dopoledne připravená šipkovaná. Po cestě, která byla tvořena z fáborků, čekalo na děti několik úkolů, které musely splnit a na konci za odměnu našly poklad. Po vyčerpávající cestě si děti s chutí daly oběd, ke kterému dostaly kuřecí řízky. Po obědě je opět čekala šachová přednáška. A jelikož byl úterý velmi teplý den, tak na děti po přednášce čekaly venkovní vodní hry. Při první hře měly děti za úkol přenést vodu z jedné nádoby do druhé pomocí děravého kelímku. Druhou hru si děti moc užily, jelikož dostaly vodní pistolky, pomocí nichž se měly trefit na cíl. Za odměnu pak mohly pistolkami střílet na vedoucí, a to byla teprve zábava.

    Ve středu byl pro děti připravený celodenní výlet. Středečním světadílem byla Amerika, po tomto světadíle si děti daly svačinu, ke které měly připravený loupák s marmeládou. Po svačině ještě dostaly balíčky na výlet (sušenky a vodu) a mohly už vyrazit na výlet. Na výlet vyrazily za poníky, kdy na ně čekala projížďka. Na oběd se děti vrátily do Spolkového domu, kde pro ně byly připraveny buchtičky se šodó. Po obědě děti opět čekala šachová přednáška.

    Ve čtvrtek na děti čekal světadíl Asie, tento světadíl už byl pro děti velkým překvapením. Po světadíle šly děti na krátkou rozcvičku, po které na ně čekaly připravené hry. První hrou byla hra „Revizor“ při této hře si děti vyzkoušely jízdu vlakem a někdo byl Občan někdo Černý pasažér a někdo Revizor, který kontroloval jízdenky. Po hře se šly děti posílit svačinou rohlíkem se šunkou. Po svačině na a děti čekala ještě další hra, a to kradení vlajek, při této hře byly děti rozděleny do dvou týmů a každý tým měl za úkol ukrást vlajku druhému týmu. Pak šly děti na oběd, ke kterému měly připravené lívance s cukrem a skořicí nebo marmeládou. Přes oběd vedoucí schovali dětem vlajky, které děti měly za úkol najít. Poté co našly všechny vlajky šly děti na šachovou přednášku.

    V pátek na děti čekal poslední světadíl a to Austrálie. Po Austrálii šly děti na šachovou přednášku, po které je opět čekaly připravené hry. První hrou byly živé piškvorky, poté trefa na cíl, závody v překážkové dráze. Po vnitřních hrách šly děti na svačinu, ke které měly připravený tvarohový závin. Po svačině venku na děti čekala soutěž o loupení předmětů a jiné pohybové hry. Po hrách venku šly na oběd, na který byly tousty se šunkou a sýrem a po obědě je ještě čekala šachová přednáška.

    Na konci každého dne byly děti za své sportovní i šachové výkony odměňovány různými cenami. Jednalo se o hračky a sladkosti.

    Za pomoc při organizaci tábora a přípravu skvělých svačin a občerstvení moc děkujeme paní Marii Filipové. Také bychom chtěli poděkovat Adéle Růžičkové, která byla na táborech na praxi a pomáhala s přípravou her pro děti.

Fotografie z příměstského tábora


 

Diskusní téma: Letní příměstský šachový tábor

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek