LETNÍ ŠACHOVO - SPORTOVNÍ TÁBOR 12.8.-16.8.2024 PRAVONÍN

12.08.2024 19:30

LETNÍ ŠACHOVO - SPORTOVNÍ TÁBOR 12.8.-16.8.2024 PRAVONÍN

DEN PRVNÍ - Letní šachovo-sportovní tábor jsme zahájili opět v areálu TJ Sokola Pravonín. Na tento turnus dochází 33 dětí, z toho je 20 šachistů. Rozehráli jsme šachový turnaj na 2x15 minut se staršími a mladšími šachisty, a to ve 2 turnajích. Byla odehrána 2 kola. Turnaje vedli Filip Kůra a Štěpán Filip. Probíhaly i šachové přednášky (dnes dvě) a vedl je Lukáš Filip. O celotáborou hru se starají Eliška Brzková, Barbora Šimánková, Filip Kůra, Štěpán Filip, Marek Janatka, Renata Toulová a Pavla Studničková. Funkci zdravotnice plní Marie Filipová 22 a o celkovou koordinaci tábora a administraci se stará Marie Filipvová 146.

     Byla zahájena celotáborová hra, která byla věnována práci hasičů a tomuto byly přizpůsobeny i jednotlivé hry. V průběhu dne byla odehrána celá řada zajímavých her. Děti měly k dispozici celou škálu pomůcek, se kterými trávily volné chvilky. Odpoledne proběhla vodní bitva, která musela být, pro velký úspěch opakována. Bylo používáno vodních bomb a stříkacích pistolí.  Po převlečení si účastníci tábora pochutnávali na melounu. Poté byly vyhlášeny výsledky dnešního dne, družstva, která soutěží ve třech skupinách, obdržela cenné body (srdíčka), která si uložili soutěžící do svých schránek. Následovala odpolední svačina a volná zábava.

     Vaříly nám v místní mateřské škole (Mirka Ondráková a Petra Mašková Jelínková)  a jídla byla vydávána ve Spolkovém domě v Pravoníně a všem moc chutnalo. Dnes byla čočková polévka a guláš s kolínky. Dopolední a odpolední svačiny připravují Helena Kůrová a Jana Janatková. Dopoledne měly děti veku s máslem a šunkou, odpoledne palačiny s nutelou či marmeládou. Po celý den měly k dispozici ovoce a zeleninu a byl zajištěn i pitný režim.

DEN DRUHÝ - Druhý den jsme zahájili tradičně rozcvičkou, pak rozehráli jednu z her celotáborové hry a po občerstvení zeleninkou a ovocem jsme se přesunuli na víceúčelové hřiště, kde ná čekal velice zajímavý program. Přijeli k nám pracovníci z Českého červeného kříže z oblastního spolku z Kolína. Děti čekalo velice milé překvapení, vhodné pro tak horký den, který dnes byl, a to že nám nafoukli bazén, který jsme napustili vodou a chvilku počkali až se voda trochu prohřeje, mezitím nafoukli skákací hrad, který byl velice lákavou atrakcí a děti si ho moc užily. Dále na velkém hřiští jsme měli k dispozici 6 Bumper Ballových koulí, se kterými děti dělaly  kotrmelce, různě se strkaly, hrály fotbal. Nevěděly na kterou atrakci mají jít dříve. Následovala svačina a když byla voda ke koupání, tak se vrhly do bazénu, vybavení stříkacími pistolemi a zábava nebrala konce. Kdo si šel odpočinout do klubovny, tak nezahálel, hrály šachy, karty, pexeso, malovaly, velice mě těší, že na tomto táboře je opravdu hodně šachistů, a tak jsou všechny šachovnice stále plné. Děti vyzývají ke hrám trenéry šachu a moc si těchto chvil užívají. K obědu byla dnes hrachová polévka s krutóny, kuřecí řízek s bramborovou kaší a okurkou. Po obědě si v místním obchodě každý vybral zmrzlinu na osvěžení. Po návratu probíhala v klubovně přednáška o batohu třídenního přežití. Vedl ji ředitel oblastního spolku ČČK Michal Tasch, DiS., a bylo to velice přístupnou formou i pro ty nejmenší účastníky tábora. Děti hádaly, co tak by potřebovaly, kdyby se ocitly v neznámém prostředí po dobu tří dnů a docela jim to šlo. Pak se také seznámily s Balíčkem poslední záchrany a jeho obsahem. Přednáška všechny zaujala a pak se zase převlékly do plavek a šly "řádit" na výše jmenované atrakce. Ovšem naši kamarádi z Kolína nás překvapili velice kvalitní tetovačkou, kterou vyzkošela hlavně děvčata. Celý den byl opravdu produktivní a mi díky bazénu zvládli nejteplejší den letošního léta. Stále jsme sice běhali s opalovacími krémy a olejíčky, ale vše dobře dopadlo. Na doplněnéní programu využívaly děti našich pomůcek, hrály fotbal, chodily na lyžích, chůdách, hrály si s velkými plastovými šachy, házely míčky a kroužka do házedel a zase se vracely také do klubovny na šachy a jiné stolní hry. Strávily opravdu hezký den.

Velkým výchovným zpestřením byl nález zaběhnutého pejska - jorkšírka v vínově červeným obojkem. Děti se zachovaly vzorně, nejdříve daly pejskovi napít a pak dospělí začali telefony pátrat čí by asi mohl pejsek být. Toto pátrání bylo neúspěšné. Mezitím se děti s pejskem procházely okolo budovy a původní 3 zvířecí "mámy" na sebe nabalili asi 8 nových opatrovníků. Dále jsme se tedy dohodly, že necháme z Obce Pravonín rozeslat zprávu o nálezu a kde je možné si pejska vyzvednout a další možností pak bylo zavolat na Městskou policii do Vlašimi. Cestou na oběd, kdy šel pejsek s námi si ho majitel vyzvedl a děti měly radost, že bude mít svůj domov, i když některá děvčata už si plánovala, jak budou přemlouvat rodiče, že by si jorkšírka mohla vzít domů.

DEN TŘETÍ: Na středu nám meteorologové předpovídali zase pěkné teplíčko, i když dnes v Pravoníně trochu foukal vítr, tak to nebylo tak hrozné. Přesto bylo naplánováno hodně vodních her, které jsme zařadili do celotáborové hry. Ráno dostaly děti po rozcvičce porci ovoci a zeleniny, za neustálého dodržování pitného režimu, pravidelná rozcvička a nové hry, které děti neznaly, a tak je moc bavily. Ke svačince byl rohlík se sýrovou pomazánkou a medové řezy. Pokračovaly soutěže a pak jsme se přesunuli na oběd, kde nám podávali výbornou nudlovou polévku, svíčkovou omáčku s hovězím masem a houskovým knedlíkem. Po obědě následovala hodina a půl šachů. Mladší žáci odehráli dvě partie do turnaje a pak měli přednášku na témi - vidličky čili dvojúder. Starší žáci si dělali rozbor nesmrtelné partie a pak odehráli jednu partii do turnaje. Přednášky vedl Lukáš Filip a turnaje Filip Kůra a Štěpán Filip. Deset nešachistů mělo po tuto dobu volný program, kdy využívvali všech pomůcek, které jsou jim k dispozici po dobu celého tábora. Odpoledne proběhla zase celá řada vodních her, kdy se do boje zapojili i všichni vedoucí, kteří byli dnes zmáčení nejvíce a děti z toho měly samozřejmě velikou radost. Na svačinu byl podáván jahodový jogur s křupinkami. Následovalo vyhodnocení dne z celotáborové hry a děti si do svých schránek přidaly další žetonky. Pak už jen volná zábava. Myslím, že ten horký den jsme "přežili" v pohodě.

DEN ČTVRTÝ: Na tento den byl naplánován celodenní výlet na zámek Loučeň u Nymburka. Skoro celou cestu nám pršelo, ale jakmile jsme vjeli do města, tak přestalo a pak už bylo hezky. Po cestě jsme na jedné z benzinových pump posvačili koláčky s povidly a tvarohem. Na Zámku Loučeň celý srpen, a to vždy v úterý, ve středu, čtvrtek a v sobotu zde probíhá velice úspěšná akce DĚTSTVÍ KARLA IV.. My jsme nejdříve ve dvou skupinách absolvovali prohlídku zámku, kde se všem moc líbilo a skupinka mladších dětí si i při klavíru zazpívala. Na konci prohlídky nám kasteláni položili tři otázky a za správné odpovědi všichni dostali cukrátko. V zámku se nesmělo fotit, tak alespoň fotka dvou pohlednic a pár fotek zpěváků - pan průvodce povolil vyjímku. Po prohlídce zámku jsme měli oběd v restauraci VTIPNÁ KAŠE. Dnes to byla výborná bramborová polévka, těstoviny s rajskou omáčkou a masem. K tomu pomerančová a malinová šťáva. Zámek je obklopen šestihektarovým zámeckým parkem, pěstovaném v anglickém stylu a v zámeckém parku je vybudovano 12 zahradních labyrintů, které jsme navštívili téměř všechny. V amfiteátru probíhala představení Jak Karel cestoval z Itálie, Audience na dvoře královském, Turnaj Lucemburků - tato představení jsme i shlédli. Protože jsme se museli vypravit na cestu domů už jsme neviděli Dobývání hradu a Pasování na panoše a veselice. Mezi jednotlivými divadelními kusy bylo pro děti připraveno mnoho úkolů jako STAVBA Z KOSTEK, HOD KOPÍM NA KROUŽKY, STŘELBA Z PRAKU, HLEDÁNÍ POKLADU, ZÁPAS S DŘEVCI, CESTA POSLŮ S DOPISEM, PŘETAHOVANÍ LANEM a POLŠTÁŘKOVÁ DÍLNA. Za každý absolvovaný úkol rytířských ctností  (moudrost, statečnost, uměřenost, spravedlnost, víra, láska a naděje) dostávaly děti stužky s příslušnými nápisy, které si přivazovaly na vlaječky erbů. Všechna představení v amfiteátru i jednotlivé soutěže hráli herci Společnosti života středověkého W-Arlet. Po celý den měl každý z praktikantů na starost 5 dětí, se kterými celým areálem procházeli, plnili s nimi úkoly a zúčastnili se divadelních představení. V 16.00 hodin jsme se přesunuli do místní cukrárny na točenou zmrzlinku a poté na louce u parkoviště posvačili zbytek koláčků od Lenky a pak si pochutnávali na rohlíčcích z listového těsta se šunkou, sýrem a kečupem od Zuzky. Následovala už jen cesta domů. Trochu jsme výlet, oproti plánu, protáhli a dorazili domů až v 18.30 hodin. Jak se všem líbilo, je nutné si prohlédnout na fotkách. Myslím, že byli úplně všichni spokojeni. Protože jsme fotky pořizovali na čtyřech fotoaparátech, tak jsou časově přeházené, ale to ničemu nevadí.

DEN PÁTÝ: I dnešní den byl zahájen rozcvičkou a po ranním občerstvení byly zahájeny další hry do celotáborové hry, které to byly uvidíte na fotografiích. Musím pochválit hlavní vedoucí i vedoucí jednotlivých oddílů, že se nám soutěže neopakovali. Stále přicházeli s novými, a to mám na mysli hry za oba tábory. Děti se na našich táborech naučily spoustu nových her a všechny je bavily. Na svačinku byl dnes chléb s výbornou rybí pomazánkou a šneci z listového těsta se šunkou a sýrem a párečky v listovém těstě. Na oběd pak gulášová polévka a langoše. Po obědě se v dalším horkém dni děti osvěžili nanuky. Po obědě pak se deset nešachistů věnovalo činnosti ve skládání hry, malování, hraní s velkými plastovými šachy a chození na chůdách. Šachisté dohrávali své turnaje a pak se na střídačku věnovali šachovým přednáškám. Poté nastala velká, opravdu velká vodní bitva. Mezitím jsme připravili vše k vyhodnocení šachových turanjů a celotáborové hry. Turnaj starších žákůvyhrála Karolína Hrabánková, 2. místo Tomáš Brixí a 3. místo Rozálie Janatková. Ostatní pořadí najdete na jedné z fotografií. Turnaj mladších žáků vyhrála Natálie Hristová, 2. místo Hella Vopálková a 3. místo Antonín Kubík. Ostatní umístění hledejte zase na jedné z fotek. Celotáborovou hru vyhráli tentokrát modří se 49 body a pak jsme měli dvě dělená druhá místa se 41 body. Ve které družstvu vaše dítě soutěžilo najdete zase na fotkách. Celkem bylo odehráno za tři soutěžní dny 21 zajímavých her. Pak už si všichni jen vybíraly ceny, které jim pořadatelé připravili. Pak už jen meloun na osvěžení a přesnídávka ke svačince, balení a úklid a pak loučení. Nezaznamenali jsme žádný vážný úraz, jen tři bodnutí hmyzem a jedno odřené koleno.

Děkuji všem, kdož přispěli ke zdárnému průběhu tábora. Jmenovitě jsem o všech psala výše. Všichni svoji práci dělají srdcem, všichni se snaží pro děti připravit co nejvíce zážitků, ale také se snažíme, aby se naučily co nejvíce nového, pilujeme jejich chování, na našem táboře se nesmělo sprostě mluvit nebo si mezi sebou nadávat či si ubližovat. Byli jsme skvělá parta, jak vedoucích, servisu, ale především dětí. Na táboře vzniklo mnoho nových kamarádství a i jsme získali nové členy do našich kroužků. Děkuji Městskému domu dětí za finanční a materiální podporu, jsme velice rádi, že můžeme o prázdninách pořádat tyto tábory.

Tábory plánujeme i v příštím školním roce:

červenec 14.7. - 18.7. 2025

srpen 11.8. - 15.8. 2024

Přihlášku i ostatní dokumenty zveřejníme během února 2025

   

FOTEČKY:

DEN PRVNÍ 12.8.2024: www.rajce.idnes.cz/sachypravonin/album/letni-sachovo-sportovni-tabor-pravonin-12-8-16-8-2024-den-prvni

DEN DRUHÝ 13.8.2024: www.rajce.idnes.cz/sachypravonin/album/letni-sachovo-sportovni-tabor-pravonin-12-16-8-2024-den-druhy

DEN TŘETÍ 14.8.2024: www.rajce.idnes.cz/sachypravonin/album/letni-sachovo-sportovni-tabor-pravonin-12-16-8-2024-den-treti

DEN ČTVRTÝ 15.8.2024: www.rajce.idnes.cz/sachypravonin/album/letni-sachovo-sportovni-tabor-12-8-16-8-2024-den-ctvrty-celodenn

DEN PÁTÝ 16.8.2024: www.rajce.idnes.cz/sachypravonin/album/letni-sachovo-sportovni-tabor-12-8-16-8-2024-den-paty

 

Diskusní téma: LETNÍ ŠACHOVO - SPORTOVNÍ TÁBOR 12.8.-16.8.2024 PRAVONÍN

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek