Letní šachový tábor 17.-21.8.2020 - Divoký Západ

16.08.2020 18:25

Leták: Leták - Wild West.pdf

Vedoucí: Lukáš a Zuzana Filipovi

Praktikantka: Naděžda Vašíčková

Vedoucí oddílů: Filip Kůra a František Jelínek

 

Šachisté zažili zajímavý westernový prázdninový týden

          Třetí srpnový týden (17.-21.8.2020) se ve Spolkovém domě v Pravoníně konal druhý příměstský šachový tábor Domečku Vlašim. Téma táboru byl Divoký západ. Při celotáborové hře měly děti za úkol postavit celé westernové město, pomocí různých surovin, které si mohly koupit za vyhrané zlaťáky v jednotlivé dny. Ve městě měly možnost si postavit budovu pro šerifa, bar, doktora a další budovy. Táboru se zúčastnilo 16 dětí, které byly rozděleny do dvou skupin vždy s jedním vedoucím.  Nelehký úkol vedení týmu si vzali na starost Filip Kůra a Fanda Jelínek. Oba vedoucí zvládli svou práci skvěle. Na týmy čekaly sportovní i logické úkoly. Jednotlivé dny probíhaly následovně:

         V pondělí byla dětem představena celotáborová hra a byly rozděleny do skupin. Každý kapitán si vybral členy svého týmu. Týmy dostaly stavební plán a mapu města, kam mohly lepit jednotlivé budovy. Poté si každý tým zvolil svůj název. Tým pod vedením Filipa se jmenoval Nový Západ a tým pod vedením Fandy se jmenoval Akční kovbojové. Po pojmenováních svých týmů se děti vydaly na první úkol. Při prvním úkolu musely děti zachránit jednu z ohrožených osob, které jeli v „přepadeném vlaku“. Na začátku hry dostaly kartičky osob, na kterých bylo popsáno, proč je jaká osoba důležitá a co týmu přinese. Po vybrání 4 osob z 8 si děti daly snídani, a to rohlík se šunkou nebo vysočinou a máslem. Po snídani šly děti plnit sportovní úkoly, pomocí nichž jednu z vybraných osob zachránily. Celá hra byla o přesnosti, šikovnosti a spolupráci týmu. Průběh hry se protáhl, a tak v půlce hry byla vytvořená pauza na svačinu. Ke svačině děti měly tousty se šunkou. Poté se hra dokončila.

           V úterý měly děti za úkol plnit logické úkoly. Před luštěním úkolu šly děti nejprve na snídani. ke které byl šáteček s marmeládou nebo tvarohem a tvarohový nebo makový závin. Po snídani dostaly nejrůznější úkoly. Jednalo se o rozluštění obrázku, vyřešení hádanky nebo vypočítání logického příkladu. Celkem děti dostaly 11 logických otázek a některé nebylo vůbec snadné vyřešit. Ačkoliv některé děti překvapily, s jakou rychlostí dokázaly některé otázky vyřešit. Za odměnu za rozluštěné hádanky děti dostaly další zlaťáky na stavění města. Poté na ně už čekala svačina, a to kuřecí řízečky s chlebem, po kterých byl čas na trochu aktivnější zábavu, a tak si děti zahrály fotbal. Na konec tábora byla připravena ještě šachová přednáška, po které šly domů.

             Ve středu čekal na děti výlet do Pěnkavova dvora v Takoníně, kde pro ně byl připravený westernový program. Nejprve se dozvěděly něco o indiánech a jejich koních a o amerických vojácích. Poté si každý vyzkoušel prásknutí lasem, hod nožem a sekerou, stavět indiánské přístřeší, práci se zbraní, druhy různých zbraní, ukázku střelby z luku z koně, opracování dřeva různými sekyrami, vylézt na koně (dřevěného). Nakonec byl ještě čas si opéct buřty a po příjemně stráveném dni se vrátit domů.

          Ve čtvrtek už na děti ve Spolkovém domě čekaly další westernový úkoly. Jako bylo chytání telat, přenášení vody, házení lanem, střílení na terč. Po sportovních úkolech šly děti na šachovou přednášku a zahrát si turnaj. Vítězem turnaje se stal Štěpán.

          V pátek šly děti na hřiště, na kterém na ně čekaly další hry a soutěže. Nejprve si děti daly menší rozcvičku, při které se protáhly. Po rozcvičce na ně čekala vodní bitva, při které mezi sebou bojovaly s vodními balónky. Dále si zahrály různé míčové hry, přetahování  lanem a slalom na čas. Pak se děti vydaly zpátky do Spolkového domu, jelikož se počasí opravdu vydařilo a pobyt na sluníčku už nám všem stačil. Ve spolkovém domě si děti daly langoše a zmrzlinu. Po menší pauze šly opět na šachovou přednášku, po které už byl čas na vyhlášení výsledků. Ačkoliv byly výsledky obou týmů po celou dobu tábora vyrovnané, tak nakonec celotáborovou hru vyhrál tým Akčních kovbojů. Gratulujeme! Oba dva týmy si vybraly drobné ceny a k nim nějaké dobroty.

        Za pomoc při organizaci tábora a přípravu skvělých svačin a občerstvení moc děkujeme paní Marii Filipové. Také bychom chtěli poděkovat Nadě Vašíčkové, která byla na táborech na praxi a pomáhala s přípravou her pro děti. Děkujeme i rodičům za dopravu do Takonína a sponzorům za občerstvení a ceny na táboře.

Zaznamenali: Zuzka a Lukáš Filipovi

 

Fotečky:

17.8.2020: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Primestsky_tabor_-_Divoky_Zapad_17.08.2020/

18.8.2020: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Primestsky_tabor_-_Divoky_Zapad_18.08.2020/

19.8.2020: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Primestsky_tabor_-_Divoky_Zapad_19.08.2020/

20.8.2020: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Primestsky_tabor_-_Divoky_Zapad_20.08.2020/

21.8.2020: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Primestsky_tabor_-_Divoky_Zapad_21.08.2020/

 

Diskusní téma: Letní šachový tábor 17.-21.8.2020 - Divoký Západ

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek