LETNÍ TÁBOR - Z POHÁDKY DO POHÁDKY - 3.8. -7.8.2020

04.08.2020 16:22

LETÁK:

 

FOTEČKY: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/

 

 https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Primestsky_tabor_-_Z_pohadky_do_pohadky_03.08.2020/

https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Primestsky_tabor_-_Z_pohadky_do_pohadky_04.08.2020/

https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Primestsky_tabor_-_Z_pohadky_do_pohadky_05.08.2020/

https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Primestsky_tabor_-_Z_pohadky_do_pohadky_06.08.2020/

https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Primestsky_tabor_-_Z_pohadky_do_pohadky_07.08.2020/

 

Tábora se účastní 20 dětí předškolního věku a dětí prvního stupně základní školy. Probíhá ve Spolkovém domě v Pravoníně.

Vedoucí: Lukáš Filip a Bc. Zuzana Filipová

Praktikanti: Filip Kůra a Štěpán Filip

 

MALÍ ŠACHISTÉ PROŽILI POHÁDKOVÝ TÝDEN

Od pondělí 3.8.2020 do pátku 7.8.2020 probíhal v Pravoníně příměstský šachový tábor Domečku Vlašim. Téma táboru byly pohádky, a tak se celý týden nesl v pohádkovém duchu. Táboru se účastnili spíše mladší děti, které byly rozděleny do dvou týmů. Tyto týmy spolu pak celý týden soutěžily v logických i sportovních disciplínách. Děti se ocitly v pohádkovém lese, kde pro ně byla každý den připravena jedna pohádka. Podle zvolené pohádky pak děti plnily úkoly a sbíraly body pro svůj tým.  Na začátku každého dne, však nejprve musely poznat o kterou pohádku se jedná. Příměstského šachového tábora se celkem zúčastnilo 20 dětí a 2 praktikanti. Každý z praktikantů měl na starost jeden tým. A pomáhali při organizaci jednotlivých úkolů. Celý tábor probíhal následovně:

V pondělí se děti nejprve seznámily a rozdělily se do dvou týmů. Týmy si poté vymyslely jméno, pod kterým soutěžily. Tým, který měl na starost Štěpán si zvolil jméno Ochránci pohádkové říše a tým, který měl na starost Filip si jako jméno zvolil Říše snů. Pondělní pohádka byla „O červené Karkulce“. Tuto pohádku musely děti poznat po přečtení úryvku z knížky. Poté na děti čekal večerníčkový kvíz a vybarvení obrázku s tématem pondělní pohádky. Po splnění těchto úkolů šly děti na snídani, aby se posilnily na sportovní úkoly. Jelikož pondělní pohádka byla O červené Karkulce, tak děti plnily úkoly jako bylo například: střílení jako myslivec, kdy děti museli míčkem trefovat jednotlivá zvířátka. Některá zvířátka byla větší a jiná zase menší a podle jejich velikosti byla také ohodnocena různým počtem bodů. Děti mohly trefit například lišku, zajíce, divoké prase, srnku, datla, kunu a další.  Následujícím úkolem bylo utéct lesem před vlkem, kdy byla dětem vytvořena opičí dráha, kterou musely překonat. Některé překážky v této dráze daly dětem opravdu zabrat. Poté si děti mohly vyzkoušet poznat po slepu věci v košíčku, které Karkulka nesla babičce. Také přenášely kameny z vlčího břicha. Tato hra probíhala tak, že děti přenášely na lžíci pingpongový míček. Po sportovních úkolech čekala na děti opět svačina. Pochutnaly si na výborných palačinkách od paní Filipové, která pro ně připravovala svačiny celý týden. Po svačině měli děti šachovou přednášku. Jelikož se našeho táboru účastnilo i hodně nešachistů, tak děti byly před přednáškou rozděleny na dvě skupiny. Celý den pršelo, tak se vše odehrávalo v prostorách Spolkového domu.

Úterní pohádkou byl Rumcajs. Na děti opět čekal úryvek z pohádky, podle kterého musely pohádku poznat a večerníčkový kvíz. Také si vybarvily obrázky Manky, Cipíska a Rumcajse. Po splnění těchto úkolů měly hodinu šachu. Po které se nasnídaly a šly plnit sportovní úkoly. Pro děti bylo připravené střílení z bambitky. Tato hra představovala trefování se pytlíčky na veliký terč, na kterém byly zobrazeny různá zvířátka za různý počet bodů. Každé dítě mělo 3 pokusy. V této hře se dokonce soutěžilo i za jednotlivce a na konci dne byli vyhlášeni 3 nejlepší střelci. Další hra dostala název přepadení vozu aneb pober, co můžeš. A to z důvodu, že děti musely za krátký čas nabrat z bedýnky co nejvíce věcí a vrátit se z nimi zpátky ke svému týmu. Poté děti loupily zvířátka. V každém týmu si zvolily zloděje a ochránce zvířátek a poté se snažily ukrást co nejvíce zvířátek druhému týmu. Důležité také bylo, aby si pořádně chránily svá vlastní zvířátka. Po náročném dni šly děti na svačinu, kdy už na ně čekali tousty. Po svačině měly ještě možnost dokreslit si své obrázky, než pro ně přijdou rodiče. I v úterý se vše odehrávalo, kvůli počasí, ve vnitřních prostorách budovy.

Ve středu vyjel příměstský šachový tábor na výlet do Pěnkavova dvora. Zde byl pro děti připravený hezký program. Nejprve je čekalo loutkové představení Vodnická pohádka. Poté měli zábavnou formou připravené povídaní o sladkovodních i mořských rybách. Také si mohly vyzkoušet stará řemesla, jako je například praní prádla na valše, zpracování lnu a další. Také na děti čekal závod s trakaři a chození na chůdách, tyto aktivity si děti moc užily. Po venkovních aktivitách následovala ještě jedna kratší vodnická pohádka s žonglérským představením. Celý den byl příjemně zakončen opékáním špekáčků.

Čtvrteční pohádka byla O perníkové chaloupce. Děti opět úspěšně poznaly, o kterou pohádku se jedná pomocí úryvky. Vyplnily si večerníčkový kvíz a vybarvily obrázky. Poté na ně čekala šachová přednáška, po které byl akorát čas jít na svačinu. Program, který následoval se odehrával na zahradě Spolkového domu, kde na děti čekal další úkol a to najít 60 ztracených perníčku. Nebyl to vůbec lehký úkol, avšak na táboře byly samé šikovné děti, a podařilo se jim najít všechny perníčky. Některé perníčky však zůstaly i u zlé ježibaby, a tak jí je děti musely ukrást. Ale to jen, když byla otočená zády. Dále si děti postavily z šišek, klacíků, mechu a kamínků domečky. Tyto domečky se opravdu vyvedly. Jelikož ve čtvrtek bylo hezké, tak byla možnost zahrát si i „mokrou hru“. V této hře měly děti za úkol přenést všechnu vodu z jedné nádoby do druhé pomocí děravých kelímků.

Páteční pohádka byla O Sněhurce a sedm trpaslíků. Po přečtení úryvku pohádky čekal na děti večerníčkový kvíz a po kvízu už první úkol z pohádky. Prvním úkolem bylo pojmenovat všech sedm trpaslíků. Tento úkol nebyl vůbec jednoduchý. A nakonec se oni jednomu týmu nepovedlo správně pojmenovat všech sedm. Následovala závěrečná hodina šachů. Naši „nešachisté“, teď už šachisté předvedli, co se za týden naučili. Po šachách si děti dali svačinu a šly plnit sportovní úkoly. Jelikož to byl poslední den a poslední pohádka, tak se ještě týmy z plných sil snažily vybojovat si vítězství. Po sportu na děti čekala opět dobrá svačina. A po svačině vyhlášení výsledků. Celotáborovou hru se nakonec povedlo vyhrát Ochráncům pohádkové říše, kterým ještě jednou gratulujeme. Oba dva týmy si však domů odnesly sladkou odměnu a něco pro radost.

Zaznamenali: Zuzana a Lukáš Filipovi

 

 

 

Diskusní téma: LETNÍ TÁBOR - Z POHÁDKY DO POHÁDKY - 3.8. -7.8.2020

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek