LOUČENÍ SE ŠKOLNÍM ROKEM 2016-2017 16.6.2017 PRAVONÍN

16.06.2017 22:47

FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/Zaverecne_vyhodnoceni_skolniho_roku_2016-2017/


LOUČENÍ SE ŠKOLNÍM ROKEM 2016-2017 A ZHODNOCENÍ PRÁCE NAŠICH ŠACHISTŮ

     Pod vlivem hrdosti a radosti z výsledků, kterých naši svěřenci dosáhli při závěrečných zkouškách za uplynulý školní rok, nevím kde začít?

     Úžasné množství práce, kterou naše děti odvedly při výuce v šachových kroužcích, muselo být oceněno. Někteří chodí do klubovny i třikrát týdně a vždy rády. Některé děti přijdou i mimo svůj kroužek, protože právě mají čas a zachtělo se jim zahrát si šachy. Nikdy nejsou odmítnuty, vždy se jim někdo z nás věnuje, dostanou operativně práci nebo se zapojí do práce v právě probíhajícím kroužku.

KROUŽEK POKROČÍLÝCH:


Zleva: Hlavní trenér Lukáš Filip, Filip Kůra, Barbora Slavíková, Adam Slavík, František Jelínek Štěpán Filip, Lukáš Zeman, Petra Píšová

Na fotografii chybí: druhý trenér Vojtěch Filip, Jan Veselý a Jiří Zeman


          Pokročilým připravovali testy Lukáš a Vojta Filipovi, byli na úrovni cca 1700 elo a jejich řešení bylo pod časovým limitem. Pak si odehráli také rapidové partie 2 x 20 minut, každý s každým, podle pravidel FIDE. Nejlepší v testech byla Petra Píšová, všechny partie zase vyhrál Lukáš Zeman. Neměli jsme předem stanovena pomocná kritéria hodnocení a tak jsme se rozhodli udělit dvě první místa. 

ZÁVĚREČNÉ VÝSLEDKY TÉTO SKUPINY: 1. Petra Píšová a Lukáš Zeman po 12 bodech (ze 16 možných, takže rezervy jsou!), 3. Štěpán Filip 8 bodů, 4. František Jelínek 5 bodů, 5. Adam Slavík 4,5 bodu, 6. dělené Barbora Slavíková a Jan Veselý po 4 bodech, 8. Filip Kůra 2,5 bodu a 9. Jiří Zeman 1 bod.

          Z těchto dětí si zahraje Krajský přebor v Mladé Boleslavi 6 šachistů, to je přece velký úspěch! Nedávno se blýskly tyto děti na MČR družstev starších žáků (a to jsou jen 2 starší - ostatní jsou mladší žáci)  a z 63 družstev skončili na 23. místě, a to od 18. místa měla družstva stejně bodů jako naši. Na "Zaječicích" chyběli ještě naše dvě "rezervy" (Slavíci). Oceňuji u těchto starších jejich úžasnou soutěživost, zdravou ctižádostivost, ale i hezké kamarádství. Vždy, když někam jedeme a někdo nemůže, tak na něj vzpomínají a litují, že není s nimi.  Tři z těchto  dětí mi budou v příštím roce pomáhat s předškoláky. Letos jsme si to vyzkoušeli, fungovalo to a hlavně je výuka efektivní.


KROUŽEK ZAČÁTEČNÍKŮ ŠKOLNÍCH:

Zleva: Veronika Brzková, Lenka Šťastná, Jakub Janda, Magdaléna Jendrulková, Sarasvátí Baerová, Sanatána Bauer, Michal Škaryd, Karel Vávra, Natálie Štanderová a Zdeněk Šťastný

Na fotografii chybí: Cecílie Burešová

     Pro tento kroužek připravoval testy Lukáš Filip. K řešení jich bylo 10. Časový limit byl mírnější než u předešlé skupiny. Odehráli rovněž rapidové partie na 2 x 20 minut, podle pravidel FIDE. Zde se prohrávalo i na nemožné tahy, bohužel! Jedná se o šachisty, kteří už jezdí hrát RŽL i jiné soutěže, a tak by se taková prohra neměla vyskytnout! Nejvíce bodů na své konto si připsala 1. Natálie Štanderová 19! z 20 možných, 2. Karel Vávra 17,5 bodu, 3. Zdeněk Šťastný 16,5 bodu, 4. Michal Škaryd 14 bodů, 5. Sany Bauer 12 bodů, 6. Sára Bauerová 9 bodů, 7. Magda Jendrulková 8 bodů, 8. Lenka Šťastná 7 bodů, 9. Veronika Brzková 6,5 bodu, 10. Jakub Janda 4,5 bodu a 11. Cecílie Burešová 0 bodů - nebyla hodnocena.

      V této skupině také zaznamenáváme celkové zlepšení. Natálka dětem jaksi "utekla", ale zlepšující se Karel Vávra a Zdeněk Šťastný ji jistě doženou. Ostatní musí přidat. Je znát, když některé děti chodí do kroužku 2x v týdnu a jiné jen jednou. Ovšem je nutné tolerovat u dětí i jiné volnočasové aktivity a mě těší, že přijde každý do kroužku s úsměvem a těší se na to, co nového ho čeká a rád se setká s kamarády.


KROUŽEK ZAČÁTEČNÍKŮ PŘEDŠKOLNÍCH:


Na fotografii téměř všechny děti z místní mateřské školy.

Do šachových kroužků chodí:

Zadní řada zleva 4 dívka Aneta Nováková, Tereza Žížalová, Simona Ondráková, Dan Vopálka, Jan Hejzlar, Eliška Škarydová, Tereza Slavíková, Tomáš Zeman a Daniel Zeman

Přední řada zleva 3 chlapec Matouš Cacák, 5 chlapec Lukáš Brixí, Tereza Justová, Patrik Heřmánek, Nela Hejná a Jakub Čáp

Na fotografii chybí: Vít Duda

           Pro předškoláky jsme měli připraveny testy opravdu náročné. Zahráli si přátelské partie (každý s každým) 2x 15 minut, každý s každým, dále řešili 43 jednotahových matů a pak je čekal test z Šachové školičky - znalost logických úkolů, znalost chodu figurek a znalost šachovnice, které bylo soustředěno do obrázků a diagramů na 28 listech A4. My jsme neměli žádný časový limit. Pracovali jsme na úkolech téměř tři týdny. A protože se vyskytli nemocní a z jiných důvodů nepřítomní, proto se plnění úkolů či odehrání partií dostávalo do skluzu, tak jsme využívali každé volné chvilky a děti si úkoly mohly dokončovat individuálně v jiných termínech. Stihli jsme téměř vše! Hodnoceno bylo 15! předškolních dětí. Úžasný kus práce, který tyto děti odvedly se těžko slovy vyjadřuje. Z těcho dětí jich ještě 7! nepůjde do školy a zůstává v MŠ a už dokáží sehrát šachovou partii a zakončí ji matem. Umí vyhodnotit nemožný tah, nestydí se přihlásit a požádat rozhodčího o nápravu, vidí jednotahové maty. Jen tři děti z těch 15 nesplnilo své úkoly na 50% (jsou to ty nejmenší a chybělo jim opravdu málo!). Na prvním místě se právem umístil a se ziskem 92,36 % Daniel Zeman (vyhrál všechny své partie, vyřešil 40 diagramů správně). Druhý byl jeho bratr Tomáš 90,08 % (partii prohrál jen s Danem, měl nejlepší test z Šachové školičky), 3. Tereza Slavíková 81,46 % (Terezka byla dlouho nemocná, ale vše si stihla dokončit), 4. Vít Duda 80,08 %, 5. Jan Hejzlar 75,37 %, 6. Eliška Škarydová 74,39 % (Eliška nestihla dokončit diagramy a zcela určitě se připravila o medailové umístění, škoda?), 7. Simona Ondráková 71,46 %, 8. Jakub Čáp 69,84 % (narozen 5.11.2012!), 9. Dan Vopálka 67,79 % (narozen 2.9.2012!), 10. Tereza Žížalová 66,99 %, 11. Patrik Heřmánek 58,05 % (Patrik začal chodit do kroužku až v pololetí a "rychlokurz" se povedl), 12. Nela Hejná 52,60 %, 13. Tereza Justová 49,83 %, 14. Lukáš Brixí 48,70 % a 15. Aneta Nováková 48,62 %. V příštím školním roce bude mít možnost z této skupiny jezdit na RŽL nejméně 10 dětí (5 z nich už si soutěže mimo kroužek, ke konci školního roku ,zkusilo).

              Za své výkony si děti odnášely hodnotící a pamětní listy, první tři v každé kategorii poháry a všichni medaile. Každý si odnášel některou z hodnotných cen, které dodal Městský dům dětí a mládeže ve Vlašimi a Šachový klub Pravonín z.s.. 

              V průběhu odpoledne se dostavily téměř všechny děti (na focení některé chyběly), navštívili nás rodiče a prarodiče dětí, přišla mezi nás paní starostka obce Pravonín Mgr. Jana Lapáčková. Podělila jsem se o výhru ze Zaječic a proto na této akci nechybělo bohaté občerstvení (tousty, párky v rohlíku, zmrzlinky...). Paní Bauerová donesla výborné kuličky, po kterých se jen zaprášilo. V klubovně i v malém sále si mohli přítomní zahrát s plastovými šachy, různé deskové a karetní hry a přišel na řadu i kopací míč a na zahradě se odehrávala fotbalová utkání. K dispozici byly k nahlédnutí kroniky z uplynulého školního roku, na nástěnkách si rodiče prohlíželi poslední úspěchy svých ratolestí a myslím, že byli na své děti právem pyšní!

              Děkuji jménem svým i jménem trenérů za dárky od rodičů a květiny, kterými mě obdarovali sourozenci Zemanovi a my slibujeme, že se budeme moc snažit, aby naše schůzky dostali zase jiný zajímavý rozměr a všechny děti k nám rády docházely. Děkuji všem současným sponzorům, bez jejichž nezištěné pomoci bychom nemohli vyučovat (knihy, pomůcky - šachové soupravy, šachové hodiny, partiáře, propisky, pastelky ale i jiný provozní materiál - papíry, tonery do kopírky, didaktické pomůcky pro nejmenší, ale i ceny do soutěží atd.). Šetříme na ozvučovací zařízení a vlastní výkonný dataprojektor a počítač, všechny tyto přístroje budeme v příštím školním roce využívat k výuce.

               Velice děkuji děvčatům v kiosku Heleně Kůrové a Mirce Čápové, děkuji i těm, kdož nám pomohli uklízet (Jana Veselá, manželé Zemanovi, Zuzka Píšová, Markéta Brzková a další).

                Všem dětem přeji překrásné prázdniny, buďte opatrní a užívejte si sluníčka a hrajte i šachy! V srpnu se začnu ozývat mailíky a budu vám posílat diagrámky k řešení, abychom v září mohli začít bez zdržovacího opakování! Pokud budete o prázdninách někde soutěžit a i vy, kdož budete na šachových táborech, pošlete ke zveřejnění článečky a fotečky. Děkuji.


HURÁ NA PRÁZDNINY!


Diskusní téma: LOUČENÍ SE ŠKOLNÍM ROKEM 2016-2017 16.6.2017 PRAVONÍN

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek