MALOVANÉ KAMÍNKY PRO ŠTĚSTÍ

20.04.2021 18:40

MALOVANÉ KAMÍNKY PRO ŠTĚSTÍ

             Celý měsíc děti s rodiči, prarodiči a sourozenci sbíraly kamínky, umývaly je a připravovaly k malování. Nějaké kamínky, především ty mramorové, jsme koupili a dokonce jsme dostali dva pytle kamínků darem od firmy Stone Idea s.r.o. z Prahy. V této době se na schůzkách nescházíme osobně, ale vybavujeme děti pomůckami do jejich domovů. Tentokrát to byly kamínky, akrylátové barvy a spousta předloh (rozvezli jsme je podle předem stanoveného harmonogramu a zásilky nechali, jako obvykle, třeba na plotě, zápraží…), po internetu jsme rodiče a děti  informovali se záměrem celé akce, náměty a postupy práce a pak od nich zhotovené výrobky vybírali (nechávali nám je na smluveném místě a podobně), maximálně jsme omezovali osobní setkávání.

           Touto akcí jsme děti a jejich sourozence, rodiče a prarodiče chtěli přivést ke společné tvořivé činnosti. Hlavním výchovným cílem nebylo jen tvoření, ale především jsme dětem online formou přiblížili život v sociálních zařízeních a vedeme tím naše děti k tomu, že je třeba myslet na naše prarodiče, myslet na to, jak jim udělat radost, třeba i vlastní prací. Dětem jsme přiblížili situaci, kdy jsou někteří staří lidé osamocení, z různých důvodů nemohou být ve svých rodinách nebo dokonce nikoho nemají a každá maličkost jim udělá radost. Děti byly informovány i o důvodech, proč připravovaly malované kamínky i pro pracovníky v 1. linii při zdolávání virové pandemie. Zdůraznili jsme jejich hrdinství a neskutečnou obětavost. Děkujeme touto cestou všem, kdož se do malování zapojili, některé kamínky jsou opravdu nádherné, jak od profesionálů.

            Rozhodli jsme se totiž při našich internetových poradách Tvořílků Domečku Vlašim vyrobit MALOVANÉ KAMÍNKY pro štěstí a obdarovat jimi staroušky v Domově a Pečovatelských domech ve Vlašimi. Prvotní záměr jsme rozšířili i o namalování kamínků pracovníkům v 1. linii, kteří hrdinně a statečně bojovali a bojují s covidovou epidemií (zdravotníci v Benešově, ve Vlašimi, hasiči, policisté, pracovníci Charity Vlašim a pracovníci v krizovém štábu Vlašim).

            Pro tento účel malovaly celé rodiny, malovali i vedoucí kroužků a těšilo je, že mohou udělat radost těm, kdož mají nyní omezený pohyb a chybí jim i kulturní vyžití. Věříme, že malované kamínky od nás, udělají radost všem. Mohou je mít v kabelce či kapse pro štěstí, ty větší mohou plnit funkci těžítek na pracovních stolech nebo si s nimi mohou ozdobit květináče v bytě nebo i záhonky na zahrádce, či pergoly a jiná příjemná místa. Při pohledu na ně si jistě vzpomenou na to, že děti z Domečku Vlašim jsou o vaší práci, prostřednictvím svých vedoucích, informováni a všichni si vaší práce nesmírně váží. Celkem jsme namalovaly 963 kamínků a prostřednictvím paní ředitelky MěDDM Pavly Homolkové a vedoucích Tvořílků je rozvezli tam, kde dělaly potěšení.

           Radost jsme udělali nejen obdarovaným, ale i sobě. Je jen škoda, že kamínky pro štěstí nemohly děti předat osobně. Současná epidemiologická situace to nedovoluje. Poprosili jsme tedy zprostředkovatele, aby nám poslaly nějaké fotografie z předávání dárků. Ve fotogalerii: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Malovane_kaminky_pro_stesti_2021/

vidíte, jak pěkné výrobky se dětem podařilo vyrobit a i fotografie z předávání kamínků pro štěstí a kamínků, které vyjadřují vděčnost.

          Malované kamínky jsme dovezli do Domova ve Vlašimi, předali je zástupcům krizového štábu Vlašim a zástupci z Pečovatelských domů a Charity Vlašim se pro  kamínky zastavili u nás v Domečku. Kamínky určené pro pracovníky v 1. linii v Benešově jsme zavezli do Nemocnice Rudolfa a Stefanie a předali je paní MUDr. Markétě Bláhové, ředitelce pro lékařské obory, která nás velice mile přijala a neskrývala překvapení z neobvyklých dárečků a slíbila, že se prostřednictvím vrchních sester dostanou do těch pravých rukou.

           Nechť tyto malované kamínky připomínají všem neskutečné období, které zatím není tak úplně, z historického hlediska, pojmenováno, neboť zasáhlo neblaze celou planetu. Bylo nutné ochránit tu nejrizikovější kategorii obyvatel, kteří trpělivě a statečně snášeli veliká omezení. Nechť tyto malované kamínky připomínají i pracovníkům v 1. linii jejich hrdinské nasazení při zdolávání pandemie, jejichž úsilí bylo a je tak pevné jako ty malované kamínky.          

          Dílo se nám skutečně podařilo a všichni se z této činnosti a následné radosti potřebných, radujeme a až to půjde vymyslíme nějaké osobní setkání a pozveme je k nám na návštěvu.

Marie a Zuzka Filipovi – vedoucí kroužků Tvořílků Domečku

Odkaz na Charitu Vlašim:  vlasim.charita.cz/clanky/malovane-kaminky-pro-zamestnance-charity/

 

 

Diskusní téma: MALOVANÉ KAMÍNKY PRO ŠTĚSTÍ

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek