MEMORIÁL prof. JAROSLAVA PELIKÁNA - 20. ROČNÍK - ČESKÝ BROD - 6.5.2017

04.05.2017 20:55

PROPOZICE: Šachový turnaj Český Brod 6.5. 2017.pdf

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÁ LISTINA:

mladší: www.chess-results.com/tnr278750.aspx?lan=5&art=1&wi=821

starší: https://www.chess-results.com/tnr278751.aspx?lan=5&art=1&wi=821


FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/Memorial_prof.Pelikana_6.5.2017_Cesky_Brod/

 

 V ČESKÉM BRODĚ PROBĚHL JIŽ 20. MEMORIÁL PROFESORA PELIKÁNA


           Na cestu do Českého Brodu jsme si museli trošku přivstat, je to přece jen vzdálenější místo, kde se konal šachový turnaj. Místní šachisté pořádali již 20. ročník Memoriálu prof. Jaroslava Pelikána. Zajíždíme na tento turnaj celkem pravidelně.

           Hrálo se v Music Hall Liďák. Sál to byl prostorný, pořadatelé měli vše připravené, snad jen pozůstatky kouře z předešlé akce a málo světla vadilo některým hráčům. Přálo však počasí, tak se děti mohly proběhnout na prostranství před budovou.

           Hrány byli dva turnaje, a to starší žáci (zde hráli i dorostenci, kteří byli zvlášť vyhodnocováni) a mladší žáci. V turnaji starších hrálo 35 šachistů a v turnaji mladších 49 šachistů. Hrálo se 7 kol tempem 2 x 20 minut na partii, švýčarským systémem, podle pravidel šachu SŠČR pro rapid a bleskový šach, prohrával druhý nemožný tah.

           V úvodu promluvila k přítomným, především k dětem, profesorka Pelikánová - manželka Jaroslava Pelikána a přítomen byl i vnuk pana profesora. Zahájení turnaje, seznámení s pravidly a celý turnaj řídil Ing. Zdeněk Chybný. Pomáhalo mu velké množství kolegů, kteří plnili funkce rozhodčích. Plynule a bez problémů losoval Jan Fiala.

           V kategorii starších žáků nás reprezentovali Štěpán Filip a Filip Kůra. Štěpán uhrál 4,5 bodu, hrál výkonem 1398, skončil na 8. příčce. První partii pokazil, remizoval s podstatně slabším hráčem. Ve druhém kole hrál s Filipem Kůrou a vyhrál. Prohrál s Václavem Bartošem z Říčan a v posledním kole s domácím borcem Standou Ježkem. Filip Kůra může tento turnaj zařadit mezi své nevydařené. Čtyři body a výkon 1175 a 16. příčka, to je slabota.

           V kateborii mladších žáků hrálo našich dalších pět šachistů. Nejlépe se vedlo Adamu Slavíkovi, který obsadil 9. příčku, uhrál 5 bodů a hrál výkonem 1236. Adam si zaslouží velikou pochvalu, odehrál sérii velice pěkných partií a i ty, které prohrál byly pěkné, v jedné z nich špatně spočítal koncovku. S dovolením se zmíním o Petru Jíšovi, kterého doprovázel pan učitel Hradecký a měl jiště ze svého svěřence velikou radost. Péťa uhrál 4 body a hrál výkonem 1153. Odehrál vydařené partie a jeho trenér byl velice spokojený. Barbora Slavíková odehrála jen 5 kol, protože odpoledne měla v Českém Brodě tenisový zápas. Uhrála tedy 3,5 bodu z 5 a hrála výkonem 1189 a skončila na 24. místě. Zdeněk Šťastný byl 15. nasazený, ale se 3 body a výkonem 974 skončil na 27. příčce. Ze začátku hrál pěkně, ale pak se rozptýlil, přestal se soustředit a jednu partii za druhou prohrával. Když prohrál s Petrem Jíšou, tak to obrečel. Zdeněk se musí zklidnit a až poté bude odehrávat pěkné partie. Lenka Šťastná se hodně snažila, uhrála 2,5 bodu (jeden za volno). Lenka dělá ještě chyby v tom, že nechává stát nechráněné figury a zbytečně o ně přichází a nedělá si plán ve hře. Tahá překotně bez rozmyslu figurky. Musíme se tomu u ní věnovat. Terezka Slavíková, naše nejmladší a také nejmladší účastnice celého turnaje (odvezla si plyšáka a medaili za nejmladšího účastníka). Terezka uhrála dva body (jeden za volno), ale své jmenovkyni Nikol Slavíkové z Úval dala pěkný mat, ze kterého měla velikou radost. Všechny partie, které prohrála oplakala. Moc se snažila, hrála i dost dlouho, ale přece jen jí chybí zkušenosti. Pevně věřím v brzké zlepšení, protože ona se opravdu hodně snaží a hraje ráda. Hrála i o přestávkách, buď s rodiči nebo se mnou.

              První v každé kategorii obdržel od pořadatelů pohár, první tři pak medaili, prvních deset knihu či kalendář a všichni pak čokoládovou tyčinku.

             Celkově hodnotím děti kladně. Ocenila jsem, že se přihlásily na turnaj, který se koná tak daleko. Doprovázel je i jejich trenér Lukáš Filip a hned je upozornil na chyby, kterých se dopustily. Řidičům děkuji za bezpečnou dopravu.


Zaznamenala: Marie Filipová

Diskusní téma: MEMORIÁL prof. JAROSLAVA PELIKÁNA - 20. ROČNÍK - ČESKÝ BROD - 6.5.2017

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek