MEMORIÁL PROFESORA JAROSLAVA PELIKÁNA - ČESKÝ BROD 7.5.2016

07.05.2016 22:23

PROPOZICE: Český Brod 7.5.2016 - rapid - propozice.pdf


STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÁ LISTINA:


mladší žáci: www.chess-results.com/tnr220830.aspx?lan=5&art=1&rd=7&wi=821

starší žáci: https://www.chess-results.com/tnr220831.aspx?lan=5&art=1&rd=7&wi=821


FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/Memorial_prof._Jar._Pelikana_-_Cesky_Brod_7.5.2016/


 ZLATO, STŘÍBRO I BRONZ PRO PRAVONÍN!


           Sobota 7.května 2016 byla dnem, kdy se hrál již 19. ročník turnaje mládeže - Memoriál prof. Jaroslava Pelikána, který byl hrán současně jako Základní kolo KP mládeže regionu SD - Polabí. A kde jsme hráli? No přece v Českém Brodě v zasedací místnosti hotelu Apeyron. Pořadatele Zuzana Koudelková, Ing. Zdeněk Chybní, Ing. Ivan Koudelka Ing. Miroslav Urban zařídili pro turnaj příjemné prostředí. Šachisté byli rozděleni na Mladší žáky, Starší žáky a Juniory. Hrálo se tempem 2 x 20 minut na 7 kol, švýcarským systémem dle pravidel pro rapid šach. Turnaj zahájila paní Pelikánová a pak promluvil i místostarosta města Český Brod, který na závěr turnaje předával ceny.

           My jsme měli v nejmladší kategorii dva zástupce, a to Štěpána Filipa a Filipa Kůru, ve starších žácích reprezentoval Lukáš Zeman. Naši uspěli velice dobře. Štěpán kategorii mladších žáků vyhrál (6 bodů, výkon 1466), druhý skončil Filip, rovněž se 6 body, výkon 1415). Lukáš ve starších žácích obsadil 3.místo, výkon 1412 a 4,5 bodu. Za své výkony vítězové obdrželi poháry, všichni medaile a knihu. Všechny dívky pak pamětní diplomy ke 110. výročí narození Věry Menšíkové a úplně všichni drobné sladkosti.

Hodnocení Lukáše Filipa, který děti doprovázel a sledoval:

            Než začnu psát k vlastní hře, musím konstatovat, že jsem po zhlédnutí startovní listiny, výsledky, kterých naši šachisté dosáhly, čekal.
           Štěpán Filip - V prvním kole dostal slabého šachistu z konce startovní listiny, a to bylo vidět i na hře, do 15 tahů mu soupeř dal 3 figury a s tím si Štěpán v pohodě poradil a připsal si první bod. Kolo druhé a třetí se mi nelíbilo herním stylem, přišlo mi, že Štěpán hraje laxně. Nicméně připsal si dva body. Ve čtvrtém kole zahrál pěknou partii, kde dokonce došlo i na pěknou kombinaci, obětoval dámu. V pátém a posledním kole s přehledem vyhrál. V šestém kole se odehrálo derby Štěpán F. - Filip K.. Rychlá remíza byla zakázána! Štěpán bílými kameny získal v zahájení převahu a dost slibnou pozici. Ve střední hře dokonce i figuru a výborné postavení pěšců. Ale partii dost pokazil, když si nechal nesmyslně chytit věž a vzápětí se mu pozice rozsypala. Této šance využil Filip a dotáhl partii do vítězného konce. Připadá mi, že Štěpán hraje raději a lépe černými! Pozn.: Štěpán špatně využívá čas kdy "čumí" okolo a pak se diví, že má málo času.
          Filip Kůra - Filip si v prvním kole připsal pěknou miniaturku, kdy šachistu porazil po pěkném útoku na malou rošádu. V druhém kole se dostal docela do špatné střední hry, ale dokázal z ní vybruslit po nepřesné hře soupeřky. Ve třetím kole dostal pěkný výprask od soupeře, tahle partie se mu vůbec nepodařila. Dále si připsal dva bodíky, které ho dostaly zpět do herní pohody. V šestém kole bylo pravoníské derby. V posledním kole, asi nejdůležitější partii o umístění měl Filip ohromné štěstí, byl krůček od porážky, ale díky tomu, že soupeř nevěděl jak se hrají věžovky, to Filip zná v neustálého opakování z kroužku a také využil lepšího postavení věže a krále a soupeře nakonec porazil. Pozn.: Filip - připadá mi, že hraje stále to své, které  je už okoukané. Už je na čase zařadit něco nového!

         Lukáš Zeman -  Lukáš v poslední době v rapidu chvály hodný posun. Hezkou partii sehrál s Pavlem Němečkem, ten určitě nepočítal s tím, že se bude o bod dělit. Prohrál s kluky z Poděbrad Pavlem Novotným a Lukášem Němečkem. Ve vyhraných partiích nějaké nepřesnosti byly, ale jeho hra se zlepšila a hlavní je, že si více věří. Pozn.: Všiml jsem si, že dost často dělá rošádu pozdě nebo ji nedělá vůbec.

         Využili jsme také nedaleké pizzerie a donesli našim borcům milovanou pizzu. Jinak široký sortiment občerstvení měli i v recepci hotelu. Prostředí velice pěkné, děti si mohly vyběhnout provětrat se na terasu. Vše probíhalo jak má, časový harmonogram byl dodržen a my měli radost z pěkných výsledků.

         Děkuji klukům za vzornou reprezentaci a všem, kdož zajišťovali dopravu a doprovod za čas věnovaný dětem.


Zaznamenala: Marie Filipová

Diskusní téma: MEMORIÁL PROFESORA JAROSLAVA PELIKÁNA - ČESKÝ BROD 7.5.2016

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek