MISTROVSTVÍ ČECH JEDNOTLIVCŮ V KATEGORII H 10 VE STRÁŽI POD RALSKEM

15.11.2009 00:00

PROPOZICE: www.chess.cz/www/assets/files/mladez/0900/MC2009/MC2009_8a10_prop.doc

KONALO  SE: 13.-15.11.2009

VÝSLEDKOVÁ  LISTINA H, D 10: www.chess-results.com/tnr26804.aspx?lan=5

VÝSLEDKOVÁ  LISTINA H,D 8: www.chess-results.com/tnr26806.aspx?lan=5

FOTEČKY OD IRENY HEJNÉ: sachypravonin.rajce.idnes.cz/MC_STRAZ_p.RALSKEM/#album

ROZBOR DANOVÝCH PARTIÍ:  (DODÁME AŽ "PROŽENEM FRITZEM)

 

ČLÁNEK OD PANÍ IRENY HEJNÉ:

Mistrovství Čech v šachu – Stráž pod Ralskem

(očima jedné babičky)

         Bereme Anežku do auta a společně vyrážíme na mistrovství. Šťastně jsme dorazili na místo před námi se objevil dům Diamo s parkovištěm. Zaparkovali jsme, vybalili si věci, když zdáli na nás volá pán, zda jedeme na šachy ?? Odpovídáme, že ano a on nám sděluje, že jsme špatně a onen hotel Diamo je níže, toto je prý ředitelství. Po několika kolečkách hledání parkoviště hotelu jsme zjistili, že tam žádné není a že se dá zaparkovat kdekoli. Zdařilo se a jdeme se ubytovat……. paní recepční hledá a né a né naše jména nalézt.

          Zkoušíme Ždychová-tady není, Hejný-nevidím,Vlková, Mejzlík, Roháčová - nic. Po 20 minutách jsme si list půjčili a okamžitě naše jména nalezli, vyfasovali jsme klíč, ovladač na televizi, pokoj v 7. patře. Dan i Anežka jsou natěšení na pobyt na hotelu. Otvíráme a zíráme, pokoje jsou plné mrtvých ba i živých much (masařek), ty jsou na posteli, pod polštáři, v zářivkách, po podlaze ba i v záclonách. Pravděpodobně zmrzly. Nasadili jsme dětem čepice a zkusili zapnout topení, zda se pokoj zahřeje než se vrátíme. Odcházíme do KD na prezentaci. Bereme za troje dveře, zamčeno a konečně čtvrté se otvírají, máme jít do patra či nikoliv a hle tady při zemi malá cedulka ŠACHY TU !!! Jsme tady. Slušná restaurace, vedle velký hrací sál. Prezentujeme se, dostáváme stravenky a jdeme se naobědvat. Na trička to zde není, ale jídlo je dobré.

       Začíná se, hraje hymna, vítá nás paní starostka a pan rozhodčí, ve kterém poznáváme pána, který nám pomohl s nasměrováním na hotel. Je to pan Malec. O turnaji víte vše a já, coby šachový antitalent se k tomu vyjadřovat ani nehodlám, ale o pár poznatků coby pozorovatel, bych se chtěla s vámi chtěla podělit.

        Je čas na večeři, ale je nás tu nějak moc. Přijíždějí hráči do 8 let s doprovodem a nějak se sem nevejdeme. 1 a půl hodiny čekáme na večeři máme ještě jeden zápas před sebou. Honem se najíme a šup do sálu. Má se již hrát, rozhodčí se omlouvá za totální kolaps kuchyně, za téměř 2 hodinové zpoždění a řeší se to tak, že kdo má soupeře ať hraje, kdo nemá musí na něho počkat. Dan čekal přes ¾ hodiny, Anežka o něco méně. Děti jsou unavené, vracíme se kolem 21 hodiny na ubytovnu. Pokoj se zavlažil a my ukládáme děti ke spánku. Ráno bude lépe. Vše se již pomalu zabíhá, snídani jsme dostali již po 30 až 40 minutách, sál se již zadýchal a my máme čas, vydržíme. Vcházíme do sálu a tam je neskutečný chaos, hrají tam i děti do 8 let. Mají jiný hrací čas, ruší ty starší, do hry zasahují doprovody. Děti lítají, hledají rodiče, rodiče zase děti, křik  dupot, rachot . Pan Malec se snaží udržet klid na sále, ale je to nad lidské síly a pomalu kolabuje. Posléze se přichází na nápad „osmičky“  přestěhovat do vedlejších prostor a tak udržet klid v sále. Daří se, je to dobré. Turnaj se dostává do poloviny a tak jak se zvyšují naděje, tak se zvedá i adrenalin a tlak v tepnách doprovodu. Sedím a pozoruji…. tady tatínek významně pokyvuje hlavou, tady tatínek pokašlává a hle tady se zvedají ruce a tamhle se tatínek chytá za hlavu. A co maminky ? No jo , tady se maminka staví před hráčku a významným pomrkáváním souhlasí s tahem a tady se maminka mračí pokud nesouhlasí, teď to udělala správně, tak se mamka významně usmívá. Dcerka se před každým tahem podívá, zda je mamka pro. Tady se seběhli tři pozorovatelé a meditují mezi dětmi, zda hraje dobře či nikoliv. Samozřejmě to zde píši jako nadsázku, ale věřte, že pokud bych mohla, s okamžitou platností bych zakázala všem přístup ke stolům, mezi hráče a vůbec do hracího sálu při hře. Je to nesportovní a nefér. Domnívám se, že jsou hráči dost velcí, aby uhráli partii bez doprovodu který by na ně čekal ve vedlejší místnosti .Dva a půl dne jsem toto pozorovala a děje se to a ve velkém. Je dohráno, doprovod hubuje, někteří hráči pláčí, ale máme šanci ještě v neděli. Večeříme a odcházíme na pokoj. Děti jsou unavené a brzy usínají.

Dnes vstáváme brzo, v 8 hodin se již hraje. Snídáme a jdeme do sálu. Nervy pracují, hlasy doprovodu se zvyšují, chválí se, vyhrožuje, slibuje se odměna. Děti prostě musí ………Je dohráno, jdeme na oběd a čekáme na výsledky. Znovu zazní hymna, paní starostka se s námi rozloučí a přeje si, aby byli příště znovu vylosováni na pořádání turnaje. Pan Malec vyhlašuje výsledky a my odjíždíme. Někdo šťastný, někdo méně, někdo zklamaný, někdo se již nevrátí, ale tak to chodí.

Chtěla bych se s obdivem poklonit práci pana Malce, který měl vše na svých bedrech a také ho omluvit, že nebyly výsledky na internetu, ale podle mého nemohl vše sám zvládnout i když tam měl nějakou paní na pomoc. Nevím, zda by při takovémto turnaji nemělo být více pořadatelů, ale ve 4 lidech toto vše zvládnout je podle mého nad lidské síly. Nebylo zde žádné vyžití pro děti o přestávkách, bylo to pro ně dlouhé a únavné. Možná by stačila jen televize s pohádkami. Ale to již nechám na uvážení pořadatelů. Přesto jsme rádi, že jsme se zúčastnili, máme nové zkušenosti a zážitky. Ještě poděkování do kuchyně. I když se na jídlo čekalo moc dlouho, tak bylo z čeho vybírat a jídlo bylo velmi dobré .

Napsala Irena Hejná

Diskusní téma: MISTROVSTVÍ ČECH JEDNOTLIVCŮ V KATEGORII H 10 VE STRÁŽI POD RALSKEM

Datum: 14.11.2009

Vložil: IRENA Ž.

Titulek: MISTROVSTVÍ ČECH

JINAK UŽ H,D 8 HRAJE JINDE,TAK SNAD TO BUDE KLIDNĚJŠÍ PRO OBĚ KATEGORIE....NAPROTI TOMU STOJÍ NAD TOMÁŠEM HOLÝM ASI 4 DOSPĚLÉ OSOBY...........A ANEŽKA VYHRÁLA-NEDOSTAVILA SE JÍ SOUPEŘKA..

Datum: 14.11.2009

Vložil: IRENA Ž.

Titulek: Re: MISTROVSTVÍ ČECH

NĚKTĚŘÍ RODIČE PRÝ HLÁSAJÍ "ZLATÝ VYŠKOV"........ASI JSOU TAK NĚJAK ZE VŠEHO ROZČAROVANÍ

Datum: 14.11.2009

Vložil: IRENA Ž.

Titulek: MISTROVSTVÍ ČECH

ZAČÍNÁ DALŠÍ KOLO, DAN - HOLÝ LUKÁŠ,KLATOVY
ANEŽKA - JINDROVÁ TEREZA,HRADEC KRÁLOVÉ

Datum: 14.11.2009

Vložil: IRENA Ž.

Titulek: MISTROVSTVÍ ČECH

TAK PO HODINĚ A TŘIČTVRTĚ BOJE DAN VYHRÁL,ANEŽKA PROHRÁLA A PAVLÍK TAKY PROHRÁL.BYLO TO PRÝ NÁROČNÝ,DAN VSTAL OD STOLU ZPOCENÝ,ALE ASI ŠTASTNÝ.......

Datum: 14.11.2009

Vložil: Marie

Titulek: Re: MISTROVSTVÍ ČECH

Hurá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Danova soupeře neznám, ale Anežka Verunku porazit mohla, vždyť na žákovských ligách je Anežka o třídu lepší, škoda! Ale ony se bodíky také dostaví. No a Pavlík, ten se teprve rozjíždí. Na přeboru škol byl oporou družstva, myslím, že je ve formě, on se nedá!

Datum: 14.11.2009

Vložil: Marie

Titulek: Re: Re: MISTROVSTVÍ ČECH

Ještě k tomu, že jsou to těžké partie. Ono pro tyto malé šachisty hrát vážné partie, je skutečně velmi náročné. Když si představíte, že se musí najednou soustředit i dvě hodiny, no to je od těch desetiletých prcků ústyhodný výkon!

Datum: 14.11.2009

Vložil: Jarda P.

Titulek: Re: Re: MISTROVSTVÍ ČECH

Pavlík přebor škol nehrál,to byl Péťa Lebeda.

Datum: 14.11.2009

Vložil: Marie

Titulek:

Také dobré ráno, tak dneska našeho borce čekají 4 kola. Přejeme hodně hezkých tahů a vyhrané partie.Anežka bude hrát totéž a Pavlík Roháč v osmičkách dneska sehraje dokonce 6 kol, ale na kratší čas. Tak hodně štěstíčka!

Datum: 14.11.2009

Vložil: IRENA Ž.

Titulek: MISTROVSTVÍ ČECH

Dobré ráno,ve Stráži začínají další boje,do čtvrtého kola má DAN-MAŠEK Martin ,Teplice
ANEŽKA-ZEMENOVÁ Veronika ,Říčany

Datum: 13.11.2009

Vložil: Marie

Titulek:

Nemám pěkné zprávy, protože Dan i Anežka prohráli. Velice vázne organizace. Je tam dost zmatek, pořadatelé se sice stále omlouvají za neodstatky, ale co je to platné. Poslední kolo bylo dokonce zahájeno tak, že jim (díky zpozdilé večeři) řekli, že kdo má soupeře, ať hraje. Dan například na svého spoluhráče čekal třičtvrtě hodiny. Tím pádem má někdo odehráno, někdo teprve hraje. Děti jsou malé, běhají tam a hlučí, některé pospávají. Je to škoda, že se první den nevydařil, pro nás výsledky, to děti do budoucna napraví, ale o tom jak to vypadalo první den na MČ H,D 10 se možná bude mluvit několik let!

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Přidat nový příspěvek