MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY DRUŽSTEV MLADŠÍCH ŽÁKŮ V ŠACHU - 12.-14.6.2009 MÝMA OČIMA....

15.06.2009 21:47

VOJTA  F I L I P   (jeden ze šesti)   P Á T Ý     V    ČESKÉ REPUBLICE!    

     

              Nad Vojtou Filipem stojí trenér Ondřej Matějovský, naproti Vojtovi Jirka Rýdl (velká posila Spartaku Vlašim) a přihlíží Adam Čáp.

 

Pro náš šachový klub bylo tak trochu vyznamenáním, že byl do základní soupisky zařazen Vojta Filip na pátou šachovici, a tím jsme i my byli přímo vtaženi do turnajové atmosféry.

     Finále ČR družstev mladších žáků se hrálo v Sezemicích u Pardubic. Naše výprava čítala 11 členů a jeli jsme dvěma auty a dva šachisté dorazili veřejnou dopravou (Jirka Rýdl a Míša Hatašová). Jedno auto obsadila rodinka Pýchova (taťka, mamka, Patrik a Nela) a druhé bezpečně kočírovala Hanka Davidová, mamka Matěje, mě a Vojtu přibrala v Pravoníně a ve Vlašimi přistoupila nejdůležitější osoba  -  Ondra Matějovský - trenér a vedoucí skupiny. Jelo se dobře, nic nás nezdrželo a po poledni jsme se už registrovali a dali si oběd v místní restauraci. Pak se mužská dospělá část výpravy (Jarda a Ondra) vypravili na obhlídku ubytování a vrátili se tak trochu šokováni a hned jsme sháněli nové přístřeší a nakonec bylo naším útočištěm Hlavní (vlakové) nádraží v Pardubicích, kde měli volno v obstojné hotelové ubytovně s recepcí, na pokojích po dvou postelích a téměř za stejnou cenu, která měla být zaplacena za matrace na zemi! Pořadatel nám, bez problémů, již zaplacené, ubytovací náklady vrátil, tak už jsme nic víc neřešili.

     MČR družstev mladších žáků zahájil kolem 16 hodiny ředitel turnaje Ing. Martin Mojžíš, následovala hymna ČR, pak krátká zdravice starosty města Sezemice pana Bohuslava Kopeckého. K šachistům promluvil hlavní rozhodčí Jaroslav Benák a mohlo začít 1. kolo.

     Na 10. stole nám los přidělil SK Medvědy Zvole a odehrálo se první Středočeské derby! My, se startovní desítkou, oni 24. Naše průměrné Rtg 1393, jejich 1208. Tedy naše družstvo bylo favoritem. Výsledek 4,5 : 1,5. Jirka Rýdl (1700) remizoval s Lukášem Bočkem (1296) a Matěj David (1100) podlehl Ondřeji Saskovi (1100) a my se 3 body po 1 kole na 10. místě.

     Druhé kolo - 1. stůl - největší favorit BSS Frýdek-Místek A. Jejich Rtg 1670. Pavelek Tomáš x Jirka Rýdl a Michal Kubík x Patrik Pýcha, oba "plichta". Vojta Filip přehrál Vendulu Novákovou (1690) a ostatní prohráli. Výsledek 4 : 2 ve prospěch soupeřů a pro nás 14. místo.

     Sedmý stůl a třetí kolo, bylo pro nás šťastné! Výhra 4 : 2 posílila sebevědomí našich šachistů. Zdolali DDM Most. Zápas se nepovedl jen Jirkovi Rýdlovi s Lukášem Hofmannem (1395) a Matěji Davidovi s Martinou Benešovou (1250). Po třetím kole jsme se vyhoupli na 9. místo.

     Hrát na 4 stole ve čtvrtém kole bylo také úspěšné. Výhra 5,5 : 0,5 s BSS Frýdkem-Místkem B (Rtg 1431) byla dost velkým překvapením, remizovala jen Míša Hatašová s Filipem Kaňákem (1250). Svůj první bod získal i Matěj David a měl z něho velikou radost. No a my se najednou ocitli na 6. místě.

     Páté kolo. Před nás se usadili šachisté z 2222 Polabiny B (1307), kteří vystupovali dost sebejistě a naši jim přepustili jen jednu výhru a 5 vítězství patřilo nám. Po tomto kole jsme si dokonce sáhli na medaili a byli průběžně třetí!

     Lokomotiva Brno (1406), na první desce s Martinem Blahynkou (1936) a na druhé s Adamem Dvořákem (1688) a na třetí s Jiřím Suchomelou (1358), vzbuzovali obavu pro šesté kolo, a naši všichni tři prohráli. O celkovou remízu se postarali Nela, Vojta a Matěj. Na prvních třech deskách hráli naši dobře, ale Patrik i Míša "spadli", Patrik dokonce ve vyhrané pozici. Dlouho jsme litovali, že alespoň jeden "neurval" půlku. Klesli jsme na 4. místo.

     A protože nám ten "proklatý" počítač losoval jen ty nejsilnější celky, tak v 7 kole padl los na Pandu Rychnov nad Kněžnou (1412). My hráli nic moc a od "kanára" nás zachránil jen Vojta, který remizoval. My byli šťastni za průběžné 6. místo a do ubytovny odjížděli bez nálady. Ostatně, vždyť bylo třináctého!

     Ráno nás probudilo sluníčko a nás čekal souboj soubojů s 2222 SK Polabiny A (1541) (budoucí vítěz) a bratři Půlpánové - Jakub (1901), Matěj (1443). Dostali jsme zase "nakládačku"  5 : 1, čest zachraňoval jen Vojta, který přehrál Daniela Vančuru (1529). Po tomto kole jsme se usadili zase na 10. místo, právě tam, kde jsme začínali. Děti byly smutné, ukápla i nějaká slzička. Děvčata končila na čas, to se jistě probere v diskuzi, protože si všechno nepamatuji a také se o tomu už psalo na www.sachyvlašim.cz.

     Poslední kolo - deváté! - proti nám SK Most (1422). Proti Jirkovi Daniel Hanzlík (1673) a Jirka vyhrál! Patrik, velký "hecíř" a povzbuzovatel, proti Tomáši Hanzlíkovi (1435)! Vyhrál! Vyhrál i Vojta. Matěj a Míša prohráli a vše bylo na Nele, která bojovala s Jiřím Skuthanem (1473). Pohled na hodiny Nely přiváděl nejednoho k šílenství a my z balkónu, doslova, tahali její ruku očima, aby už "praštila do hodin a získala přidaný čas. V jeden moment tam měla 1 vteřinu!!! Nakonec Nela uhrála kýženou remízu! A my vyhráli! To byla radost! A naše 5. místo bylo i pro nás tak trochu příjemným překvapením, v náš prospěch hrálo vysoké pomocné hodnocení a samozřejmě výsledky ostatních družstev. A najednou bylo vše, co jsme dětem v duchu vyčítali, zapomenuto a všichni jsme se radovali. Za odměnu dostali perníčky, Ondra je pozval do cukrárny a očička jim jen zářila.

     A nyní trochu k jednotlivcům. Jirka Rýdl (1700), hrál s průměrným Rtg 1589 a získal 4 body. Patrik Pýcha (1505), uhrál 5,5 bodu s Rtg 1628! Míša Hatašová (1508) 3,5 bodu a Rtg 1325. Nela Pýchová (1294), Rtg 1461! a 5,5 bodu. Vojta Filip (1250), vyhecován Tomášem Vojtou, uhrál 8,5 bodu s Rtg 1715! A v celkovém pořadí jednotlivců skončil z více jak 170 šachistů na 4. místě a splnil na 94,4 %. Hrál sice na 5. šachovnici, ale poradil si i s elisty 1690 a 1529. Pro Matěje to byl první velký turnaj, uhrál 2 body. Byl z toho někdy moc smutný, bylo nám ho líto, ale hrál dobře, pomalu, rozvážně. Vždyť ony se ty pravé úspěchy, Matěji, dostaví. Uvidíš!

     Poděkování patří všem, kdož děti na soutěž připravili, především Ondrovi Matějovskému, který se dětem maximálně věnuje a na vlastním MČR je bedlivě sledoval, při důležitých soubojích se od nich ani nehnul a děti, když ho měly v zádech, hrály jak o život. A když dohrály, tak s ním své partie probíraly a on trpělivě naslouchal a vysvětloval.

    Hrálo se ve velmi pěkném prostředí Sezemického domu, losování probíhalo pružně. Rozhodčí nemuseli řešit žádný spor, jen jednou zazvonil "neposlušný" mobil. Jen v hrací místnosti mohl být větší klid. Ti, co dohrávali poslední se nemohli dost dobře soustředit.

     Poděkování patří také řidičům aut - Hance Davidové a Jardovi Pýchovi, kteří nás dovezli tam i zpět, ale  převáželi nás i  z Pardubic do Sezemic a zpět.

     Co ještě napsat? Jídlo bylo celkem dobré, jen ve školní jídelně nezvládali expedici a dlouho se čekalo na výdej jídel.

     Ocenění dětí:

     První tři vítězové dostali poháry, medaile a hodnotné dárky. Drobné ceny byly připraveny pro všechny děti. Naše dostaly pamětní medaili,pamětní list, "flešku", pastelky a pexeso.

JIRKO RÝDLE, PATRIKU PÝCHO, MÍŠO HATAŠOVÁ, NELO PÝCHOVÁ, VOJTO FILIPE A MATĚJI DAVIDE - DÍK ZA VZORNOU REPREZENTACI A ZA DOSAŽENÍ TAK VELKÉHO ÚSPĚCHU!

 

                                 

Diskusní téma: MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY DRUŽSTEV MLADŠÍCH ŽÁKŮ V ŠACHU - 12.-14.6.2009 MÝMA OČIMA....

Datum: 16.06.2009

Vložil: Maťa

Titulek: Pěkný článek

Pěkný souhrn našeho turnajového vystoupení i pobytu! Velká škoda je zápasu s Brnem, tam jsme byli opravdu blízko 3 bodům, které by nás hodně přiblížily medailovému umístění - na bronz by pak pravděpodobně stačilo vyhrát jeden zápas z posledních tří. Zde bych také trochu poopravil informaci o "spadlých" Patrikovi a Míše - proti Brnu prohráli oba na pozici, Míša rychle a Patrik po dlouhém boji... Jinak na zmrzlinu pozval děti (i mě :-)) Jarda! Co se týká Vojty, tak ten hrál opravdu výborně, i papírově silnější protivníky většinou porážel s lehkostí. Porazil i soupeře z nejlepších týmů MČR Polabin a Frýdku-Místku!

Datum: 16.06.2009

Vložil: Filipová

Titulek: Vyjmuto z článku na Rychnovských www stránkách

Rychnovští o nás napsali:

Poslední sobotní zápas: Rychnov – Vlašim 5,5:0,5. Zápas byl dlouho vyrovnaný, ale dokázali jsme vést 3:0 a snaha násilím vyrovnat vedla až k příliš kruté prohře sympatické Vlašimi. Naši hoši zdolali i obě dívky, které jsme si chtěli půjčit do týmu z Vlašimi.

Přidat nový příspěvek