MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ŠESTIČLENNÝCH DRUŽSTEV STARŠÍCH ŽÁKŮ A TURNAJ DVOJIČEK (2009 A MLADŠÍCH) - 2.-3.6.2018 - CHRUDIM

31.05.2018 16:08

PROPOZICE: Zaj-2018 Propozice schválené 2.-3.6.2018.docx

PŘIHLÁŠKY: docs.google.com/spreadsheets/d/1_djARFr4B6rOmkGMRwwdngH5pg4DvPcAlnNavt2h-Yg/edit#gid=208940863

VÝSLEDKOVÁ LISTINA:

MČR - šestičlenná družstva starších žáků : chess-results.com/tnr357729.aspx?lan=5

Dvojičky: chess-results.com/tnr357730.aspx?lan=5

Jednotlivci: chess-results.com/tnr357731.aspx?lan=5&art=1&rd=9

FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/56._Zajecice_MCR_druzstev_starsich_zaku%2C_turnaj_dvojicek_a_jednotlivcu_2.6.-36.6.2018_Chrudim/

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA OD PANA JAROSLAVA HÁJKA: Zaj-2018 Závěrečná zpráva.docx

Zde sledujte všechna další hodnocení (rozklikněte odkaz "závěrečná zpráva"): zajecice.chesspce.cz/


Moje postřehy....

   aneb  "ZAJEČICE" OPĚT NA VYNIKAJÍCÍ ÚROVNI!


          Po každém návratu ze "Zaječic" (kde už jsem byla 10x, tak dlouho pracuje ŠK Pravonín) si vždy pomyslím, že už to lepší být nemůže. Ovšem pořadatelé se věnují přípravě dalšího ročníku s velkým předstihem (doslova jím žijí!) a každý rok překvapí.  Šedesát jednotlivců, 54 dvojiček (108 dětí), 70 družstev (436 dětí), rekordní účast 604 hráčů! K tomu trenéři, rodiče, doprovody a další hosté, porce více jak 1000 účastníků, tomu já říkám mega akce! Zúřadovat, připravit hrací sály, ubytovat, nakrmit všechny účastníky, to je přece veliký kus práce. Blahopřeji k bravurnímu zvládnutí turnaje, děkuji Jaroslavu Hájkovi a jeho spolupracovníkům za tak úžasný turnaj. Vracet se sem je radost. Nemusíme za každou cenu vyhrávat (a když to zacinká, tak je to milé), ale ta atmosféra, setkávání trenérů, ale i dětí, to je přece něco úžasného. Dnes už má většina klubů své dresy a není výjimkou, že zahlédnete bavit se děti v jednom hloučku z několika klubů dohromady, v Chrudimi to byl doslova šachový festival. Málokdo by se do takového podniku pustil! Řečičky nemají žádnou cenu, skutků je třeba! Proto si šachistů ze Zaječic nesmírně vážím. Velikou pochvalu si zaslouží hlavní rozhodčí Miroslav Hurta s kolektivem rozhodčích, kteří s přehledem zvládali svoji práci. Nesmím zapomenout na pochvalu pro Bohuslava Kokeše, který ladil ubytování, zajišťoval stravu a vyúčtování, u nás to bylo bez problému, veřím, že se k mé pochvale přidají i další účastníci.

         Ubytovaní jsme byli v Penzionu Krmelec, který jsme obsadili téměř celý, moc se nám tam líbilo, cena vcelku příznivá, všade čisto, k dispozici veškeré kuchyňské vybavení, lednice, TV, sprcha. Nezaznamenala jsem ani jednu připomínku. Pan majitel velice vstřícný.

          Stravovali jsme se na dvou místech. Snídaně a večeře v restauraci Muzea, i zde spokojenost, rychlá obsluha, jídlo chutné. Žádné připomínky od našich účastníků, jasným důkazem byli prázdné talíře, zbytků bylo poskrovnu. Na obědy jsme přecházeli do Hotelu Alfa. Tady jsme si mohli vybírat z mnoha jídel, pokud si někdo nevybral z menu pro šachisty, tak si mohl vybrat z vedlejší nabídky (malý doplatek), zbytky žádné. Zde obsluha nejen rychlá, ale doslova blesková. Paní u pokladny byla rychlejší, než posun strávníků u pultu a děvčata u výdeje jak by smet!

           Opravdu jsem nenašla žádnou vadu na kráse turnaje a pokud bych chtěla být velký hnidopich, tak ty Dvojičky bych možná ráda viděla někde blíže, ale je mi jasné, že kdyby hráli v hlavní budově, tak by zde byl strašný "mumraj". Malí končí dříve, běhají, nejsou k udržení a u stávající hrací místnosti měli k dispozici  zahradu plnou herních prvků, to bylo k nezaplacení!


HODNOCENÍ:

         My jsme postavili dvě šestičlenná družstva, předcházela diskuze o tom, jak budou složena, nakonec jsme startovali jako "B" a "C" TJ Spartaku Vlašim. Družstva vedli naši trenéři Lukáš a Vojtěch Filipovi, kteří zhodnotili výsledky svých svěřenců níže. Já jen všem moc děkuji za vzornou reprezentaci, každý ví, kde ho pata tlačí, pracovat na sobě musí, pokud chtějí příště lepší umístění, všichni.

TJ Spartak Vlašim "B" - hodnotí Lukáš Filip

           Před prvním kolem jsem si myslel, že by tým mohl skončit do 15. místa. Startovali jsme z 22. příčky. Na MČR startovalo 70 družstev z celé ČR. Nebyl bych to já, kdybych se s týmem nevsadil o umístění a všichni také na sázku kladně reagovali. Poměrně vysoký cíl z mé strany - umístění týmu  do 15. místa! Pokud to dokáží, tak budu všem hráčům družstva jeden měsíc vykat. Myslím si, že to byl nápad kapitánky Petry.  A když se neumístí do 15. místa, tak si dáme o prázdninách 50 km projížďku na kole. No, původně jsem si myslel, že za nimi pojedu autem, ale jsme jedna parta, tak budu solidární a jízdu budu absolvovat s nimi. Myslím, že tato prázdninová akce přispěje k utužení týmu a do dalšího školního roku půjdeme s chutí vylepšovat výsledky.

        Nyní k turnaji: první den se hrálo 6 kol. V prvním kole jsme si poradili se slabším týmem z Jihlavy. Bod pustil pouze Filip K. a Petra dala remízu. Druhé kolo jsme se poprvé a naposled dostali do místnosti "šachové šlechty", kde nás rozcupovali Říčany A v poměru 5,5 - 0,5. Spravedlivá prohra, kterou režíroval Štěpán F., ztratil v zahájení věž  a soupeř si už svoji výhodu do konce partie pohlídal. Následně se rozsypali pozice i ostatních hráčů. Jenom Honza V. měl na šachovnici lepší pozici a pár pěšců navíc. Ale vybral si špatnou chvilku v prohraném zápase a také nakonec prohrál. Jedinou remízu uhrál Lukáš Z., který naopak zachraňoval horší pozici a přece zachránil alespoň půl bodu. Poslední partii hrála Petra, a ta bohužel taky prohrála. Vracíme se do hlavního sálu, kde nás čeká ve 3. kole ŠK Libštát, který porážíme celkem snadno. Jediné co mi vadilo, byla zbytečná remíza Filipa K.. Zápas byl už vyhraný. Filip měl lepší pozici a mohl slabšího soupeře přehrát, ale dal remízu, snad aby si odpočinul. Los 4. kola nám za soupeře vybral šachisty ze Zlína, nad kterými vedeme během chvilky 2:0, ale víc nám soupeři nedali a prohráváme zápas 2:4. Hradec Králové "B" byl našim soupeřem v 5. Kole. Soupeř byl hratelný, ale bohužel prohráváme nejtěsnějším výsledkem. Po této prohře jsme si dali týmovou poradu a řekli jsme si, že se musíme více snažit. Pokoušel jsem se děti povzbudit a vyhecovat. V posledním kole prvního hracího dne jsme vyhráli se TJ Sokol Domažlice. Naše bilance po 6 kolech (3W - 0D - 3L), pro mě lehké zklamání, ale 6 kol byla docela náročná
"porce". V neděli se hrála zbylá 3 kola. První (sedmé) kolo jsme vyzvali, prostřednictvím pana Hurty,  tým z Plzně "B" vyhráváme nejtěsnějším rozdílem. V předposledním  kole jsme "válčili" s Bohemians Praha, kde při nás stala štěstěna. Vyhráváme 4-2. Poslední a důležitá partie celého turnaje, po 2 výhrách týmu, dostáváme silný Liberec a pokud chceme zahrát výborný výsledek, tak  musíme vyhrát právě tento zápas a nebo alespoň remizovat (to by družstvo vyhrálo sázku). Petra dostává za soupeře malého klučinu s elem 2186. Průběh zápasu byl fantastický po výhře Lukáše  Z. a po remíze Františka J. (mohl to zkoušet dál, nezeptal se kapitánky! podal soupeři ruku! a klidně končí!). Štěpán měl lepší pozici, Filip a Honza rovinu, Petra trochu horší. Takže jsem měl pocit, že bychom to mohli utáhnout na těsnou výhru a nebo alespoň remízu, která by byla též dobrá. Ale Liberec se nevzdal, i jim šlo o hodně a po chybách Štěpána a Filipa prohráváme 1,5 - 2,5. Hraje už jen Honza, který tam má remízu i odmítl soupeřce nabídku remízy, ale po par tazích ji stejně přijímá, nedá se s pozicí hnout. Hraje už jen Petra, která jako správný kapitál opouští svoji loď jako poslední.  Nakonec prohrává a naše naděje se rozplynula. Tým skočil na 23. místě (stejně jako loni), což téměř kopírovalo naše nasazení (22.).

K hráčům: 

Petra Píšova
- Uhrála 2,5 / 9. Od Petry vždy čekám maximum, ale bohužel při ní, v některých partiích, nestálo pověstné štěstí. Ale první deska je
v první polovině startovní listiny náročná. Určitě mohla nějaký bodík přidat, ale jsem rád, že se první desky zhostila zodpovědné. Dokáže si s partou kluků poradit a má u nich přirozenou autoritu.

Lukáš Zeman
- 6/9, uhrál nejvíce bodů z týmu, které měly velkou hodnotu. Lukáš na sobě maká (nejvíce z týmu), a je to také na jeho výkonech vidět. Porazil ho pouze Viktor Šimek ze Zlína. Měl i štěstí, ale to patří ke každému sportu. Byl tahounem družstva.

František Jelínek - 5,5/9 také to není špatný výsledek.  Šachově má na to, aby se zlepšoval dále. Hraje razantně, mnohdy netrpělivě, jako by byl líný přemýšlet. Až na jeho některé momenty v chování, se mi jeho výkon na MČR líbil.

Štěpán Filip
- první den uhrál 4/6 a druhý den pouze 0,5/3 pro mě zklamání. Štěpán byl na 4. Šachovnici proto, aby sbíral bod za bodem, ale to se mu nepovedlo! Sám přiznal, že se mu turnaj nepovedl a nehrálo se mu dobře.  Nejhorším okamžikem turnaje, byla skutečnost, že si nevšiml soupeřova 2 tahového matu a na hodinách měl 16 minut! Po provedení tahu, který byl zásadní hrubkou, věděl, že bude zle!

Filip Kůra
- 4/9 na 5. šachovnici také slabý výsledek, soupeře měl hratelné, ale hrál nejistě, zdálo se mi, že se obává udělat chybu.  Na druhou stranu Filip sedí u partie poměrně dlouho, ale špatně hospodaří s časem v první části partie a pak se dostává do časovek, kde chybuje. Musíme potrénovat, u Filipa je tímto plán přípravy pro následující období jasný.

Honza Veselý
- 5,5 / 9 průměr. Honza hraje strašně rychlé šachy. Měl by více přemýšlet a partii hrát klidně, pomalu a pak jeho výsledky budou ještě lepší. Na konci partie jsem u něho na hodinách viděl i 27 minut, a to začínal na 25 minutách. Honza se sice v posledním období hodně zlepšil, ale i on má co zlepšovat.

TJ Spartak Vlašim "C" - hodnotí Vojtěch Filip

          Výkony členů týmu byly podobné, jediný kdo vyčníval, byl Jakub Moulík, uhranými šesti body na první šachovnici, předvedl pěkný výkon. Ostatní dělali zbytečné chyby, které jim následně zajistily prohru celé partie. Výsledné 62. místo ukazuje, že tento tým byl utvořen zčásti za účelem, aby se naši tak nějak rozhlédli, okoukli, jak to na takovýchto velkých akcích chodí a příští rok, po další poctivé přípravě, zaznamenají jistě lepší výsledek. Chtěli jsme využít příležitosti, aby si děti zahrály na velkém turnaji, ale především nám také šlo o utužení kolektivu, neboť někteří šachisté se, díky četnosti schůzek, za týden ani nepotkají. Tento cíl byl naplněn bezezbytku. Družstvo startovalo v tomto složení: kapitán Jakub Moulík, Filip Vopálka, Vojtěch Vopálka, Barbora Slavíková, Adam Slavík, Michal Kubec a Kateřina Mrázková. Šachisté na prvních dvou deskách nestřídali, ostatní se pravidelně "točili". Výsledky jsou ve výsledkové listině a není třeba je nijak podrobně rozebírat. Děkuji všem za statečnost, někteří čekali na první bodík více kol, byli z toho nešťastní, ale poté, co přece jen bodovali, se uklidnili.

Dvojičky:

        Letos jsme do bojů v Turnaji dvojic nejmladšího žactva v rapidšachu METOS - Chrudim OPEN vyslali 3 dvojice (a to jsme připravovali 4). Naše členská základna nám dovoluje obeslat více dětmi i takto prestižní turnaj. Neměla jsem až tolik času, abych je sledovala. Byla jsem u nich dvě kola. Starali se o ně Petr Zeman, Vít Škaryd a Ondřej Slavík, kterým velice děkuji za pomoc. Hrálo se mimo hlavní sál ve Spolkovém domě a děti měly k dispozici o přestávkách zahradu místního domu dětí. Takže se během dne vyřádili až až.

        Naší jedničkou byli bratři Daniel a Tomáš Zemanovi. Startovali z 26. místa a končili na 22. příčce. Netajím se tím, že jsem tajně doufala o vyšším  umístění, ale Danovi se vůbec nepovedl první den 1,5/6. A druhý den dokázal 3/3, pak už to nestačilo na lepší umístění. Tomášovi se dařilo na druhé šachovnici o trochu lépe. V sobotu 3/6 a v neděli 2/3. Většina jejich soupeřů byla "hratelná", i když u takto malých dětí nějaké elo nehraje žádnou roli. Hráli však s radostí a já jejich vystoupení letos beru jako generálku na příští ročník! Ano, kluci si to na 57. Zaječicích zopakují a já budu doufat..., že kluci?

       Úkoly dvojky plnili sourozenci Michal a Eliška Škarydovi. Startovali z 35. místa a končili 37.. Oba uhráli 4 body, i oni chybovali první den. Oba 2/6 a v neděli 2/3. Od Míši jsem čekala o nějaký bodík více. Věřím však pevně, že se snažili co nejvíce. V tomto
družstvu Míša už kvůli věku končí a Elišce budeme hledat "parťáka". Míša s námi příští rok zase pojede, ale bude to ve funkci "kouče" a poradce, že?

       Dívčí dvojice, úspěšných tenistek, startovala z 21. místa a končila na 47. místě. Adéla Janoušová a Tereza Slavíková uhrály shodně po 3,5 bodech. Vysoké startovní místo děvčata získala díky velkému elu Adélky (1148). Jejich houževnatost, ctižádostivost a snaha o co nejlepší výsledek se jim nedá upřít. Navíc Terezka je teprve školková a tyto dvojice si zahraje ještě dvakrát. Terezko, byla to generálka a příští rok budou všichni "čubrnět"! Adélka, bohužel, bude pro příští ročník "stará"!

          Všem těmto 6 dětem děkuji za statečnost a projevené úžasné úsilí o pěkné výsledky. Všichni si turnaj užívali plnými doušky a ve volných chvílích trávili čas spolu, i oni nám začínají vytvářet výbornou partu a zcela určitě budou do budoucna platnými členy
družstev mladších a pak i starších žáků. Pokud by příští rok nastoupily všechny připravované děti, tak by mohlo hrát 6 dvojiček!

Jednotlivci:

         V turnaji jednotlivců jsme měli jediného zástupce, a to Jirku Zemana, startoval z 52. příčky a končil 53.. Kopíroval tedy nasazovací pozici, uhrál 3 body (stejně jako loni). Jirka hrál na své, slabší soupeře porážel, s lepšími prohrával. Na turnaji byli kluci Jirka a Honza s maminkou, pojali to jako rodinnou akci a jistě se jim líbilo.


GALERIE NEJLEPŠÍCH:

MČR družstev starších žáků:

1. BŠŠ Frýdek - Místek   27 bodů

2. ŠK Lokomotiva Brno 21 bodů

3. TJ Spartak Vlašim "A" 20 bodů - družstvo vedl Ondřej Matějovský, který, pokud mu to čas dovolí, jezdí trénovat i k nám do kroužku Pokročilých. Srdečně blahopřejeme!

Dvojičky:

1. BŠŠ Frýdek - Místek 21 bodů

2. TJ Kobylisy "A" 19 bodů

3. Panda Rychnov "A" 17 bodů

Jednotlivci:

1. Slová Kilián 7,5 bodu

2. Jedlička Aleš 7 bodů

3. Svačina Petr 7 bodů


Závěrem:

         Děkuji všem ze Zaječic za moc hezký turnaj, děkuji dětem za nasazení, děkuji našim trenérům (ale i těm, kteří se dětem věnují po celý rok) a vedoucím za vedení družstev, děkuji rodičům, doprovodům a řidičům za pomoc s dětmi. Bude-li nám zdraví a štěstí přát, tak se do Chrudimi vrátíme příští rok, to budou "57. Zaječice" probíhat od 1.6 do 2.6. 2019, ale my pojedeme již den předem.

Zaznamenala: Marie Filipová



Diskusní téma: MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY DRUŽSTEV STARŠÍCH ŽÁKŮ A TURNAJ DVOJIČEK - 2.-3.6.2018 - CHRUDIM

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek