MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ŠKOL 21.-22.6.2016 ZLÍN

20.06.2016 20:26

PROPOZICE: propozice mcr 2016 Zlin.pdf

FOTEČKY: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/MCR_skolnich_druzstev_2016_Zlin/

STARTOVNÍ LISTINY: https://www.chess-results.com/tnr227177.aspx?lan=5

 

MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ŠKOLNÍCH DRUŽSTEV 2016        

         
            Mistrovství České republiky škol se hrálo v krásném kongresovém sále Krajského úřadu Zlín, který projektovala významná architekta Eva Jiřičná, zlínská rodačka.  Sál byl klimatizovaný, takže nikomu nevadilo velké venkovní horko. Záštitu nad mistrovstvím převzal hejtman Zlínského kraje MVDr. Stanislav Myšák, přítomen byl i zástupce University Tomáše Bati ve Zlíně, předseda Republikového šachového svazu Viktor Novotný a další hosté. Velice mě překvapil velký počet doprovodů a diváků a dále i přítomnost České televize po celou dobu turnaje. Na velké plátno bylo promítáno veškeré dění obou dnů a tento přenos byl i on-line. Zázemí pro diváky bylo vynikající. Stravovali jsme se ve studentské menze a byli jsme spokojení. Celý turnaj byl na vysoké úrovni a probíhal plynule a bez problémů. Spali jsme v Hotelu Garni. Pořadatelům moc děkujeme za bezvadně zvládnutý turnaj.

           Šachisté ze Základní školy Načeradec byli v turnaji nasazeni jako druzí, což byla velká zodpovědnost, která je možná trochu svazovala? Toto nasazení a jakou spanilou jízdou (série výher) se dostalo družstvo až do Zlína ve mně vzbuzovalo docela velikou naději na medaile. Tento rok byl také poslední, kdy si žáci základní školy zahráli turnaj 1. - 5. třída, protože čas nejde zastavit a hned 3 šachisté jdou na druhý stupeň, na prvním stupni  zůstane už jen Štěpán Filip. Takže příští rok si i Štěpán zahraje se staršími žáky.

      
         V kategorii mladších žáků, tedy 1.-5.třída soutěžilo celkem 32 školních družstev, naši skončili na pěkném 5. místě. Nebyla to sice medaile, ale bojovali statečně a já jim děkuji za vzornou reprezentaci Základní školy Načeradec. Před nimi věhlasné líhně šachové mládeže jako Frýdek-Místek, Krnov, Kuřim, Hradec Králové. Věřte, že se nás i ptali, kde je ten Načeradec? Ano, je to velký úspěch malé vesnické školy, jejíž pedagogičtí pracovníci mají k dětem velice blízko.

HODNOCENÍ:

1. šachovnice - Petra Píšová - Petra první den uhrála (2/5) což není žádná sláva. Snad až na jednoho šachistu to byli slabší šachisté než je Petra. Druhý den se ovšem Péťa rozehrála a svým finišem uhrála cenné (3,5/4) což se týmu velice hodilo.

2. šachovnice - František Jelínek - Franta si celoroční práci vysloužil druhou desku. Na druhé šachovnici měl určitou kvalitu soupeřů. První den uhrál (3/5) mohl přidat ještě jen bod, kdy v jedné partii byl hodně přivyhraný, ale bohužel to pokazil. Druhý den byl pro
Fandu slabší (1/4) a zase poslední kolo Fanda prohrál strašně rychle, soupeřka byla hratelná. Škoda.

3. šachovnice - Štěpán Filip - Štěpán sice uhrál nejvíce bodů z týmu, ale na jeho výkonost -slabota. Na třetí deska (6,5/9) je málo. Co Štěpána může těšit je, že odremizoval šachistu s nejvíce body na turnaji. První den uhrál (4/5) ten jeden bod ztratil nešťastně, kde si špatným plánem nechal rozpadnout celou partii. Druhý den
uhrál (2,5/4).  

4. šachovnice - Filip Kůra - Filip uhrál (5/9), což na poslední šachovnici je také špatné. Filip určitě hraje lépe... První den uhrál (3/5) body ztratil po boji. V jedné z partií měl jistou remízu, ale zapomněl co se na kroužku učil a bohužel to prohrál.  Druhý den Filda uhrál (2/4) asi nejšťastnější byl po posledním kole, kde vyhrál hodně přesvědčivě.

          
           Nebudu vypisovat šachové chyby, každý ví co udělal špatně, jestli si nechal sebrat jednotahově figuru a nebo si nechal dát mat. Každý ví, kde má mezery a co má zlepšovat. V šachových kroužcích mají maximální podmínky k růstu a je jen na nich jak je využíjí.

          Nejhoršími  minutami turnaje bylo druhé a třetí kolo, kde jsme jako velcí favorité dvakrát prohráli 3 ku 1 se slabšími soupeři.

       
          Nejlepšími minutami turnaje byla skutečnost, že tým stál při sobě, přáli si jen ty nejlepší výsledky, podporovali se a fandili si. Je to skutečně dobrá parta!

          Děkuji všem dětem za klidně a pohodově strávený turnaj a přátelské a hezké dny ve Zlíně. Odměnou jim byl zakoupený maskot MAX ŠKOLÁK, který prý je bude nadále provázet na školních soutěžích. Určitě získaly spoustu nových zkušeností. Děkuji sponzorům, díky nimž jsme mohli všichni turnaj absolvovat za poměrně nízké náklady.

 

Zaznamenal: Lukáš Filip

Jak šel čas:

   BENEŠOV 2012

          BENEŠOV 2013

  

BENEŠOV 2014

BENEŠOV 2015

NERATOVICE 2015

ZLÍN 2016

.... děkujeme za hezké zážitky  ... a nyní už jen jako starší žáci, tak hodně štěstí!!!  

 

 

Diskusní téma: MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ŠKOL 21.-22.6.2016 ZLÍN

Datum: 21.06.2016

Vložil: Marie F.

Titulek: Palečky držíme!

Kdyby se přece jen trošku zadařilo za šachovnicemi, tak celá akce nemá chybu. Děti jsou opravdu hodné a spokojené. Myslím, že jim nic nechybí.

Datum: 21.06.2016

Vložil: Zuzka

Titulek: Palečky držíme!

Palečky samozřejmě držíme! Hlavně si pobyt ve Zlíně užijte ať máte s dětmi na co vzpomínat!

Přidat nový příspěvek