MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY DRUŽSTEV STARŠÍCH ŽÁKŮ - 53. ZAJEČICE - SEČ 29.-31.5.2015

25.05.2015 21:01

        

FOTEČKY: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/MCR_druzstev_st.zaku_53.Zajecice-Sec_2015/

FOTEČKY OD PANA PETRA ZEMANA:

VÝSLEDKY DRUŽSTEV STARŠÍCH ŽÁKŮ: https://www.chess-results.com/tnr175506.aspx?lan=5

VÝSLEDKY DVOJIČEK: https://www.chess-results.com/tnr175504.aspx?lan=5

PROPOZICE: MCR_druzstev_STZ_2015_Zajecice.pdf

          Po delší odmlce se nám v letošním roce podařilo postavit soutěžní družstvo "B" a "vyrazili" na Seč, kde se konalo Mistrovství České republiky družstev starších žáků (53. ročník). Samozřejmě, že o mety nejvyšší usilovalo družtvo "A" TJ Spartaku Vlašim, ve kterém hrála naše Péťa Píšová a z 9 možných bodů jich na šesté šachovnici uhrála hned 5! Moc Péťě blahopřejeme k takto úspěšnému startu v TOP vlašimské šestce.

          Šachy hraje v našich šachových kroužcích hodně šachistů, ale přes pověstné síto se všichni nedostanou, a protože naší zásadou je, abychom si vychovávali místní hráče a vysílali je na podobná klání, aby získávali zkušenosti a v budoucnu si troufli také usilovat o vyšší cíle. S tím souvisí i další myšlenka zařazená v naší trpělivé práci  a to, že není nutné za každou cenu získávat jen  medaile (i když je to milé), ale chceme umožnit start i pro jiné cíle. Proto jsme postavili toto družstvo, které hrálo v sestavě:

1. Smetana Lukáš, ročník 2004

2. Křížek Kryštof, ročník 2004

3. Filip Štěpán, ročník 2005

4. Kůra Filip, ročník 2005

5. Zeman Lukáš, ročník 2003

6. Jelínek František, ročník 2005(v neděli nahradí Štěpána)

7. Strnadová Monika - host z Říčan, ročník 2005

(nemáme ověřenou informaci, ale jedná se asi o nejmladší účastníky na MČR).

           Rovněž tak jsme umožnili dvěma nadějným šachistům start v Turnaji nejmladšího žactva (23. ročník), zde startovali:

1. Slavík Adam

2. Veselý Jan

            Děti doprovázeli trenéři Lukáš a Vojta Filipovi. Dále Petr Zeman,  Jana Veselá, Marie Filipová a Zuzana Píšová. Skupina kolem družstva B a Dvojiček bydlela na hotelu. Příjemné prostředí, velikost garsonek a jejich vybavení, bohatě vyhovovala potřebám malých dětí, kde jsme měli všichni hezké a čisté prostředí a do hracích místností velice blízko.

            Mimošachový program nebyl nijak bohatý, protože na něj nebylo zkrátka čas. V den příjezdu jsme měli táborák, opékání uzeniny, hrálo se na kytary a zpívalo. Přitom někteří fotbaloví příznivci proháněli "kulatý nesmysl" po trávníku a věřte nevěřte z kopce do kopce a na branky! Kdo vyhrál, to se asi neví? Sestavy se stále měnily a ve sčítání gólů byl pěkný zmatek. Ke spánku jsme uléhali po 22 hodině. Mohli jsme si přispat, protože v sobotu se začínalo hrát až před 10 hodinou. První den jsme hrací místnosti opouštěli téměř ve 20 hodin. Na pokojích potom děti proháněly tablety a mobily, hrály i jakési společenské hry a těm nejmenším jsme pouštěli pohádky na počítači z flešek. Něco hygieny a v neděli se zahajovalo už v 8 hodin. Nečekali jsme na vyhodnocení a odjížděli krátce po poledni. Při této příležitosti děkuji Lukáši Filipovi a Janě Veselé za bezpečnou dopravu. Jiné naše hráče odvezl Petr Zeman, Zuzka Píšová, Tomáš Vojta, Petr Havelka a pan Kurek. Všem velké díky za čas věnovaný dětem. Velice děkuji Lukáši a Vojtovi Filipovým za vedení svých svěřenců.

Hodnocení od Lukáše Filipa - šestičlenné družstvo:

             Naše družstvo neslo název TJ Spartak Vlašim B (sestava uvedena výše). Startovali jsme jako 47. Naše ambice nebyla nijak veliká. Úkolem bylo získat zkušenosti pro další léta.

            V prvním kole jsme dostali papírově silnějšího soupeře ŠK Dura BVK - Královo Pole. Brňácise na nás vrhli pěkně tvrdě. Po pár minutách jsme byli téměr na všech šachovnicích horší! Hráli jsme strašně rychle. Jenom na čtvrté šachovnici byl scénář jiný. Filip Kůra v zahájení kombinací získal figuru a režíroval si svůj bod v turnaji. Bylo však vidět, že má respekt k soupeři a trochu se bál. Celkový výsledek byl 5 : 1 pro Duras.

           Druhé kolo bylo zvláštní skoro pro celý tým. Proč? Soupeři mluvili cizím jazykem, a to všechny dost děsilo. Naším soupeřem byl polský tým MUKS MDK Fabryczna Wroclaw. Trochu silnější tým, ale prohra 5 : 1 byla pro družstvo celkem krutá. Jediný bodík si připsala Monika Strnadová, která polskou hráčku lehce přehrála.

           Třetí kolo jsme odehráli na poslední šachovnici, v místnosti, které jsme přezdívali "kumbál". To jsem nesl dost nelibě! Naším soupeřem bylo ŠK ORTEX-RETA Hradec Králové "B". Před zápasem jsem si myslel, že by to mohl být "kanárek". Hradec jsme doslova převálcovali 5,5 : 0,5. Jedinou plichtu dovolil jen Lukáš Smetana, který s nabídkou remízy souhlasil při přivyhrané pozici. Týmu se po výhře zlepšila o poznání nálada. A to bylo velice dobře.

           Ve čtvrtém kole nám los nadělil  ŠK Řevnice "B". Zase tým, se kterým se dalo bodovat. Ale nestalo se! Naše rychlá hra nás dostala do problémů. K tomuto zápasu stojí za zmínku pouze šachovnice číslo tři, kdy svého soupeře Štěpán Filip, suveréně přehrál a také si dal svůj první mat v turnaji.

          Páté kolo byla jedna velká divočina s ŠK Sokol Vyšehrad. Utkání jako na houpačce. Z prohraného utkání se stalo vítězné. Soupeře jsme přehráli pouze s bílými kameny a jedna remíza pak s černými. Štěpán Filip měl vítězství na dosah, ale při proměně dámy si nevšiml, že ji nemá krytou a soupeř mu ji sebral. Tato zbrklost ho stála bod!

          Poslední sobotní utkání bylo takové malé derby s JAWA Brodce. Tým Brodců byl favoritem a svoji úlohu i potvrdil. Prohráli jsme 5,5 : 0,5. Štěpán Filip mohl lépe sehrát partii s Martinem Bláhou, ale nevšiml si, že může dvoutažně sebrat figuru. Naopak soupeř se zorientoval lépe a proto také vyhrál. Od kanára nás zachránila Monika Strnadová.

          Do prvního nedělního kola nám los přinesl do cesty  TJ Štefanydes Polička "B". Prohráli jsme 4 : 2. Bod zaznamenala opět Monika a remizovali Lukáš Zeman a František Jelínek.

          Osmé kolo jsme prohráli těsně 2,5 : 3,5 s ŠK Kuřim "B". Zápas se vyvíjel pěkně. Vedli jsme 2 : 0. Body připsali František Jelínek a Monika Strnadová. Ale bohužel, po chybách, jsme rázem prohrávali 3 : 2. A hrál už jen Filip Kůra. Filip měl figuru méně a prohranou koncovku. Soupeř si asi s pozicí nevěděl rady, nabídl mu remízu a Filip ji bez rozmýšlení přijal.

         Poslední kolo jsme dostali ŠS Železné Hory. Soupeře, kterého jsme potřebovali porazit. Vůbec nevím jak se to stalo, ale než jsem se "otočil", tak jsme prohrávali 3 : 1. Hrál už pouze Lukáš Zeman s figurou méně a Kryštof Křížek. Lukáš se snad začal modlit a byl vyslyšen a podařilo se mu dát mat, s velkým štěstím, na poslední řadu. Sám Lukáš tomu nemohl uvěřit! Prohráváme tedy 3 : 2. Hraje už jen Kryštof. S lehkostí vyhrává pěšcovou koncovku a my alespoň remizujeme.

NYNÍ NĚCO K JEDNOTLIVCŮM:

Lukáš Smetana: Musím ho pochválit, že se ujal  nelehké pozice - první šachovnice. Uhrál jen jednu remízu. S každým soupeřem však hrál s respektem a zodpovědně. Jediné, co mohu vytknout je zbytečně přijatá remíza, mohl to být celý bod. Dále měl dva hratelné soupeře, na které zřejmě nezvolil správnou taktiku.

Kryštof Křížek: Uhrál 3 body na druhé šachovnici. Hraje pomalu, zodpovědně a přemýšlí nad každým tahem. Šachově půjde určitě nahoru.

Štěpán Filip: Štěpán hrál pouze v sobotu. Ze 6 zápasů uhrál 2,5 bodu. Hrál zbytečně rychle, a to ho stálo nejméně 1,5 bodu. S elisty dokázal hrát vyrovnaně. Připadalo mi, že se nebál a to je velké plus.

Filip Kůra: Uhrál 3,5 bodu z 9. Nicméně se mi líbil v tom, že se nevzdával a trápil soupeře celé partie. Chyby samozřejmě byly. Viděl jsem na něm, že ho některé neúspěchy i mrzely. Filip by potřeboval získat jistotu, sebedůvěru a nebát se hrát.

Lukáš Zeman: Uhrál 2,5/8. Turnaj se mu, podle mého názoru, nevydařil. Umí zahrát lépe. Zbytečné chyby, které dodatečně viděl a zbytečně rychlá hra.

František Jelínek: Přijel namísto Štěpána a odehrál poslední čtyři kola. Uhrál 1,5 bodu. Mohlo to být na páté šachovnici lepší. Fanda měl problém zvyknout si na dostatek času. Připadalo mi, že hraje bleskovku. Jedno jeho kolo začínalo na 20 minutách a končilo na 28 minutách!!!

Monika Strnadová - host z Říčan: Monika uhrála pěkných 6,5/9. Měla za úkol sbírat body na poslední desce. Jen mě nyní mrzí, že jsme jí nedali v sestavě výše. Ale Moniku neznám, tak jsme rozhodli takto.

     S družstvem jsem byl celkem spokojený, hlavně jsem ocenil, že to byla výborná parta! Pevně věřím, že v podobné sestavě budeme bojovat i v následujících letech.


Hodnocení od Vojty Filipa - družstvo dvojiček :

            Na turnaj jsme přijeli s jednou dvojičkou, ve které hrál Adam Slavík a Jan Veselý. Naši hráči byli nasazeni na 31. městě a skončili na 24. místě. Dohromady měli 8,5 bodů. Adam měl 6,5 bodů. Hrál velice dobře, ale občas se objevily v partiích i pořádné hrubky, ale to se stává. Honza měl nakonec 2 body. Pro Honzu to byl velmi těžký turnaj, ale veřím, že si z toho vezme zkušenosti. Honza bude moci hrát, vzhledem ke svému věku, i další rok. Ztratil nějaké body na tom, že se bál reklamovat nemožný tah nebo pravidlo "šáhnuto, táhnuto", dokonce se mu stalo, že soupeř v ohlášeném šachu udělal klidně rošádu a Honza tuto situaci také ze studu nereklamoval.  I my jsme se poučili, že musíme dětem vysvětlovat, aby se nebály vyžadovat dodržování pravidel hry. Myslím si, že oba podali dobrý výkon, za který se nemusí stydět. Adam si příští rok bude moci zahrát v družstvu B a Honzovi seženema "parťáka" nebo "parťačku".



Diskusní téma: MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY STARŠÍCH ŽÁKŮ - 53. ZAJEČICE - SEČ 29.-31.5.2015

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek