NAŠI KOUZELNÍ PŘEDŠKOLÁCI

20.10.2016 19:45

    

NAŠI KOUZELNÍ ŠACHOVÍ PŘEDŠKOLÁČCI


        V letošním školním roce to vypadalo s předškoláky velice bledě. V Pravoníně samá drobotina! Jen dvě děti v předškolním věku Simonka Ondráková a Jeníček Hejzlar. Byla jsem velice ráda, že k nám začali dojíždět čtyři děti z Vlašimi, a to Tomášek a Daneček Zemanovi, Terezka Slavíková a Vítek Duda. Protože jsem doslala příslib od učitelky místní mateřské školy Mirky Ondrákové, že mi s výukou pomůže (přece jen těch pomůcek je třeba velice mnoho a navíc to musí jít ráz na ráz, aby se mysl dětí nerozutekla), tak jsme společně s pracovnicemi MŠ vybraly dalších 8 dětí (Lukášek Brixí, Nelinka Hejná, Terezka Justová, Anetka Nováková, Terezka Žížalová, Daneček Vopálka, Jakoubek Čáp a Matoušek Cacák), které jsou pěti leté a některé ještě o kousíček mladší.

      Věřte, nevěřte, všichni jsou nadšení! Na schůzky mají téměř stoprocentní docházku. Scházíme se dvakrát v týdnu. Navíc nám paní ředitelka MěDDM Pavla Homolková dovolila dokoupit ještě nové pomůcky (magnety, pastelky). Dále nás potkalo další veliké štěstí v podobě získání velikého množství kartiček fotbalitů. Takže dárky za správné odpovědi a právě fotbalité, to je tahák jako "hrom"! Začali jsme 22. září a už umíme tahat věží, střelcem i dámou. Známe základní pojmy (šachovnice, sloupec, řada, šikmá řada, dlouhá šikmá řada, krátká šikmá řada, roh šachovnice, nahoru, dolu, vpravo, vlevo, nepleteme si barvy, pěkně počítáme políčka na šachovnici). Umíme splnit úkoly na šachovnici pomocí magnetů (vyznačujeme cestu věže, střelce i dámy, tyto umíme vyznačit i na papírovou šachovnici). Děti dostávají kromě odměn i známky. Dokáží pracovat pilně 45 minut. Střídáme aktivity, a to je moc baví. Chvilku píší, chvilku tahají figurky po šachovnici, jindy pracujeme, to je baví nejvíc, na demostračních tabulích. Využíváme i plastových šachů. Následuje nezbytná svačinka a povídání a povídání, opravdu jsou ti maličtí kouzelní!

        K výuce kombinujeme něco z Figurkové školičky Vladimíra a Martiny Kořenových a pak pracujeme se skripty Jiřího Kotzota. Máme i spoustu vlastních pomůcek, to z loňské zkušenosti.

        Odkazuji na nějaké fotky v naší fotogalerii: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Prvni_schuzka_skolniho_roku_2016-2017/.

        Ještě pár fotek z Šachové školičky: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Sachova_skolicka_2016-2017/

        V Šachové školiče, pracujeme ve dvou skupinách. Ti, kteří chodí do našeho "Předškoláčka" opakují, co jsme probírali na kroužku, věnujeme se dotazům dětí (otázek je veliké množství) a zbytek těch maličkých vybarvuje šachové obrázky. Učíme se i šachové písničky. Ty maličké nejvíce baví práce s plastovými šachami. Po třičtvrtě hodinové výuce promítáme dětem pohádky. Scházíme se každý čtvrtek dopoledne.


Toto je průběžná zpráva pro rodiče. Klidně se ptejte, když vám nebude něco jasné.


Diskusní téma: NAŠI KOUZELNÍ PŘEDŠKOLÁCI

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek